بیماری تنه درخت گیلاس و راه های مبارزه با آن
بیماری تنه درخت گیلاس موضوع این مقاله است و ما قصد داریم درباره بیماری های مهمی که ممکن است درخت گیلاس شما به آن دچار شود را برایتان بیان کنیم.
شانکر باکتریایی گیلاس
یکی از بیماری تنه درخت گیلاس شانکر باکتریای گیلاس (Cherry bacterial canker) است که علاوه بر گیلاس باعث آسیب به درختان آلبالو و آلو نیز می شود. به طور معمول بیشترین علائم این بیماری در فصل بهار قابل مشاهده است.
نشانه های کلی بیماری گیاهی شانکر باکتریای گیلاس روی تنه و شاخه، شامل شانکرهای طولی همراه با خروج شیره می باشد. با گسترش بیماری قسمت داخلی پوست کمی تیره شده و بوی ترشیدگی می دهد. تعداد شانکرها در کنار جوانه های برگی، بافت های گل دهنده و محل هرس درختان بیشتر می باشد.
شانکر در فصل زمستان ظاهری آفتاب سوخته به تنه می دهد. این بیماری باعث تیرگی یا عدم شکوفایی غنچه ها می شود. علائم بیماری روی برگ ها به صورت زخم های پراکنده، آبسوخته، قهوه ای تیره، مدور یا نامتقارن و گاهی همراه با هاله ای زرد می باشد.
نشانه های اولیه بیماری روی میوه شامل زخم های قهوه ای همراه با حاشیه آب سوخته می باشد، که به مرور عمیق و تیره می شود. در بعضی مواقع در کنار درختان آلوده، پاجوش های متعددی رشد می کند.
بیماری تنه درخت گیلاس
عامل بیماری، نحوه انتشار و چرخه زیستی شانکر باکتریایی
عامل این بیماری باکتری Pseudomonas syringae می باشد. زمستان گذرانی عامل بیماری در اطراف شانکرها، جوانه های تخریب شده و سیستم آوندی درختان آلوده صورت می گیرد. آبیاری پاششی و بارانی نقش فراوانی در جابجایی عامل بیماری دارد.
شرایط آب و هوایی مرطوب و محدوده دمای ١٣ الی ١٨ درجه سانتی گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. درختان جوانی که در خاک های شنی کشت شده اند، حساسیت بیشتری در برابر این بیماری دارند.
راه های پیشگیری و کنترل بیماری تنه درخت گیلاس
- تقویت درختان و جلوگیری از استرس به گیاه
- کاشت ارقام مقاوم به بیماری
- حفاظت گیاه در برابر سرما
- هرس شاخه ها در ابتدای تابستان
استفاده از بردوفیکس به شرح زیر:
- سم پاشی کردن با بردوفیکس ۵ در هزار پس از برداشت محصول
- انجام سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار پس از ریزش ٧۰ درصد برگ ها در پاییز
- سم پاشی کردن با بردوفیکس١۰ در هزار پس از هرس زمستانه
- سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار هنگام تورم جوانه ها
- انجام سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها
- تراشیدن بافت های آلوده و رنگ کردن محل تراشیده شده و محل هرس با بردوفیکس رقیق نشده
علائم شانکر باکتریایی گیلاس یکی از بیماری تنه درخت گیلاس
بیماری تنه درخت گیلاس یا شانکر باکتریایی گیلاس باعث سوختگی جوانه ها می شود. لکه های روی میوه، لکه های برگ که بیشتر روی حاشیه آن تمرکز دارند، مرگ جوانه و شانکر روی شاخه ها و تنه که گاهی گموز را هم به همراه دارد.
زمان انجام گرده افشانی درختان باعث افزایش ابتلا به این بیماری میشود. گرده افشانی نباید بلافاصله بعد از بارندگی و در شرایط رطوبت زیاد انجام شود. هر نوع زخمی که در شاخه، تنه یا به دلیل گرده افشانی در درخت ایجاد شود سبب ایجاد این بیماری میشود. در ماههای تابستان درختان نسبت به این باکتری مقاوم تر هستند.
بیماری تنه درخت گیلاس
مبارزه با بیماری
مبارزه با این بیماری به دلیل کمبود مواد باکتری کش موثر و ارقام مقاوم گیلاس به این بیماری و توانایی آلوده سازی زیاد توسط باکتری مشکل است.
هرس شاخه های آلوده در پاییز قبل از سمپاشی توصیه میشودو استفاده از پایه ها و ارقام متحمل، تقویت درختان، رعایت اصول باغبانی و پرهیز از هرگونه تنش که باعث ضعف گیاه میشود.
استفاده کردن از ترکیبات مسی
استفاده از ترکیبات مسی مانند اکسی کلرور مس دراوایل بهار قبل از بیدار شدن درختان زمانی که جوانه ها متورم شدهاند باید انجام شود و استفاده از قارچکش هایی مانند مخلوط بردو ۱ درصد و اکسی کلرور مس ۳ در هزار.
ترشح شیره و صمغ تنه درخت، بیماری گموز
گوموز یا گموز، ترشح شیره و صمغ از پوست نهال گیلاس و سایر گیاهان چوبی هنگامی که توسط صاحبان درختان و باغها کشف میشود، باعث نگرانی میشوند. خارج شدن صمغ یا شیره از تنه درخت یا شاخه در درختان از جنس پرنوس مانند هلو، گیلاس و بادام است، متداول است، اما در بسیاری از گونهها هم میتواند اتفاق بیفتد.
این جریان شیره میتواند در اثر بیماریهای بیوتیک ایجاد شود، که توسط ارگانیسمهای زنده مانند قارچها و آسیبهای غیربومی ناشی از عوامل غیر زنده مانند نور خورشید و تغییر دما ایجاد میشود.
تعریف گموز به این صورت است. تراوش فراوان صمغ توسط یک درخت بیمار یا آسیب دیده است، به خصوص به عنوان علائم بیماری درختان میوه دهنده. اما همچنین میتواند نشانه اولیه سایر مشکلات، نه تنها در باغات، بلکه در درختان باغچه، پارکها و جنگلها باشد.
گموز میتواند یک درخت را تضعیف کند. تراوش شیره و صمغ از تنه درختان، اگرچه طبیعی نیست، لزوماً آسیب دائمی به یک درخت یا گیاه چوبی وارد نمیکند. بیشتر آنها زنده میمانند. همچنین لازم است به یاد داشته باشید که دلایل زیادی برای تراوش صمغ و شیره درختان وجود دارد، از جمله حشرات جونده، آفتها، آسیب پوست درخت و انواع بیماریها. با کنترل این دلایل، رسوبات صمغ و جریان شیره کنترل میشود، اما معمولاً درمانی وجود ندارد.
بیماری تنه درخت گیلاس
علل گموز بیماری تنه درخت گیلاس
تراوش شیره و صمغ از تنه درختان گیلاس بسیار رایج است، پس مراقب این گونهها باشید. گموز به خودی خود پاتوژن نیست بلکه پاسخی به استرس محیطی از آسیبهای بیماریزا، حشرات یا مکانیکی است.
بیماریهای عفونی و آفتهای پاتوژن که منجر به تراوش شیره و صمغ میشوند، میتوانند در باغات میوه تبدیل به مشکل شوند. بخصوص، آفت سیتوسپورا، یا شانکر چند ساله، معمولاً باعث تراوش قارچی در درختان با میوه تکهستهای مانند زردآلو، گیلاس، هلو و آلو میشود.
این عفونت را میتوان از آسیب حشرات و صدمات مکانیکی تشخیص داد زیرا خاک اره یا تکههای پوست در شیره مخلوط نمیشوند، همانطور که در مورد حشرات یا آسیبهای مکانیکی به همین شکل است. تشخیص دلیل یا دلایل خاص برای شما حیاتی نیست، اما برای تشخیص تفاوت بین آلودگی حشرات، آسیبهای مکانیکی و بیماریهای عفونی بسیار مهم است.
پیشگیری و درمان گموز
روش هایی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر گموز دنبال کنید:
- در استفاده از تجهیزات چمنزنی و باغ مراقب باشید تا از صدمه زدن به بافت درخت جلوگیری شود، که میتواند تخمهای قارچی را در خود جای دهد.
- با کاشتن گونههایی که در مقابل سرما قوی هستند، از آسیبدیدگی زمستانی به درخت خود جلوگیری کنید.
- از درخت در برابر حشرات جونده محافظت کنید.
- شاخهها را در اواخر زمستان هرس و مرتب کنید.
سخن پایانی
سعی کنید تشخیص دهید که آیا این درخت به صورت مکانیکی زخمی شده، مورد حمله حشرات قرار گرفته است یا به یک بیماری آلوده شده است. به طور معمول، صدمات مکانیکی و حشرات، چوب یا خاک اره را در معرض دید قرار میدهند.
روشها را به بهترین شکل ممکن انجام دهید و در عین حال راحتترین شرایط درخت را برای سلامتی بهینه فراهم کنید. افزایش نیرومندی درخت بسیار مهم است و نتایج بسیار خوبی خواهد داشت. در صورتی که مکان شما دارای pH کم و متوسط باشد، یک روش درمانی مفید استفاده از چندین پودر آهک باغی زیر خط قطره درخت است. بالا بردن pH خاک به ۶٫۵ میتواند شگفتی هایی برای سلامتی درختان ایجاد کند.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران
دیدگاهتان را بنویسید
لیست ارقام نهال
- آفات درخت بادام
- آفات درخت گردو
- آفت درختان (باکتری)
- احداث باغ
- بیماری درخت بادام
- بیماری درخت گردو
- بیماری درختان (قارچ)
- داشت درختان
- داشت درختان آلبالو
- داشت درختان انار
- داشت درختان انجیر
- داشت درختان انگور
- داشت درختان بادام
- داشت درختان پسته
- داشت درختان سیب
- داشت درختان فندق
- داشت درختان گردو
- داشت درختان گلابی
- داشت درختان گیلاس
- کاشت نهال
- محصولات
- مقاله
- نهال آلبالو
- نهال آلو
- نهال انار
- نهال انجیر
- نهال انگور
- نهال بادام
- نهال به
- نهال پالونیا
- نهال پسته
- نهال توت
- نهال خرمالو
- نهال زردآلو
- نهال زرشک
- نهال زیتون
- نهال سیب
- نهال شلیل
- نهال صنوبر
- نهال فندق
- نهال گردو
- نهال گل محمدی
- نهال گلابی
- نهال گوجه سبز
- نهال گیلاس
- نهال هلو