علت پیچیدگی برگ درخت بادام چیست؟
علت پیچیدگی برگ درخت بادام دلایل مختلفی دارد. این بیماری نخستین بار در اوايل قرن نوزدهم در اروپا شناخته شده است. با توجه به این که این بیماری خسارت زیادی به باغداران می رساند لازم است اطلاعاتی در مورد این بیماری و نحوه مبارزه با این بیماری داشته باشند. در ادامه مطلب اطلاعات مفیدی درباره این بیماری با شما به اشتراک می گذاریم.
مختصری درباره بيماری پيچيدگی برگ بادام
این بیماری اصولاً در مناطق گرم و خشک شیوع ندارد و بیشتر در نواحی خنک و مرطوب خسارت وارد می سازد و منجر به پیچیدگی و تورم و تغییر رنگ و شاخه و میوه نهال بادام و ریزش برگها وآلودگی جوانه ها و سر شاخه ها و سر انجام ضعف کلی درخت می شود.
عامل بیماری از ۱۰ درجه سانتیگراد به بالا شروع به فعالیت نموده و مناسبترین درجه حرارت رشدی قارچ۲۰ درجه سانتیگراد میباشد.
درختان جوان بیشتر از درختان مسن در برابر این بیماری حساس هستند و به طور کلی بیماری در مناطق گرم و خشک اهمیت اقتصادی ندارد. مشخص ترین علائم بیماری روی برگ ها ظاهر می شود. در بهار برگ ها پیچیده و پهنک در بعضی از قسمت ها متورم ، کلفت و به رنگ سفید ، زرد یا قرمز در می آید.
میوه ها نیز ممکن است آلوده شوند و قبل از موعد مقرر بریزند.برگهای آلوده به بیماری زودریخته و برگ هایی که بعدا تشکیل می گردد سالم باقی می مانند.نشانه های بیماری ممکن است فقط روی تعدادی از برگ های هر درخت ظاهر شوند ولی عملا تمام برگ ها را مبتلا می گرداند.
علت پیچیدگی برگ درخت بادام بیماری قارچ بوده و زمستان را به صورت میسیلیوم روی شاخه و بدون اینکه داخل بافت شوند به سر می برند. در بهار همزمان با بارندگی فصلی کنیدی هایی توسط میسلیوم روی برگ های جوان تشکیل می شود. در بهار پرباران، آلودگی و شیوع بیماری شدت دارد.
علایم بيماری
اولین نشانه های بیماری در بهار به شکل لکه های زرد یا متمایل به قرمز روی برگهای در حال رشد بروز می کنند. محل این لکه ها در برگ به تدریج کلفت و چین خورده شده ، سرانجام موجب پیچیدگی برگ می شود.
بخشهایی از برگ در محل لکه ها چین دار ، ترد و شکننده شده ؛ ممکن است در سطح آنها لایه ای سفیدرنگ از اسپور تشکیل شود. برگهای بیمار ممکن است زود بریزند و اگر روی درخت باقی بمانند ، در مواردی که بیماری شدید باشد ، به رنگ قهوه ای تیره در می آیند.
علت پیچیدگی برگ درخت بادام
زمانی که برگهای آلوده به رنگ قرمز یا ارغوانی در آمدند تشکیل اسپورهای قارچ عامل بیماری در سطح فوقانی شروع می شود . شاخساره های سبز نیز گاهی مبتلا می شوند که در این صورت قطورتر و بی قواره می شوند. شکوفه ها و ميوه های جوان آلوده نيز اغلب قبل از موعد می ريزد .
ممکن است تشکیل میوه به شدت کاهش پیدا کرده و یا متوقف شود . روی پوست ميوه های بزرگتر ، قسمت های تغيير رنگ يافته و چروکيده ای ظاهر می شود .
اگر میوه ها که به ندرت آلوده می شوند مورد حمله بیماری قرار گیرند ، لکه های نامنظم برجسته چین دار به رنگ متمایل به قرمز روی آنها به وجود می آیند.
نشانه های بيماری ممکن است فقط روی تعدادی از برگ های هر درخت ظاهر شود ولی عملاً تمام برگ ها را مبتلا می گرداند . موقعی که برگ های آلوده به رنگ قرمز يا ارغوانی در آمدند تشکيل اسپورهای قارچ عامل بيماری در سطح فوقانی شروع می شود.
عامل و علت پیچیدگی برگ درخت بادام
قارچ عامل پيچيدگی برگ بادام اولين بار در سال ۱۸۷۵ توسط برکلی به نام Ascomyces deformans مشخص گرديد. اما اين نام با آنکه بعداً در سال ۱۸۶۹ توسط فوکل به Exoascus deformans تغيير يافت ، تولازنه درسال ۱۸۶۶نام اين قارچ را Taphrina deformans که در واقع همنام دو گونه فوق الذکر است می داند.
ميسيليوم و هيف های رويشی اين قارچ با قارچ های ديگر متفاوت و مشخص می باشد . هيف های نسبتاً کوتاه ، خميده ، پيچيده و طول آنها بسيار متغير و بندهای هيف نيز نامنظم می باشد و اين نوع هيف ها را معمولاً در بافت پارانشيم برگ می توان يافت . این قارچ آسک های خود رابه شکل گرزی تا استوانه ای با دو سر گرد یا تخت و سلول پایه در سطح بالایی برگ تشکیل می دهد.
علت پیچیدگی برگ درخت بادام
آسک ها معمولاً اندازه شان متغير و به طول ۱۷-۳۶ ميکرون و عرض ۷-۱۵ ميکرون می باشند . در داخل هر آسک معمولاً هشت آسکوسپور کروی که قطر آن بين ۳-۷ ميکرون است تشکيل می شود . آسکوسپورها عموماً به طريق جوانه زدن تندش می يابند و توليد کنيدی می کنند .هيف های زايشی يا آسک زای قارچ روی هيف های رويشی تکامل يافته تشکيل می گردد .
هيف های رويشی زير اپيدرم سطح فوقانی و ندرتاً سطح تحتانی برگ می رويند . اين هيف ها در بين سلول های اپيدرمی نفوذ کرده و آزادانه بين اپيدرم و کوتيکول در جهات مختلف رشد و نمو می نمايند . سپس به زودی لايه هيمنيوم بين بافت اپيدرم و کوتيکول تشکيل می گردد . آنگاه هيمنيوم در بافت آلوده شکل گرفته و سرانجام تشکيل آسکوسپورهای قارچ را می دهد .
سخن پایانی علت پیچیدگی برگ درخت بادام
علت پیچیدگی برگ درخت بادام یکی از بیماریهای نسبتا ضعیف در درختان بادام می باشد ولی درعین حال از نظر اقتصادی زیان بسیاری به باغدار وارد می کند و باصرف هزینه کم می توان به سهولت علیه آن مبارزه نمود و اگر عملیات سمپاشی به موقع وسموم مصرفی به طور صحیح انتخاب شود بیماری تا ۹۸ درصد کنترل خواهد شد.
همانطور که از سیکل زندگی قارچ بر میآید اسپورهای زمستانگذران در اواخر پاییز بر روی شاخهها و زیر پوسته جوانهها و احتمالا در برگها ریخته شده کف باغ زمستانگذرانی دارند و با شروع بهار و حرارت ۱۰درجه سانتیگراد شروع به تندش نموده و ایجاد آلودگی مینماید.
راه اصلی و عمده مبارزه با این بیماری سمپاشی درختان مبتلا با قارچ کشها و استفاده از ارقام مقاوم و متحمل و جمعآوری و معدوم نمودن برگهای آلوده است .
پس از کامل شدن اندازه برگها سمپاشی به منظور مبارزه با بیماری سودمند نیست. در در مناطقی که بارندگی زمستان و پاییز زیاد است بهتر است به همراه قارچکشها از روغنهای مناسب استفاده شود تا دوام سم بیشتر شود.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران
دیدگاهتان را بنویسید
لیست ارقام نهال
- آفات درخت بادام
- آفات درخت گردو
- آفت درختان (باکتری)
- احداث باغ
- بیماری درخت بادام
- بیماری درخت گردو
- بیماری درختان (قارچ)
- داشت درختان
- داشت درختان آلبالو
- داشت درختان انار
- داشت درختان انجیر
- داشت درختان انگور
- داشت درختان بادام
- داشت درختان پسته
- داشت درختان سیب
- داشت درختان فندق
- داشت درختان گردو
- داشت درختان گلابی
- داشت درختان گیلاس
- کاشت نهال
- محصولات
- مقاله
- نهال آلبالو
- نهال آلو
- نهال انار
- نهال انجیر
- نهال انگور
- نهال بادام
- نهال به
- نهال پالونیا
- نهال پسته
- نهال توت
- نهال خرمالو
- نهال زردآلو
- نهال زرشک
- نهال زیتون
- نهال سیب
- نهال شلیل
- نهال صنوبر
- نهال فندق
- نهال گردو
- نهال گل محمدی
- نهال گلابی
- نهال گوجه سبز
- نهال گیلاس
- نهال هلو