
درختان بادام مقاومت زیادی در برابر خشکی و کم آبی دارند، بنابراین کشت دیم برای برخی ارقام بادام بسیار مناسب است. به دلیل محدودیت در زمینهای قابل کشت و کمبود آب، کشت دیم مورد توجه باغداران و کشاورزان قرار گرفته است. نهال درخت بادام کوهی دیم که میتواند در هر خاکی رشد کند، یکی از گزینههای مطرح برای کاشت به صورت دیم است.
در ادامه ضمن معرفی نهال بادام دیم، نحوه کاشت نهال بادام دیم را بررسی خواهیم کرد و در پایان مطالبی را در بحث فروش نهال بادام دیم، ارائه میکنیم.
خصوصیات نهال بادام دیم
به صورت کلی نهالهای بادام دارای برگهای بزرگ، بلند و نوک تیز هستند که در آب و هوای خشک مقاومند. گلهایی که بر آن شکوفا میشوند معمولا به رنگ صورتی و سفید هستند و میوه آن پوستی سبز و کرکی دارد. بادام در مناطق خشک بسیار مقاوم است.
این رقم از خشکبار خواص بسیار زیادی نیز دارد و در مصارف خوراکی و تولید محصولات پوستی و زیبایی از آن استفاده میشود. نوع پوست چوبی این میوه بستگی به نوع بادام دارد؛ این پوست میتواند سخت، نیمه سخت و یا کاغذی باشد. بادام کوهی، نوعی بادام دیم است که در مناطق سردسیری و کوهستانی رشد میکند. بادام کوهی یک درخت سبز رنگ است و برگهای باریکی دارد.
مشخصات نهال بادام دیم
هرچه شرایط برای رشد یک نهال بادام مساعدتر باشد، باردهی و کیفیت محصول افزایش پیدا میکند. اگر بخواهیم آموزش کاشت نهال بادام دیم را شروع کنیم، باید در ابتدا شرایط مورد نیاز این بادام را بررسی کنیم. شرایط ایدهآل برای نهال بادام دیمی به صورت زیر تعریف میشود:
- خاک: خاکهای مرطوب برای نهال بادام دیمی بسیار مناسب هستند. میزان شیب زمین در میزان رطوبت خاک نقش مهمی دارد؛ اما جالب است بدانید که بادام دیمی میتواند در شرایطی که خاک نامطلوب باشد هم پرورش یابد.
- آب و هوا: گفته میشود که آب و هوای خشک برای بادام دیمی مناسب است.
- فصل مناسب کاشت: در بحث بهترین زمان کاشت نهال بادام دیم باید بگوییم که زمان کاشت نهال بادام دیم اواسط پاییز است؛ اما در مناطقی که زمستانهای سرد دارند و یخبندان میشود، بهتر است کاشت در اواخر زمستان انجام شود.
- کوددهی: کودهایی مانند کودهای دامی، سوپرجاذب، پرلیت، پوشال برنجی و… برای نهال بسیار مناسب است و باعث نفوذ پذیری بیشتر خاک میشود. پیشنهاد میشود قبل از کاشت بذرها، مقداری کود در گودال بریزید؛ کودهای فسفاته و پتاسه به همراه کود دامی پوسیده میتواند برای بذر مفید باشد.
- آماده کردن بذر: بهتر است بذرها حدود یک ماه در منطقه سرد قرار بگیرند؛ دمای ۲ تا ۷ درجه سانتیگراد برای این کار مناسب است. وقتی بذرها ترک خوردند، یعنی آماده کاشت هستند؛ همچنین دقت داشته باشید که بذرها باید تازه باشند.
کشور سازنده
پس از ذکر آموزش کاشت نهال بادام دیمی، بهتر است به منشاء بادام دیمی دیرگل اشاره کنیم. بادامها در کشورهای آسیای غربی و ایران رشد خوبی دارند. در کاشت نهال بادام دیم به خصوصیات محیطی مانند خاک و آب و هوا باید توجه بسیاری شود. بادامهای کوهی در استانهای فارس، یزد، اراک، کردستان، سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری، میانه و لرستان رشد خوبی دارند.
فاصله کاشت
در کشت دیم، آب از حوزههای آبگیر جمعآوری میشود. از این رو فاصله کاشت نهال بادام دیمی باید بیشتر از نهال بادام آبی باشد. البته میزان بارندگی در فاصله کاشت نهال ها تاثیر میگذارد.
در بحث نحوه کاشت نهال بادام دیمی، اگر میزان بارندگی در منطقه کاشت ۱۰۰ الی ۲۰۰ میلیمتر باشد، به ازای هر ۷۰ اصله نهال باید فاصله کاشت ۱۲ در ۱۲ متر باشد. اگر این میزان ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلیمتر باشد، به ازای هر ۱۰۰ اصله نهال باید فاصله کاشت ۱۰ در ۱۰ متر باشد. نهال بادام کوهی در مناطقی قرار میگیرد که مقدار بارندگی ۱۵۰ تا ۲۵۰ میلیمتر است. بنابراین نتیجه میگیریم که آبیاری درخت بادام به صورت دیم، در فاصله کاشت آن نیز تاثیر گذار است.
شکل میوه
میوهی بهترین نهال بادام دیمی، پوست سبز و کرکی دارد. مغز آنها بیشترین درصد از بادام را تشکیل میدهد. درصد مغز بادام بسته به نوع بادام متغیر است. مغز آنها دو لپهای و سفید رنگ است و پوستی قهوهای روی آن را میپوشاند. بادام کوهی طعم تلخی دارد که این تلخی به علت وجود کمی سیانور است و مصرف بیش از حد آن توصیه نمیشود.
حداکثر ارتفاع درخت بادام دیم
رشد و تکامل درخت بادام بستگی به شرایط محیطی و نگهداری از آن دارد. میزان آب مورد نظر درخت بادام نیز میتواند بر این موضوع تاثیر گذار باشد.
نیاز سرمایی
بادامها در آب و هوای خشک نسبت به آب و هوای مرطوب بهتر رشد میکنند و باید در مقابل نور خورشید قرار بگیرند؛ اما نهالهای بادام به سرما نیز نیازمند میباشند. نیاز سرمایی آنها ۱۰۰ الی ۴۰۰ ساعت به میزان ۷ درجه سانتیگراد میباشد.
عمر اقتصادی
عمر نهال بادامهای دیمی حدود ۳۵ تا ۴۵ سال تخمین زده شده است.
وزن میوه
خوب است بدانید که وزن هر بادام دیمی تقریباً به ۲ گرم میرسد.
ارتفاع از سطح دریا
برای کاشت نهالهای دیمی نوع خاک و شیب زمین اهمیت زیادی دارد؛ اما باید به فاصله منطقهی کاشت از سطح دریا نیز اهمیت داد. در نهال بادام کوهی این اندازه باید ۸۰۰ تا ۲۷۰۰ متر باشد.
مقاومت در برابر آفات
در زمان کاشت دیم، احتمال آفات و بیماری بسیار بیشتر میشود؛ زیرا درختان در آن هنگام ضعیف هستند. برای جلوگیری از آفات به این نهالها، باید حجم رسیدگی بیشتر شود. از جمله نکات رسیدگی به نهال در برابر آفات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهتر است هر چند وقت یکبار شاخههای خشک شده را هرس کنید.
- اگر آفت به محصول شما زده شد، برگهای آفت دیده را جدا کنید و بسوزانید.
- در مراحل اولیه کاشت نهال بادام دیمی، قطع سرشاخهها روش بسیار موثری برای جلوگیری از آفت است.
از آفتها و بیماریهای درخت بادام دیمی میتوان به آفتهایی مانند زنبور مغزخوار بادام، کاپنودیس و بیماری لکه آجری بادام نام برد:
- زنبور مغزخوار بادام: زنبور مغزخوار، مستقیماً میوه درختان را هدف قرار میدهد و باعث میشود میوههای تازه بریزند. برای مبارزه با این آفت، میوههای باقی مانده را حذف کنید و میوههای آفت زده را بسوزانید.
- کاپنودیس: این آفت در خاک شروع به تخمگذاری میکند و مستقیما به آوند آسیب میزند و باعث قطع آن میشود. برای مبارزه با این آفت، تا جایی که ممکن است از مواد شیمیایی استفاده نکنید و تنها حشرات روی سرشاخهها را از بین ببرید.
- بیماری لکه آجری بادام: این بیماری باعث ایجاد لک بر روی برگها میشود و برگها را میپوساند. برای از بین بردن این آفت از سمهای قارچ کش استفاده کنید.
حداکثر عملکرد میوه در هکتار
به طور قطع نمیتوان میزان عملکرد بادام را در هکتار بیان کرد، زیرا عملکرد آن به شرایط اقلیمی، خاک، کوددهی، هرس کردن و غیره بستگی دارد. بهترین نوع درخت بادام دیم میتواند در یک شرایط ایدهآل باردهی بالایی داشته باشد.
شروع محصول دهی
در خصوص موضوع نهال بادام کوهی، باید اضافه کرد که نهال بادام کوهی محصول دهی خوبی دارد. اما مقدار کمی از آن قابل استفاده است؛ زیرا تعداد بیشتری از میوهها به دلیل نامساعد بودن خاک از بین میروند. این موضوع ممکن است تولید نهال بادام کوهی را در خطر قرار دهد. بنابراین در هنگام کاشت نهال بادام کوهی، به جنس و کیفیت خاک توجه کنید تا در مواقع فروش نهال بادام کوهی، سود بالایی را به دست آورید.
زمان گلدهی نهال بادام دیم
بهتر است دانسته شود که این نهال بادام دیرگل در اواسط فروردین ماه گل میدهد.
مدت آبیاری
میزان آب مورد نیاز درخت بادام به میزان بارندگی بستگی دارد. اگر میزان بارندگی در یک منطقه از ۴۰۰ میلیلیتر کمتر باشد (مانند مناطق کشت بادام کوهی)، آبیاری باید به این صورت زیر باشد:
در سالهای اول کاشت، باید مقدار آبیاری ۱۴ الی ۲۰ لیتر برای هر نهال باشد. در سالهای بعدی باید مقدار آبیاری افزایش یابد و به مقدار ۲۰ الی ۴۰ لیتر برای هر نهال برسد.
در کشت دیم باید به این موضوع توجه کرد که ذخیره آب تنها میتواند تا اوایل خرداد ماه کافی باشد؛ اما در اواسط خردادماه نهالها باید آبیاری تکمیلی شوند و در شهریور ماه نیز برای جوانهها باید آبیاری تکمیلی انجام شود.
قیمت نهال بادام دیمی
خرید بهترین نهال بادام دیم، میتواند سود خوبی را برای کشاورزی شما داشته باشد. قیمت نهال بادام کوهی و همینطور قیمت نهال بادام دیم بسته فروشگاه آن مختلف است. اگر قصد خرید نهال بادام دیم را دارید، میتوانید از طریق نهالستان پالیز نهال با مدیریت مهندس سعید قاسمی اقدام کنید. خرید نهال بادام کوهی و دیمی هم به صورت آنلاین و هم به صورت حضوری، با کیفیت بالا و قیمت مناسب در این مجموعه انجام میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در بحث درخت بادام تلخ کوهی و جهت کسب مشاوره رایگان با کارشناسان پالیز نهال، با روابط عمومی این شرکت تماس حاصل کنید.