آلبالو از جمله درختان مثمر بومی جنوب غربی آسیا و اروپا بوده که میوه هستهدار آن کروی شکل با مزهای ترش و ملس است. این میوه آبدار و گوشتی هم به صورت خوشهای و هم گوشوارهای رشد میکند، درخت آلبالو دارای عمر اقتصادی ۲۵ تا ۳۵ سال است و بیشترین سازگاری را با مناطق معتدل و سردسیری دارد. نهال آلبالو دارای واریتههای مختلفی است که بسته به شرایط اقلیمی باردهی و کیفیت محصول آن متفاوت است، البته نوع نهال آلبالو تولید شده به روشهای بذری، پیوندی، پاجوش، قلمه زنی و … میتواند در میزان بازدهی و خصوصیات ژنتیکی نهال بسیار موثر باشد.
درخت برگ ریز و خزان پذیر آلبالو به دلیل خود گرده افشان بودن نیازی به تلقیح ندارد، این درخت بیشترین شباهت را به نهال گیلاس داشته و در مقایسه با دیگر درختان هستهدار دیرتر گلدهی آن آغاز میشود. ارتفاع آن از ۳ تا ۱۰ متر متغیر بوده و در خاک های شنی و لومی رشد مطلوبی دارد و نسبت به رطوبت خاک مقاوم است. حداکثر رشد ریشه آن تا عمق ۵/۱ متر بوده، از همین رو به دلیل سطحی بودن ریشهها توانایی لازم در جذب آب از اعماق زمین را نداشته و نیازمند آبیاری اصولی و منظم است.
هدف ما از این نوشتار معرفی انواع روشهای تکثیر و بهترین روش آن است پس برای آگاهی بیشتر در زمینه کاشت آلبالو تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
روشهای تکثیر نهال آلبالو
کشت بذری نهال آلبالو
از جمله روشهای مرسوم و قدیمی برای تکثیر نهال آلبالو کشت بذری است که در تولید انبوه پایههای بومی برای تکثیر پیوندی از این روش بیشترین استفاده میشود. در این روش بذرهای خیس خورده درون یخچال تا طی پروسه ۶ الی ۸ هفته با تامین دوره سرما نگهداری شده و با اولین نشانه جوانه زنی شما میتوانید بذر را در گلدان با ابعاد مناسب قرار داده و سطح آن را با خاکی نرم و مقوی بپوشانید و با آبیاری مناسب پس از جوانه زنی، و انتقال آن به بستری بزرگتر، بعد از رشد جوانه آن را به زمین اصلی انتقال دهید.
البته چنانچه در فصل پاییز اقدام به کشت بذری میکنید، به دلیل سرمای مطلوب در این دوره بذر میتواند به شکل طبیعی نیاز سرمایی خود را تامین کند و با گرم شدن هوا در فصل بهار شروع به جوانه زنی و رشد کند. در کشت بذری تفرق صفات صورت میپذیرد یعنی ممکن است ویژگیهای برتر نهال پایه مادری در نهال تازه تولید شده وجود نداشته باشد.
کاشت پاجوش نهال آلبالو
معمولاً در روش کاشت پاجوش اطراف درخت آلبالو را به آرامی با استفاده از بیل خالی کرده و پس از نرم شدن خاک، پاجوشها را به دقت از زمین خارج کنید و به گودالی که از قبل با عمق مناسب آماده سازی شده انتقال داده و با خاک سبک و لومی پر کنید و آبیاری منظم آن را انجام دهید.
کاشت آلبالو به روش هسته
تکثیر درخت آلبالو به روش هسته بعد از کاشت بذر مرسومترین روش است، در این روش هسته آلبالو باید با کمک دست و بدون تماس بزاق دهن از گوشت آن جداسازی شود زیرا بزاق مانع رشد میشود. سپس با قرار دادن هستههای آلبالو در ظرف شیشهای حاوی کود و پوشاندن آن با کود مرطوب این هسته را در دمای پایین ۴ درجه سلسیوس قرار داده و با مرطوب نگه داشتن آن از خیسی لایهها جلوگیری کنید.
بعد از سپری شدن دوره خطر سرما هستهها آماده کاشت نهال آلبالو در فضای باز هستند، در این مرحله باید عمق گودال حفر شده دو برابر طول آن باشد و روی گودال با ماسه پوشش داده شود تا از سفتی و سخت شدن خاک پیشگیری شود چون سختی خاک مانع جوانه زدن هستهها میشود. پس از دو ماه مرطوب نگه داشتن خاک شما شاهد اولین جوانههای هسته خواهید بود.
تکثیر درخت آلبالو به روش خوابانیدن
یکی دیگر از روشهای گیاه افزایی و تکثیر درخت آلبالو روش خوابانیدن است در این روش یک ساقه درخت در حالی که متصل به گیاه مادری و پایه است پس از زخم زنی پوست برای رشد بهتر ریشه، در پیت یا خاک مرطوب قرار داده میشود تا ریشهدار شده و پس از مطلوب شدن حجم ریشهها بتوان آن را از گیاه مادر جدا کرده و به عنوان یک گیاه مستقل و جداگانه در زمین کاشت.
تکثیر پیوندی درخت آلبالو
یکی از روشهای بسیار مطلوب و کارآمد برای گیاه افزایی و تکثیر درخت آلبالو تکثیر پیوندی است، پیوند زنی به اتصال ۲ نهال آلبالوی متفاوت با صفات مختلف از یکدیگر به هم است که در اثر پیوند زنی دو گیاه با هم ترکیب و متصل شده و گیاهچه و نهال جدیدی به بار میآید، که میتواند به طور جداگانه به رشد و باردهی برسد.
هرچه صفات ژنتیکی دو نهال والد نزدیکی بیشتری به همدیگر داشته باشد گیاهچه حاصل از پیوند زنی کیفیت و صفات برتر بیشتری را کسب کرد کرده و عمل پیوند زدن موفقیت آمیز خواهد بود، در تکثیر پیوندی معمولاً نهال آلبالوی تلخ به عنوان پایه مقاوم و بومی برای به دست آوردن ارقام پربار و با کیفیتی مانند نهال آلبالوی گوشوارهای، بوترمو، نهال آلبالوی مجاری و .. استفاده میشود.
ضمانت و گارانتی 2 ساله بیقید و شرط پالیز نهال همراه مشاوره رایگان از کاشت تا برداشت
در نهال به دست آمده از روش تکثیر پیوند کاملاً شبیه به نهال پایه و مادری خواهد بود و هرچه نهال پایه مقاومتر باشد و صفات ژنتیکی برتری داشته باشد نهال به دست آمده از طریق پیوند نیز در برابر تنشهای محیطی و آبی مقاوم خواهد بود و کیفیت و بازدهی آن نیز بالا است. تکثیر درخت آلبالو از طریق پیوند خود دارای ۴ روش تکثیر است که از جمله این روشها پیوند سپری، پیوند پوست، اسکنه و نیمانیم است که به طور خلاصه شرح میدهیم.
پیوند اسکنه درخت آلبالو: در پیوند اسکنه با ایجاد شکاف عمودی بر روی پایه به طرزی که این شکاف از مرکز چوب عبور کند و با تهیه دو پیوندک و قرارگیری این دو در دو طرف شکاف لایههای زاینده بر روی هم قرار میگیرند، نوک پیوندها و پیوندگاه را با استفاده از چسب پوشش میدهند.
پیوند نیمانیم: در پیوند نیمانیم درخت پایه به صورت شیبدار و اریب برش زده میشود و پیوندک باید به طرزی برش داده شود که بر روی پایه به درستی جفت شود، برای اتصال و قرار گیری این دو به همدیگر از چسب پیوند استفاده میشود.
پیوند پوست درخت آلبالو: در فصل پوست دهی گیاه معمولاً با یک برش عمودی پوست از بدنه چوب جداسازی میشود و پیوندک به نحوی باید قرار بگیرد که در یک طرف آن برش کوتاه قرار داشته باشد، قرارگیری پیوندک در زیر پوست به وسیله دو میخ شکل میپذیرد و در نهایت با کمک چسب پیوندگاه را میپوشانند.
پیوند سپری یا شکمی: پیوند شکمی یا سپری که معمولاً به پیوند T نیز معروف است و علت نامگذاری آن ایجاد شکافی به شکل t بر روی پایه است، سپس به اندازه شکاف t پیوندک را برش زده و از سمت بالا در درون این شکاف قرار میدهند تا پایه و پیوندک درون این شکاف جفت شوند.
تکثیر به روش قلمه زنی
در این روش تکثیر از شاخههای درخت قلمهگیری انجام میشود، به این منظور از درختان پربار و مقاوم آلبالو استفاده میشود و در زمانی که درخت فاقد برگ و میوه بوده و در فاز خواب و فصل زمستان است از شاخههایی که یک الی ۲ سانتی متر قطر دارند و دو ساله هستند قلمهگیری انجام میشود. قلمهها باید با قیچی باغبانی استریل شده، بهداشتی و تمیز به شکل اریب برش زده شوند.
طول مطلوب و مناسب برای قلمهها ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر است، برای سرعت گیری ریشه زایی قلمه مورد نظر، قسمت انتهایی قلمه که دارای برش اریب است در محلول ریشه زا قرار داده، سپس در گلدانی مناسب حاوی خاک غنی قرار داده و پس از رشد و ریشه زایی نهال، امکان انتقال آن برای کاشت در زمین اصلی در فصل بهار میسر میشود.
بهترین روش تکثیر درخت آلبالو و مزایای آن
در نوشتار بالا روشهای مرسوم تکثیر درخت آلبالو را شرح دادیم اما اگر به دنبال نهال آلبالوی مرغوب برای کاشت در باغ و باغچه خود هستید، توصیه پالیز نهال این است که از نهالهای پیوندی و اصلاح شده جهت بازدهی و باردهی در تناژ بالا خرید خود را انجام دهید زیرا ارقام پیوندی مانند نهال آلبالوی سیکانی و بوترمو به دلیل زود بازده بودن و باردهی بالا میتوانند سود بیشتری عاید باغدار کنند.
از جمله مزیتهای نهال اصلاح شده و پیوندی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- این ارقام کاملاً شبیه به نهال پایه و مادری هستند و هیچ گونه تفرق صفات در این روش رخ نمیدهد.
- این ارقام پس از منتقل شدن به زمین زراعی اصلی در یک الی دو سال باردهی آنها آغاز میشود.
- مدت زمان نگهداری نهال از کاشت تا زمان باردهی زیاد نخواهد بود.
- این ارقام جزو ارقام تجاری بوده و باردهی بالایی در هر هکتار ارائه میدهند
- جز ارقام مقاوم در برابر آفات و عوامل بیماریزا هستند.
جمعبندی
با توجه به روشهای ذکر شده برای تکثیر درخت آلبالو حتماً به این نتیجه رسیدید که خرید نهال آلبالو پیوندی و اصلاح شده یکی از هوشمندانه و اقتصادی برای سرمایهگذاری در احداث باغ آلبالو است. نهالستان پالیز نهال از بزرگترین نهالستانهای فعال در زمینه تولید و فروش نهال آلبالوی مرغوب در ارقام پربار و زودبازده است.
تمامی این ارقام توسط مهندسان و متخصصان پالیز نهال با جدیدترین متدهای گیاه پزشکی در بالاترین سطح سلامت تکثیر و با متعادلترین قیمت نهال آلبالو ارائه میشود، هر کدام از این ارقام دارای شرایط ویژه ای برای کاشت هستند که شما میتوانید از طریق سایت و همچنین مشاورههای رایگان کارشناسان این مجموعه مناسبترین رقم نهال گردو را متناسب با شرایط اقلیمی خود جهت باردهی و بازدهی بالا انتخاب کنید.
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.
-
ارسال پیام در واتساپ
-
ارسال پیام در روبیکا
-
اینستاگرام
-
ارسال پیام در تلگرام
بسته شومراحل فرم را طی نمایید. با زدن دکمه بعدی و قبلی به قسمت های بعد و قبل بروید.
کد نویسی این قسمت در حال تکمیل می باشد
چه کمکی از دست من برمیاد؟