کارشناسان نهالستان به هنگام فروش نهال توت تاکید زیادی به هرس درخت توت دارند، هرس اصولی و استاندارد برای رشد سالم و بهتر درخت توت لازم هست؛ کشاورزان هرس درخت توت را برای بهبود دسترسی به نور و هوا ، مدیریت اندازه و شکل درخت و کاهش خطر بیماریها و آفات انجام میدهند؛ از دیگر دلایل هرس درخت توت باید به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش رشد و عملکرد محصول: با حذف شاخهها و شاخصهای ضعیف و آسیبدیده، درخت توت انرژی را به شاخههای سالم و بارده به صورت مستقیم میرساند، این عمل باعث رشد بهتر و تراکم مناسب شاخههای باقی مانده میشود.
- بهبود دسترسی به نور و هوا: با حذف شاخههای چگال و پاجوشها، درخت توت بیشترین میزان نور و هوای لازم را دریافت میکند، این عمل به فتوسنتز برگها کمک کرده و فشار بر برگها را کاهش میدهد.
- مدیریت اندازه و شکل درخت: در خرید نهال توت، جثه آن را بررسی کنید نهالهای پایه کوتاه محبوبتر هستند؛ هرس درختان توت امکان میدهد تا شکل و اندازه درخت را مدیریت کرده و به سمتی هدایت کنیم که مناسب تر و ارتفاع آن را ثابت نگه دارید.
- کاهش خطر بیماریها و آفات: با هرس منظم و حذف شاخههای بیمار یا آسیبدیده، خطر انتقال بیماری و آفات بین بخشهای مختلف درخت توت کاهش مییابد.
- تهویه هوا: با ایجاد فضای بیشتر بین شاخهها، تهویهی بهتری انجام شده و باعث کاهش رطوبت و عفونتهای قارچی و باکتریهایی میشود.
هرس نهال توت
فراموش نکنید نهال توت کوچک و دو ساله نیز میشود ولی دلایل هرس نهال توت جوان چیست؟
✓شکل دهی: هرس درختان جوان به منظور اسکلت بندی منظم، سازگار با طرح باغها و فضاهای سبز انجام میشود، این اقدام میتواند برای طراحی بهتر مناظر باغ، ارتقای ظاهر و هماهنگی با محیط اطراف مفید باشد.
✓رشد بهتر: با هرس نهال توت، منابع و انرژی درستی به سمت قسمتهای مهمتر درخت هدایت میشود، این کار به درخت کمک میکند تا رشد سالمتر، قویتر و مقاومتری داشته باشد.
✓سربرداری: معمولا درختان جوان را سربرداری کرده و با سربرداری ارتفاع درخت را کنترل میکنند.
کارشناسان به هنگام فروش نهال توت تاکید میکنند، هرس درختان باید به درستی و با توجه به نیازها و شرایط محیطی انجام شود، در صورت هرس غیر اصولی، به درختان توت آسیب وارد شده و بر رشد و سلامت آنها تاثیر منفی میگذارد؛ در ادامه مشخصات درخت توت و انواع آن را به شما بازگو کرده، زمان و نکات مهم در هرس را خواهیم گفت.
ضمانت و گارانتی 2 ساله بیقید و شرط پالیز نهال همراه مشاوره رایگان از کاشت تا برداشت
مشخصات درخت توت
آیا دانستید تنها درآمد خرید نهال توت و احداث باغ توت مختص به فروش میوههای آن نیست، بلکه مزارع کرمهای ابریشم در باغات توت راهاندازی شده و درآمد کشاورزان و باغداران تا چند میلیارد افزایش میدهند، نام علمی درخت توت Morus بوده بومی کشور چین است؛ البته در کشور ایران نیز درختان توت بومیسازی شده و درآمد زیادی برای کشاورزان ایجاد کردهاند؛ از ویژگیهای بارز درخت توت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درخت توت یک درخت میوه بوده و که در طبقه آوندداران قرار گرفته است.
- راسته درخت توت، گل سرخ و از تیره انجیران محسوب میشود.
- تاریخچه درخت توت بوده و حداقل به ۳۰۰ الی ۴۰۰ سال قبل میرسد.
- جالب است بدانید نهال توت هم در مناطق گرمسیری و هم در مناطق سردسیری رشد بسیار مناسب و تجاری دارد.
- اکثر کشاورزان شمال کشور با احداث باغ توت موفق شدند به پرورش کرم ابریشم پرداخته و درآمد مناسبی کسب کنند.
انواع درخت توت
قبل از خرید درخت توت بهتر است با انواع نهال توت و قیمت نهال توت آشنا باشید، درخت توت در یک دسته بندی به دو دسته توت گرمسیری و توت سردسیری تقسیم بندی میشود، بنابراین سیستم منطقه خود را به خوبی شناخته و بر اساس آن سازگارترین نهال توت را خریداری کنید، از انواع توتهای پرفروش و محبوب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نهال توت موزی سفید و نهال توت موزی سیاه
- نهال توت محلی
- نهال توت هرات اصل
- نهال توت پیوندی
- نهال توت سفید محلی
- نهال توت چتری
آموزش هرس درخت توت
آموزش هرس درخت توت قبل از احداث باغ توت مهم و ضروری است، برای شناختن کلیت هرس درخت توت بهتر است موارد زیر را مطالعه کنید:
- با زمان مناسب و فصل مناسب هرس درخت آشنا شوید در هر کدام از فصول روش هرس متفاوت هست.
- شروع به بررسی درخت توت کنید و شاخههایی که ضعیف، خشک یا آلوده به بیماری هستند را شناسایی کنید، این شاخهها را تا قسمت سالم درخت از آن جدا کنید.
- برای حذف شاخههای بزرگ، ابتدا با استفاده از یک قلم نقاشی پیشرفته (یا چندین قلم با قطرهای مختلف) مکانی روی شاخه دلخواهتان تعیین کنید و سپس با استفاده از یک اره یا قیچی باغبانی، شاخه را در نزدیکی این نقطه ببرید؛ از ابزارهای تیز و تمیز برای اجرای این کار استفاده کنید تا به درخت آسیبی وارد نشود.
- پس از هرس شاخهها، مطمئن شوید که هر بریدگی تمیز و پیوسته باشد. این کار را با ابزار مناسب برای هرس شاخهها انجام دهید.
- در صورت لزوم بهتر از شاخههای ضخیم را پانسمان کنید تا مانع از ورود آفات و بیماری به بافت درونی درخت شود.
- پس از هرس، بهتر است درخت را آبیاری کرده و مراقبتهای لازم را انجام دهید تا از ایجاد آلودگی یا بیماری جلوگیری شود.
با انجام این مراحل، میتوانید درخت توت خود را به طور منظم و سالم نگه دارید، با این حال، برای موارد خاص تربیت و هرس درخت توت، بهتر است به کارشناسان محلی یا باغبانان ماهر مراجعه کنید.
فصل هرس درخت توت
هرس درختان توت به طور کلی دارای چندین مرحله بوده و در فصول مختلف انجام میشود؛ در ادامه به توضیح هر یک از این مراحل میپردازم:
هرس زمستانی:
مهمترین مرحله هرس درخت توت، هرس زمستانی اواخر فصل زمستان هست؛ قبل از بیدار شدن ریشه درختان و متورم شدن شاخهها این عملیات به اتمام میرسد؛ در این مرحله، حذف شاخههای قدیمی، خشک و ضعیف برش خورده، زمینه را برای رشد شاخههای جدید آماده میکند.
هرس آبستنی:
در این مرحله، هنگامی که جوانههای جدید روی درخت ایجاد میشوند، شاخههای بیشتری را حذف میکنند، به این مرحله تنک کردن درخت توت نیز میگویند، هدف از این کار، تعادل بین رشد شاخهها، جلوگیری از انبوه شدن شاخهها و افزایش تولید محصول است.
هرس تابستانی:
در هرس تابستانه، به جای بریدن شاخهها، صرفاً شاخههایی حذف میشوند که از کنترل درخت خارج شده و موانع اصلی را ایجاد کردهاند؛ هدف از این کار، بهبود تهویه درخت، بالا بردن تولید محصول و کاهش خطر ابتلا به بیماریها و آفات است.
هرس پاییزی:
هدف اصلی از هرس پاییزه حذف شاخههای خشک شده یا آسیب دیده هست؛ به هنگام برداشت میوهها و تکان دادن شاخهها اکثر شاخههای درخت توت شکسته و آسیب میببنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه هرس درخت توت، قیمت نهال توت و خرید اینترنتی و غیرحضوری میتوانید به سایت پالیز نهال مراجعه کنید و با کارشناسان به صورت تلفنی یا آنلاین در تماس باشید.
هرس درخت توت در پاییز
در برخی مناطق، هرس پاییزه درختان توت نیاز است، کارشناسان نهالستان معتقدند، هرس پاییزه به رشد شاخههای جدید و پربار در فصل بعدی کمک کرده و علاوه بر پربار بودن باعث افزایش عمر درخت توت میشود.
پس از برداشت میوه درخت توت، برخی بیماریها و آفات در شاخهها و ساقههای ضعیف باقی میمانند؛ با هرس پاییزه، این بیماری و آفات را میتوان کنترل کرده و جلوی گسترش آنها را گرفت؛ قبل از خرید نهال توت با هرس پاییزه آشنایی کافی داشته باشید، چون هرس پاییزه به شکل و جذابیت کلی درخت کمک میکند.
با حذف شاخههای مرده، خشک و ضعیف، درخت زیباتر، متعادلتر و بهطور کلی سالمتر خواهد شد؛ توصیه میشود قبل از هرس پاییزه درختان توت، اکوسیستم منطقهی جغرافیایی خود را مطالعه کرده و نکات مربوط به محل زندگیتان را رعایت کنید، زیرا توصیهها و روشها ممکن است بسته به منطقهی جغرافیایی متفاوت باشند.
هرس درخت توت در زمستان
اهمیت هرس درخت توت در زمستان از چند جهت قابل بررسی هست، هدف اصلی هرس درخت توت در زمستان این است که رشد سالانه گیاه را تنظیم نموده و عملکرد محصول را بهبود میبخشد، از اهداف هرس درخت توت در زمستان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باغدار با هرس درخت توت در زمستان میتواند شاخههای سراسر درخت را به طور منظم و متعادل تنظیم کرده و به درخت اجازه میدهد تا بهترین استفاده از نور را داشته و رشد بهینه را تجربه کند.
- با هرس منظم درخت توت در زمستان، برخی از قسمتهای آسیب دیده، مریض و متضرر را حذف کرد؛ این کار باعث کاهش خطر انتشار بیماریها و آفات در گیاه میشود.
- گاهی برودت هوا باعث یخ زدگی شاخهها میشود، شاخههای یخ زده یک خطر جدی برای درخت توت محسوب میشود.
با هرس زمستانی به درخت اجازه میدهید عمر مفید بیشتر و میوهدهی بهتری داشته باشد؛ هرس سالیانه باعث کاهش تنشهای محیطی و آفت زدگی میشود.
کلام آخر
شما علاوه بر تمرکز بر خرید نهال توت باید شرایط هرس درخت توت را نیز بدانید، به منظور حفظ و بهبود سلامت، درختان توت معمولاً هر سال نیاز به هرس دارند، هرس درختان توت به صورت منظم کمک میکند تا منظم رشد کرده و توان میوهدهی بالایی داشته باشند.
فراموش نکنید درختان توت تاج پرتراکم و پر از شاخه و برگی دارند، به همین خاطر میزان نفوذ نور و هوای تازه در تاج درخت توت با مشکل روبرو هست؛ هرس درخت توت را سالانه انجام ندهید نه تنها شکل ظاهری آن غیر طبیعی خواهد بود بلکه باعث شکستن شاخههای ضخیم و پربار آن میشود.
به همین منظور بهتر است به هنگام احداث باغ توت، مجلات علمی و تخصصی در مورد هرس درخت توت را مطالعه کرده و اطلاعات خود را افزایش دهید؛ فراموش نکنید تضمین سرمایه اولیه شما و طول عمر طولانی درختان توت در تضمین هرس اصولی و استاندارد است.
متاسفانه در باغداری ایران کارپیوند درخت وپیوندکار زیادی ضعیف ودر بیشتر موارد غیر تخصصی است وهمیشه در رابطه با هرس و کود وسم وخاک صحبت میشود دنیای امروز به ژن درمانی و پیوند های تکنیکی وعلمی در باغداری نیاز دارد که در کشور ما در مورد آن بسیار ضعیف عمل شده است اصولا در یک روستا ویا یک مجموعه شهری مثلا در شهرداری یا هرجای دیگر یک پیوند کار خوب و متخصص که بتواند کار های پیوند مردم راانجام داده یا حداقل پاسخگو باشد دربیشتر موارد یا اصلا وجود ندارد یا خیلی خیلی ضعیف یا غلط عمل میکند.