اگر شما هم مشتاق تولید نهال در خانه هستید باید بگوییم، برای کاشت یک یا دو عدد نهال می‌توانید این کار را انجام دهید، ولی برای احداث باغ مدرن و تجاری، خرید نهال از مراکز معتبر گزینه مناسب‌تری است؛ چون در این مراکز تکثیر نهال را بر اساس آخرین روش‌های گیاه پزشکی و مهندسی کشاورزی انجام داده در نتیجه عملکرد بهتری دارند؛ در ادامه مقاله همراه ما باشید تا روش‌های تکثیر درختان میوه در خانه را به شما توضیح دهیم.

روشهای تکثیر درختان میوه

برای تکثیر نهال در خانه روش‌های گوناگونی وجود دارد؛ از روشهای تکثیر درختان میوه درخانه که محبوبیت بیشتری در بین کاربران داشته و عملکرد مناسبی نیز دارد باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • روش قلمه زدن درختان میوه
  •  کاشت بذر درختان میوه
  •  تکثیر درخت از طریق پاجوش
  • روش پیوند زدن درختان میوه

روش قلمه زدن درختان میوه

قلمه زدن درختان میوه یک فرایند مهم در باغبانی بوده و به شما امکان می‌دهد نسل جدیدی از درختان میوه را ایجاد کنید؛ در زیر روش قلمه زدن درختان میوه و نکات طلایی را برای انجام این فرایند بیان می‌کنیم:

  1. انتخاب درختان سالم: برای اینکار  درختان سالم و بدون علائم بیماری یا آفات را انتخاب کنید؛ درخت مادر باید در حالت رشد قوی و بدون مشکلات جدی باشد.
  2. انتخاب شاخه‌های بهترین قلمه: شاخه‌هایی که برای قلمه زدن انتخاب می‌شوند، باید سالم و متناسب با اندازه و نوع درخت مورد نظر باشند؛ حتما شاخه‌های با شکوه و قوی انتخاب کنید.
  3. مراقبت تخصصی از قلمه: تا زمان ریشه زایی قلمه باید به مراقبت تخصصی از قلمه بپردازید؛ برای این کار، می‌توانید از روش‌هایی مانند قرار دادن قلمه در آب یا خاک مرطوب استفاده کنید.
  4. مراقبت از رطوبت و دما: رطوبت و دمای مناسب از عوامل مهم برای ریشه‌زنی قلمه هستند؛ باید محیط مناسبی برای قلمه فراهم کنید تا بتواند به خوبی رشد کند.
  5.  استفاده از هورمون‌های ریشه زا: در برخی موارد، استفاده از مواد شیمیایی مخصوص مانند هورمون ریشه ‌زا می‌تواند فرایند ریشه‌زنی قلمه را تسریع کند، این مواد محرک‌های رشد را برای قلمه فراهم می‌کنند.
  6. محافظت در برابر بیماری‌ها و آفات: باید محافظت مناسبی در برابر بیماری‌ و آفات انجام داد تا قلمه و درخت جدید رشد خوبی داشته باشند؛ می‌توانید از محافظت بیولوژیکی یا شیمیایی استفاده کنید.
  7. مراقبت و نگهداری: بعد از ریشه‌زنی قلمه، از نهال جوان مراقبت و نگهداری کنید که شامل آبیاری، محافظت در برابر آفت‌ها و بیماری‌ها، کمک به رشد و تغذیه درست درخت و سایر فعالیت‌های مربوطه هست.

امروزه در نهالستان‌های بزرگ نیز از روش قلمه برای تکثیر درختان مخصوصی مانند انجیر، گل محمدی و صنوبر استفاده می‌کنند؛ برای احداث باغ مدرن بهتر است به جای قلمه زدن درختان در منزل آن را به صورت اصلاح شده از نهالستان‌های معتبر خریداری کنید

کاشت بذر درختان میوه

کاشت بذر درختان میوه از گذشته مرسوم بوده و جزو روش‌های سنتی و کن هزینه محسوب می‌شود؛ البته کارشناسان به هنگام فروش نهال میوه تاکید دارند باغداران نهال‌های اصلاح شده و ژنوتیپ را خریداری کنند که بر پایه پیوندی تکثیر شده باشد؛ چون عملکرد درختان پیوندی بیشتر از درختان بذری و سنتی هست. مراحل کاشت بذر درختان میوه عبارتند از:

  1. جمع‌آوری بذر: بذرهای درخت مورد نظر را برداشت کنید؛ این بذرها باید بهترین و تازه‌ترین نمونه‌ها باشند؛ بهتر است بذرها را در فصل پاییز جمع‌آوری کنید چون میوه‌ها کاملاً رسیده و بذر آنها آماده کاشت هست، بذر میوه نارس رشد نخواهد کرد.
  2. خشک‌کردن بذر: بذرها را خشک کنید تا رطوبت آنها کاهش یابد؛ این کار باعث بالا رفتن طول عمر بذر و حذف عوامل مخرب مثل قارچ‌ها می‌شود.
  3. باز کردن غلاف بذر: در برخی موارد، پوسته سخت و ضخیم بذرها مانع جذب آب و جوانه‌زنی می‌شود؛ بنابراین، شما می‌توانید با خیس کردن بذر، پوسته بذر را نرم کرده سپس با چاقو شکافی ایجاد کنید تا جوانه‌ها به آسانی بتوانند از داخل بیرون بیایند.
  4. جوانه‌زنی بذر: در این مرحله، بذرها را در محیطی مناسب قرار می‌دهیم تا جوانه بزنند. شما بهتر است بررسی کنید که هر نوع درخت با چه محیطی برای جوانه‌زنی بهتر سازگاری دارد؛ البته قبل از دوره جوانه زنی باید آن را در یخچال قرار دهید تا دوره شوک سرمایی را بگذراند.

 مراحل اولیه جوانه زنی بذر درختان میوه را به شما توضیح دادیم؛ نهالستان‌های معتبر فروش نهال میوه بذری به صورت ژنوتیپ انجام می‌شود عملکرد بهتری داشته باشند؛ از درختان بذری و ژنوتیپ می‌توان به نهال گردو ژنوتیپ پالیز تیپ ۹ اشاره کرد.

مراحل بعد از جوانه زنی بذر و کاشت نهال در خاک

برای تولید نهال در خانه به روش بذری باید مراحل بعد از جوانه زنی بذر و کاشت نهال در خاک را نیز رعایت کنید؛ این مراحل عبارتند از:

  1. آماده سازی خاک: خاک باید حاوی مواد آلی و مخلوط با خاک رس باشد تا مناسب برای رشد ریشه‌ها باشد؛ باید خاک را به خوبی آبیاری کنید تا مرطوب باشد.
  2. جابه‌جایی جوانه: بعد از اینکه جوانه‌ها رشد کردند و به اندازه کافی قوی شدند، شما می‌توانید آنها را به محل اصلی کاشت منتقل کنید، در این مرحله، خاک را آماده کرده و جوانه‌ها را با دقت جابه‌جا کنید؛ بر روی خاک یک شیار کم عمق ایجاد کنید و بذر جوانه زده را درون آن قرار دهید؛ سپس شیار را با خاک بپوشانید و آن را فشار دهید تا بذر به خوبی با خاک تماس داشته باشد.
  3. بعد از کاشت بذر، خاک را به طور ملایم آبیاری کنید تا رطوبت مناسب را برای جوانه زدن بذر ایجاد کنید. اما، خاک را بیش از حد مرطوب نکنید تا جلوی عفونت و گندیدگی را بگیرید.
  4. برای حفظ رطوبت خاک می‌توانید بر روی محل یک کیسه نایلونی بگذارید تا از تبخیر رطوبت سطح خاک جلوگیری کند.

 در طول فصل رشد، و کوددهی نهال جوانه زده توجه ویژه‌ای داشته باشید؛ این درختان بعد از ۷ الی ۸ سال شروع به باردهی می‌کنند اگر باردهی مناسبی نداشته باشند باید عملیات پیوند زنی را انجام دهید؛ البته ما خرید نهال میوه را از مراکز معتبر توصیه می‌کنیم؛ چون فاصله‌ای که بین کاشت نهال و باردهی وجود دارد تنها یک الی ۳ سال هست.

تکثیر درخت از طریق پاجوش

برای معرفی تکثیر درخت از طریق پاجوش باید پاجوش را به شما معرفی کنیم؛ هرگونه رشد رویشی مستقیماً از ریشه درخت میوه را به عنوان پاجوش می‌شناسیم؛ معمولاً در باغات مدرن و حرفه‌ای این پاجوش‌ها را حذف می‌کنند ولی برای تولید نهال در خانه پاجوش‌ها روش مناسب و آسانی محسوب می‌شود.

 درختانی که به روش پاجوش تکثیر می‌شود می‌توان به نهال انار، گل محمدی و  بلوبری اشاره کرد؛ برای تکثیر نهال در خانه به روش پاجوش، شما احتیاج به درختان بالغ دارید تا چندین پاجوش در کنار آن رشد کرده باشد؛ این پاجوش‌ها را به آرامی از ریشه جدا کرده و مطمئن باشید چند ریشه بر روی آن باقی مانده باشد سپس آن را در هورمون رشد قرار دهید.

از هورمون‌های رشدی مانند اسید ایندول بوتیریک (IBA) استفاده کنید، این هورمون می‌تواند فرآیند رشد و تکثیر را تسریع کند؛ خاک ورزی را انجام داده و وقتی مطمئن شدید خاک مواد مغذی و زهکشی مناسب را دارد نهال جوان را در گودال مناسبی کاشته و دور آن را با یک تلق شیشه‌ای بپوشانید؛ پس از مدتی متوجه رشد نهال جوان و شکوفایی آن خواهید شد.

روش پیوند زدن درختان میوه

البته روش پیوند زدن درختان میوه زمانی امکان‌پذیر هست، شما تنه یک درخت را در حیاط خانه با ویلاباغ داشته باشید، زمانی که عمر اقتصادی درخت به پایان رسیده است می‌توانید شاخه‌های اصلی آن را به طور کامل برش داده و بر روی شاخه‌ها عمل پیوند زدن را انجام دهید؛ در این صورت درخت شما جوانسازی شده و شاخه‌های جدیدی را تولید می‌کند.

نهالستان‌هایی که مشاوره رایگان پس از فروش نهال میوه دارند؛ در مورد پیوند درختان میوه اطلاعات کامل و مفیدی ارائه می‌دهند شما با مراجعه به سایت  می‌توانید روش پیوند انواع نهال میوه را جستجو کنید؛ به طور مثال با جستجو کردن «پیوند زردآلو پالیز نهال» مقالات علمی مختص این نهال برای شما بالا می‌آید؛ البته فیلم‌های آموزشی نیز وجود دارد که با نگاه کردن آن به راحتی می‌توانید این فرایند را در خانه انجام داده و تولید نهال در خانه را با موفقیت انجام دهید.

روش صحیح کاشت درخت

وقتی تولید نهال در خانه به اتمام رساندید باید با روش صحیح کاشت درخت در فضای باز آشنا باشید، رعایت کردن چند نکته اصولی به شما کمک می‌کند تا درختان با کیفیتی را تولید کنید:

  1. قبل از کاشت درخت در مزرعه حتماً طوقه درخت را به خوبی شناسایی کنید، چون طوقه درخت باید بیرون از خاک باشد.
  2. چون نهال شما در منزل تولید شده توپ ریشه آن کوچک است، بنابراین احتیاج به حفر گودال چندان عمیق نیست؛ فقط سعی کنید پهنای گودال دو تا سه برابر عریضتر از توپ ریشه نهال باشد.
  3. بهتر است نهال را بگونه‌ای در گودال بگذارید تا بعد از کاشت آن حداقل یک وجب از سطح خاک ارتفاع داشته باشد.
  4.  نهال را به صورت قائم در گودال قرار قرار دهید، در صورت لزوم از تیرک برای ثابت نگه داشتن نهال استفاده کنید.
  5. خاک را به آرامی به اطراف نهال ریخته و آن را محکم کنید مطمئن باشید که نهال در زمین کاملاً فیکس شده است.
  6. درختان تازه کاشته شده به آبیاری زیادی احتیاج دارند هفته‌ای دو بار آن را آبیاری کنید.
  7. برای رشد بهتر اطراف درخت را مالچ پاشی کنید.

نهال تازه کاشته شده را تحت نظر داشته و مطمئن باشید بعد از دو ماه تغییراتی در آن ایجاد شده؛ در غیر این صورت شما در تولید نهال در خانه موفق نشده‌اید.

خرید نهال میوه

در صورت موفق نشدن در تولید نهال در خانه می‌توانید خرید نهال میوه را از مراکز و نهالستان‌های معتبر انجام دهید؛ کشاورزانی که می‌خواهند به احداث باغ مدرن و تجاری بپردازند بهتر است بزرگترین نهالستان کشور را شناسایی کرده و به صورت اینترنتی و آنلاین با کارشناسان در ارتباط باشند، کشاورزان برای خرید نهال میوه به صورت اینترنتی و حضوری موارد زیر را مد نظر قرار دهند:

  • ویژگی‌های نهال را از کارشناسان پرسیده و مطمئن باشید با اکوسیستم منطقه شما سازگاری دارد.
  • از خرید نهال متفرقه به طور جدی اجتناب کرده و حتماً نهال‌های شناسنامه‌دار را خریداری کنید که دارای اصالت و کیفیت هستند.
  • مطمئن باشید نهالستان دارای گواهی از وزارت جهاد کشاورزی هست.
  • حتماً شرایط کاشت و نگهداری نهال میوه را از کارشناسان نهالستان بپرسید.

کلام آخر

ما در این مقاله سعی کردیم به صورت علمی روش‌های تولید نهال در خانه را به شما توضیح دهیم، البته برای صرفه‌جویی در وقت و انرژی می‌توانید نهال مد نظر را از نهالستان‌های اطراف خانه و یا به صورت اینترنتی از بزرگترین نهالستان معتبر کشور خریداری کنید.

برای اطلاعات بیشتر و مشاهده محصولات با کیفیت با گارانتی 2 ساله به صفحه نهالستان پالیز مراجعه نمایید.