منظور از رشد نکردن درخت سیب این است که درخت سیب به درستی رشد نکرده یا نحوی عملکرد مناسب ندارد؛ علت رشد نکردن نهال سیب یا کاهش رشد درخت سیب ممکن است شامل عوامل مختلفی مانند نارسا بودن خاک، کمبود آب، حملات آفات و بیماریها، نقص عناصر غذایی، تنشهای محیطی و شرایط نامناسب رویشی باشد؛ در هر صورت، رشد نکردن درخت سیب منجر به کاهش عملکرد محصول و کمبود سیب در میوه دهی شده و و خسارات زیانباری به باغدار وارد میکند، در ادامه همراه ما باشید علت رشد نکردن نهال سیب را به صورت علمی مورد بررسی قرار داده و کودهایی که به رشد درخت سیب کمک میکنند را معرفی کنیم.
علت رشد نکردن درخت سیب چیست؟
رشد نکردن درخت سیب حتی برای یک سال آسیب و خسارات جدی به باغ سیب وارد میکند، باردار باید در همان مراحل اولیه این مشکل را بررسی و عامل آن را برطرف سازد، علت رشد نکردن درخت سیب به خاطر شرایط نامساعد و اکوسیستم غیر ناسازگار آن اتفاق میافتد.
اگر درخت سیب با شرایط ناسازگار و در زمانی غیر مناسب کاشت شود، رشد اقتصادی نخواهد داشت؛ البته بهتر است کشاورز قبل از خرید نهال سیب خاک منطقه را آنالیز کند، گاهی در خاک عاملهای مخربی مانند نمک، عناصر سمی و عوامل بیماریزای خاکی وجود دارد که باعث صدمه به درخت سیب میشود.
دسترسی به منابع غذایی کافی، میتواند رشد درخت سیب را محدود کرده و علت رشد نکردن درخت سیب باشد؛ درخت سیب برای رشد سریع احتیاج به فتوسنتز دارد فتوسنتز در مناطق نورگیر با قدرت بیشتری انجام میشود همچنین درخت برای انجام فتوسنتز نه تنها به نور خورشید بلکه به آبیاری مناسب و استاندارد نیز احتیاج دارد تا انرژی کافی برای این فرایند را داشته باشد.
کشاورزان نباید تنشهای خشکی و کم آبی را دست کم بگیرند، رطوبت زیاد یا خشکی بیش از حد خاک باغ باعث ضعیف شدن ریشهها و استرس کم آبی در درختان سیب میشود؛ همچنین حمله بیماریها و آفات مختلف میتواند درخت سیب را ضعیف کردن و منجر به رشد نامناسب آن شود.
درختان سیب ممکن است با آفات و بیماریهایی مانند شته، عنکبوت سیب، پوسیدگی ریشه و شانکر باکتریایی مبتلا شوند که مانع از رشد و توسعه درخت سیب میشود، گردش هوا مناسب برای تهویه درخت سیب لازم است؛ هوای مرطوب و گرمای زیاد باعث شیوع بیماریهای قارچی در باغ سیب میشود.
فراموش نکنید اگر درخت سیب در همان خاکی که سالها در آن رشد کرده بماند، خاک ضعیف شده و مواد مغذی خود را از دست میدهد؛ کمبود یا افزایش عناصر غذایی در خاک سبب رشد نامناسب درخت سیب میشود.
با توجه به این عوامل، مراقبت و مدیریت صحیح از خاک و درختان سیب، همچنین ارائه شرایط مناسب برای رشد آنها، میتواند به کاهش این مشکلات کمک کرده و سرعت رشد درخت سیب را حفظ کند.
آفات و بیماری های درخت سیب
گاهی علت بار ندادن درختان سیب و کاهش رشد آنها وجود آفات و بیماریهای درخت سیب است، انواع آفات و بیماریهای درخت سیب عبارتند از:
1.کرم سیب
کرم سیب یا کرم میوه سیب یک حشره کوچک است که بر روی درختان سیب زندگی کرده و به میوههای سیب آسیب میرساند، این کرمها از طریق برگها و ساقههای درخت سیب وارد میوه میشوند و تغذیه میکنند؛ آنها با دوختن تارهای ابریشمی میوهها را به هم چسبانده و به عنوان یک واحد تغذیه از آن استفاده میکنند؛ این عمل باعث تغییر رنگ و شکل میوه شده و کیفیت آنها را تا حد زیادی کاهش میدهد، برای کنترل کرم سیب معمولاً از آفتکشها گ استفاده میشود.
3.شپشک واوی
آفت شپشک واوی از جمله شکمپا واوی (Cydia pomonella) به درختان سیب صدمه میزند، این حشرات آفتزا به برگها، شاخهها، میوهها و مراحل مختلف رشد درخت سیب حمله میکنند؛ شپشک واوی روی برگها و گلهای درخت سیب تخمگذاری میکند؛ پس از اینکه بازوها از تخم شپشک خارج شده مراحل رشد خود را طی میکنند، آنها به ساقهها و شاخههای درخت حمله میکنند.
ضمانت و گارانتی 2 ساله بیقید و شرط پالیز نهال همراه مشاوره رایگان از کاشت تا برداشت
طعمهٔ این حشرات، برگها و شاخسارههای جوان بوده و منجر به خشک شدن و ریزش برگها میشوند؛ شپشک واوی به میوهها حمله کرده و درون آنها تونلی را حفر میکند؛ در صورت عدم کنترل این آفت، ممکن است باعث کاهش عملکرد درختان سیب شود و به خسارت قابل توجهی برای محصول دهی درخت سیب بیانجامد؛ برای کنترل آفت شپشک واوی درخت سیب، باید از سموم و آفت کشهای مناسب استفاده کرد.
4.بیماری آتشک
بیماری آتشک درخت سیب یک بیماری قارچی است که برگها و میوههای درخت سیب را تحت تاثیر قرار میدهد، این بیماری توسط قارچ Venturia inaequalis ایجاد شده و در سطح جهانی یکی از شایعترین بیماریهای درخت سیب است.
علایم این بیماری شامل لکههای قهوهای یا سیاه روی برگها، لکههای تیره در میوه و میوههای لکهدار و زخم دیده هست، بیماری آتشک در زمانهای مختلف در رشد درخت تاثیر گذاشته و اگر نادیده گرفته شود، موجب کاهش عملکرد درخت سیب خواهد شد.
برای کنترل بیماری آتشک از روشهای شیمیایی یا بیولوژیکی استفاده میشود، روشهای شیمیایی شامل استفاده از قارچکشها بوده و برای عملکرد بهتر، باید در زمان معین و مقدار توصیه شده را به کار برد، در پیشگیری از بیماری آتشک، اقداماتی مانند عملیات ضدعفونی کردن خاک باغ و خرید نهال گردو مقاوم توصیه میشود.
5.بیماری سفیدک سطحی
سفیدک سطحی یک بیماری قارچی است که معمولاً درختان سیب را تحت تأثیر قرار میدهد، این بیماری توسط قارچ Venturia inaequalis ایجاد شده و به دلیل قطرات آب یا باران و باد به سطح برگها منتقل میشود.
علایم این بیماری شامل لکههای سفید یا خاکستری روی سطح برگها بوده و با گذر زمان به شکل صورتی تیره دیده شده و باعث ریزش برگها میشود؛ برای کنترل سفیدک سطحی درختان سیب، استفاده از روشهای شیمیایی و هرس شاخههای آلوده توصیه میشود؛ برای جلوگیری از انتشار بیماری، میتوان از موارد زیر استفاده کرد:
✓ انتخاب و خرید نهال گردو ژنوتیپ پ مقاوم به بیماری.
✓ نظمدادن به باغچه و حذف برگهای آلوده و ریزشی.
✓ استفاده از محصولات شیمیایی مخصوص کنترل بیماری بهمنظور خنثی کردن قارچهای موجود. در این مورد، استفاده از محصولات قارچکش قابل قبول است، اما باید دستورالعملهای ایمنی و دستورالعملهای استفاده را رعایت کنید.
6.بیماری لکه سیاه
بیماری لکه سیاه یک بیماری قارچی است که بر روی درختان سیب تأثیر میگذارد، این بیماری توسط قارچ Venturia inaequalis ایجاد میشود، منشأ اصلی این قارچ باغات سیب کلمبیا و آمریکا شناخته شده است؛ علائم بیماری لکه سیاه عبارتند از:
✓ ظهور لکههای سیاه روی برگها و میوهها
✓ بیماری لکههای سیاه باعث ریزش برگها و میوهها شود
✓ لکههای سیاه ممکن است به سطح بیرونی افتاده و تجمع دودههای قارچی به همراه داشته باشند
✓ در صورت عدم کنترل بیماری، کل باغ را آلوده خواهد کرد و بسیار خسارت بار است.
درمان بیماری لکه سیاه شامل استفاده از محصولات شیمیایی و روشهای بیولوژیک میشود؛ استفاده از فناوریهای جدید نظیر تکنولوژی ضد باکتری و ضد قارچ به عنوان راه حلهایی برای کنترل این بیماری مورد استفاده قرار میگیرد.
5.شانکر سیتوسپورایی
شانکر سیتوسپورایی نوعی قارچ است که در خانواده Ascomycota و در رده Euascomycetes قرار دارد، شانکر سیتوسپورایی به شکل فتیله های نارنجی رنگی در سطح پوست گیاهان ظاهر میشود، این قارچ عمدتاً در مناطق گرمسیری یافت شده و عامل ایجاد انواع بیماری های گیاهی است که به طور معمول روی سطح برگ و ساقه ها ظاهر می شود.
بیماریهای ایجاد شده توسط شانکر سیتوسپورایی ممکن است باعث تغییر رنگ، لکه برگ، پوسیدگی ساقه و عملکرد ناصحیح گیاهان شود؛ روش های مختلفی برای مدیریت و کنترل بیماریهای ایجاد شده توسط شانکر سیتوسپورایی وجود دارد، از جمله استفاده از قارچ کشها، تنظیم رطوبت خاک و خرید نهال سیب مقاوم و اصلاح شده؛
بهترین سم برای درخت سیب
برای سلامت نگه داشتن نهال سیب، میتوان از سموم و قارچ کشهای متنوع استفاده کرد، نمیتوان به طور قطع بهترین سم برای درخت سیب معرفی کرد، چون نوع آفت و نوع بیماری سموم مخصوص به خود را دارد؛ ولی برخی از سموم رایج در باغ سیب عبارتند از:
- سیستمیک سیب: این سموم برای کنترل علف هرز، قارچها و آفات مختلفی که بر روی سیب وجود دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
- مانکوزب: این سم قارچ کش برای کنترل قارچها مانند کپک سفید و لکههای سیاه بر روی سیب استفاده میشود؛ این سم نه تنها میتواند در درمان بیماریهای قارچی نهال سیب مؤثر باشد، بلکه در مقابله با بیماریهای باکتریایی و ویروسی نیز مفید خواهد بود؛ در برخی موارد مقاومت قارچها را برانگیزد، بنابراین باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد.
- کاربندازیم: این سم قارچ کش به عنوان محافظتکننده در برابر قارچها مورد استفاده قرار میگیرد، این قارچ کش برای جلوگیری از ظهور و تکثیر قارچهای موجود در خاک به ویژه در اثر آبگرفتگی خاک مناسب است.
- فوزاریومسین: این سم قارچ کش مورد استفاده قرار میگیرد تا از بروز بیماریهای قارچی مانند بیماری تاج بر روی سیب جلوگیری کند.
- کلروپایریفوس:این سم که به عنوان محافظتکننده علیه آفات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، به منظور کنترل حشرات آفتزا مانند کنهها، پشهها و کمین مورد استفاده قرار میگیرد.
- کاپتان: یک سموم کشنده و قارچ کش قوی است که معمولاً به عنوان راه حل اولیه برای کنترل بیماریهای قارچی مانند لکههای برگ و زنگی عمل میکند؛ این سم باعث از بین رفتن قارچها و جلوگیری از انتشار آنها میشود.
- تیبوکونازول: این فارچکش توسط سیستم ریشه جذب میشود و در حفظ سلامت نگه داشتن نهال سیب موثر باشد.
- کلرانیلیپرول: این سم در کنترل بیماریهای قارچی مختلف استفاده میشود.
فراموش نکنید ما فقط به صورت عمومی سمومی که در باغات سیب مورد استفاده قرار میگیرد را به شما معرفی میکنیم، برای استفاده از هرگونه سموم و قارچ کشی بهتر است نوع بیماری و قارچی که درخت شما را آلوده کرده است را به خوبی بشناسید سپس با کمک گرفتن از مهندسین کشاورزی بهترین درمان را امتحان کنید.
بهترین کود برای درخت سیب
استفاده از کود دامی پوسیده (کمپوست) در باغات سیب سبب بهبود باروری خاک شدهو به رشد و توسعه بهتر درختان سیب کمک میکند؛ کود حیوانی پوسیده غنی از مواد آلی بوده و شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم و عناصر معدنی مختلف هست، و به عنوان بهترین کود برای درخت سیب شناخته میشود.
کشاورزان با افزودن کمپوست به خاک باغ سیب، ساختار خاک را بهبود بخشیده و باعث ارتقاء سیستم دفاعی درخت سیب میشود؛ کود دهی منظم باغ سیب، عناصر غذایی لازم را تأمین کرده و از کاهش تعداد محصول و کیفیت آن جلوگیری میکند.
برای استفاده از کود دامی پوسیده، شما باید قبل از خرید نهال سیب در مرحله خاکورزی آن را به خاک اضافه کنید، موارد قابل توجهی هستند که باید در استفاده از کود دامی پوسیده در نظر بگیرید:
- اول از همه باید مطمئن شوید که کود دامی پوسیده کاملاً تجزیه شده و بهطور کامل غلظت کمپوست خاکی نداشته باشد تا جوانهزنی رشد درختان سیب را متوقف نکند.
- مطمئن شوید که کود دامی پوسیده پاک و بدون عفونت است.
- در باغ سیب به هیچ عنوان از کود دامی تازه استفاده نکنید.
در باغ سیب از چندین کود شیمیایی نیز میتوان استفاده کرد، بهترین کود برای درخت سیب که در باغ سیب مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
- کود نیتروژن (N): نیتروژن معمولاً به عنوان یک کود اصلی برای سیب استفاده میشود؛ این کود به رشد و توسعه صحیح گیاه کمک کرده و برای تولید برگهای سبز و انجام فتوسنتز لازم است.
- کود فسفر (P): فسفر باعث افزایش عملکرد محصول، توسعه سیستم ریشه شده و تولید میوه را تقویت میکند، این کود برای پرورش گیاهان جوان و ریشههای قوی و سالم استفاده میشود.
- کود پتاسیم (K): پتاسیم به گیاهان کمک میکند تا در برابر سرما، خشکی، بیماری و آفات مقاومت نشان دهند؛ این کود در تنظیم فرآیندهای رشدی گیاه و تولید میوه نقش دارد.
- کودهای ردیفی (NPK): این کودها شامل ترکیبی از نیتروژن (N)، پتاسیم (P) و کبالت (K) هستند. آنها اغلب به صورت کودهای کامل به کار میروند، که مواد مغذی مورد نیاز درختان سیب را در طول فصل رشد فراهم میکنند.
زمان استفاده از کود اوره برای درخت سیب
کود اوره یک نوع کود حاوی ازوت است که برای افزایش رشد و توسعه درختان سیب استفاده میشود، استفاده از کود اوره در باغ سیب به منظور بهبود کیفیت و عملکرد محصول بسیار مفید است.
زمان استفاده از کود اوره برای درخت سیب در باغ سیب بستگی به عوامل مختلفی مانند شرایط آب و هوایی، سن گلدهی درختان سیب و کیفیت خاک دارد.، به طور کلی، کود اوره در فصل فعال درخت معمولاً برای افزایش رشد برگ و ساقه درختان سیب استفاده میشود؛ در مرحله ثمردهی و خودپروری نیز استفاده از کود اوره برای تقویت میوههای درختان و افزایش محتوای ازوت آنها مفید است:
✓ استفاده از کود اوره در بهار به رشد بقایای سبز گیاه کمک کرده و برای فصل رشد آغازین سیب که معمولاً در اواخر بهار است، بسیار مؤثر است.
✓ از آنجا که اوره حاوی نیتروژن است، استفاده از کود اوره در فصل رشد فعال گیاه، مانند تابستان نیز می تواند به رشد و توسعه سریع تر گیاه کمک کند؛ زمان استفاده از کود اوره در باغ سیب به نیازهای گیاه و شرایط محیطی بستگی دارد.
کلام آخر
خرید نهال سیب و احداث باغ تجاری آن برای کشاورزان و باغداران بسیار سودآور و اقتصادی خواهد بود، کشاورزان برای استعلام قیمت نهال سیب و آشنایی با روشهای مراقبت و نگهداری از باغ سیب میتوانند به سایت تخصصی پالیز نهال مراجعه کنند.
با سلام چرا نهال سیب من فقط قدی رشد میکنه؟ الان نهال ۱ ساله دارم قدش حدود ۱۷۰ ولی ساقه اندازه یک مداد
سلام دوست عزیز سال اول به همین صوررت هست باید هرس کنید از ۴۰ سانت به بالا