پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو و راه های کنترل آن
پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو (Verticillium wilt) یکی از انواع آفت ها و بیماری های نهال هلو است که با نام های دیگری مانند ورتیسیلیوز مغز سیاه، پژمردگی آوندی ورتیسیلیومی و پژمردگی آوندی نیز شناخته می شود. به طور کلی این بیماری روی زردآلو، هلو، الو، گیلاس، آلبالو و شلیل دیده شده است.
درختان جوان به شدت مستعد به پژمردگی ورتیسیلیومی هستند. این پاتوژن در بهار ریشه ی گیاه میزبان را آلوده کرده و به سیستم آوندی حمله می کند و به صورت میسیلیوم و کنیدی های غیر جنسی، همراه با آب به طرف بالا حرکت می کند.
اولین علائم آلودگی، به صورت پژمردگی ناگهانی برگ ها روی یک یا چند شاخه، در طی فصل گرم می باشد. به دنبال آن، برگ ها زرد و قهوه ای شده و به طرف بالا لوله می شوند. گاهی برگ های پیرتر و پایینی پژمرده شده و قبل از برگ های جوان می ریزند.
علائم بیماری پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو در درختان جوان به صورت خشکیدگی قسمتی از تاج درخت و با تمام آن می باشد، اما در درختان پیر با کاهش رشد و عملکرد همراه است. برش عرضی شاخه ی درختان آلوده، رگه های قهوه ای تا سیاه را در آوند چوب آبکش نشان می دهد.
در هوای گرم، پاتوژن می میرد و درخت رشد خود را باز خواهد یافت. این چرخه ی بیماری در هر فصل تکرار می شود. بهترین روش مدیریت کنترل بیماری، پرهیز از کاشت درختان در خاک های آلوده، ضدعفونی خاک با استفاده از انرژی خورشیدی و یا قارچکش ها، کاشت گرامینه ها به مدت چند سال می باشد. همچنین کوددهی و کاهش تنش رطوبت به مقاومت درختان در برابر بیماری کمک می کند.
پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو
نشانه های بیماری پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو
اولین نشانه بیماری پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو پژمردگی ناگهانی برگ های یک یا چند شاخه در ابتدای فصل تابستان است. ابتدا برگ ها تیره رنگ و به سرعت چروکیده می شوند.
اغلب برگ های چروکیده روی شاخه ها باقی می مانند و مانند پرچم به نظر می رسند. نشانه های بیماری معمولا در برگ های واقع در بُن شاخه ها ظاهر شده، به سرعت به سمت بالا پیشروی می کنند. درختان جوانی که به این بیماری مبتلا شوند ممکن است از پای درآیند، اما شاخه های مبتلای مسن شاید باز هم سال بعد برگ بدهند.
تکرار پژمردگی برگ های شاخه های مبتلا در چند سال، معمولا منجر به توقف رشد انتهایی ، کم باردهی شاخه ها و یا مرگ آن ها می شود. در مورد درختان هلو پژمردگی و پوسیدگی ورتیسیلیومی یک بیماری بسیار خطرناک محسوب می شود اما خبر خوب این است که این درختان نسبت به سایر گروه ها کم تر به این بیماری دچار می شوند.
رگه های قهوه ای تا تیره رنگ در آوندهای چوبی شاخه های بیمار قابل مشاهده اند این قهوه ای شدن در درخت گیلاس واضح نیست ولی در درخت آلو و گوجه کاملا مشخص است.
عامل بیماری
هنوز در مورد گونه قارچی که روی درختان میوه هسته دار و دیگر گیاهان چند ساله ایجاد بیماری پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو می کند اختلاف نظر و بحث وجود دارد. اما امروزه پذیرفته شده که Verticillium dahlia kleb قارچ عامل پوسیدگی ورتیسیلیومی است.
قبلا عامل این عارضه را V. albo-atrum می دانستند این گونه در کشت بعد از گذشت ۱۰ روز میسلیوم های مقاوم سیاه رنگی توید کرده ولی سختینه تولید نمی کند هم چنین گونه V. dahlia در دمای ۳۰ درجه سلسیوس قادر به رشد است اما گونه V. albo-atrum در این دما قادر به رشد نیست.
راه های انتقال ورتیسیلیوم
ورود گیاهان آلوده به زمین که می توانند باعث آلوده شدن گیاهان سالم شوند. انتقال عامل پوسیدگی ورتیسیلیومی درختان هسته دار توسط ذرات خاک آلوده توسط باد و چاقویی که برای پیوند زنی استفاده می شود.
هنگام ورود این میکروارگانیسم به محیط جدید، معمولا به صورت سختینه در خاک به صورت خفته باقی مانده و یا به گیاهان و علف های هرز میزبان خود حمله می کند و تعداد بیش تری ریز سختینه در خاک تولید می کند. در زمین های آیش که شنی و رسی می باشند، مایه تلقیح ورتیسیلیوم کاهش می یابد اما مقدار کمی از آن در این شرایط سخت نیز زنده می مانند.
شدت بیماری پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو در خاک های مرطوب بیش تر می شود. بیش ترین توسعه و پیشرفت بیماری در دمای 21 تا 27 درجه سلسیوس است و بهترین دما 24 درجه می باشد. اسیدیته خاک در محدوده 4.4 تا 6.7 تاثیر خاصی روی روند توسعه بیماری ندارد. بسیاری از کمبودهای مواد غذایی در برخی گیاهان می تواند تشدید کننده بیماری باشد.
معمولا بیماری پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو در اواسط تابستان روی درختان ظاهر شده و شدت آن در اواخر تابستان بیش تر می شود. ریشه های درخت جایی هستند که ورتیسیلیوم می تواند خود را در فصل زمستان در آنجا زنده نگه داشته و سال بعد به پیشروی خود در درخت ادامه دهد.
تیره شدن چوب اندام های آلوده اغلب باعث غیر فعال شدن بیمارگر پوسیدگی ورتیسیلیومی می شود چون عصاره ی بدست آمده از چوب آلوده تغییر رنگ یافته مانع تندش اسپور یا رشد ریسه قارچ می شود. هم چنین تولید انگُم و تیلوز در آوندها از دیگر راه های دفاعی گیاه برای جلوگیری از بالا رفتن کنیدی ها در طول آوندها می شود.
پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو
مبارزه با پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو
یکی از بهترنی راه های مبارزه با بیماری پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو استفاده از نهال های سالم در خاک های غیر آلوده می باشد در واقع بهترین راه پیش گیری است. پایه های مقاوم به این بیماری تاکنون شناسایی نشده اند.
راه های دیگر ضد عفونی خاک قبل از کاشت درخت و نهال با سم های تدخینی مانند مخلوط متیل بروماید و کلروپیکرین و کلروپیکرین به تنهایی می باشد این مواد مایه اولیه (مایه تلقیح) ورتیسیلیوم را در خاک نابود می کنند. بعد از این میزان کود و آب دهی به درخت را تنظیم و مناسب کنید تا درخت قوی شده و بهتر بتواند بافت های آسیب دیده خود را ترمیم کند.
کلام آخر
پوسیدگی ورتیسیلیومی درخت هلو از نظر اقتصادی یکی از بیماری های مهم به شمار می آید. کلیه گیاهان اعم از درختان و سبزیجات میزبان این پاتوژن هستند. کاشت درختان هلو و شلیل، در زمین هایی که قبلا در آنجا پنبه، گوجه فرنگی یا فلفل کاشته شده اند، باعث ابتلای آنها به این بیماری می شود.
اگر تصمیم به خرید بهترین ارقام نهال هلو گرفته اید نهالستان پالیز با تولید و فروش نهال هلو با کیفیت بالا آماده همکاری با شما می باشد. قابل ذکر است قیمت این نهال در این نهالستان چون به صورت خرید مستقیم از نهالستان می باشد و واسطه حذف گردیده است مناسب می باشد.
یکی از خدمات مهم نهالستان پالیز احداث باغ می باشد چنانچه قصد احداث باغات تجاری کوچک یا بزرگ داشتید با کارشناسان ما در تماس باشید.
ارقام نهال هلو در این نهالستان جزء بهترین ها است که با کیفیت بالا تولید میگردد و نظرات مثبت مشتریان طی سال ها خرید گویای این امر می باشد. ما از کاشت تا برداشت پاسخگوی شما خواهیم بود ، جهت خرید اینترنتی نهال هلو با کارشناسان ما در تماس باشید.
نهالستان پالیز بزرگ ترین نهالستان شمال غربی ایران است که در شهر میاندوآب واقع شده است. این نهالستان فعالیت خود را از سال 1310 در حوزه پرورش ارقام نهال آغاز نموده و طی این مدت موفقیت های بسیاری را در این زمینه کسب کرده است.
هدف اصلی نهالستان پالیز، تولید باکیفیت ارقام نهال است. افزون بر این، تنوع بالای نهال در این نهالستان باعث امتیاز این نهالستان نسبت به سایر رقبا شده است.
نهالستان پالیز با پشتیبانی 24 ساعته، جهت خرید، پشتیبانی محصول، اطلاع از قیمت انواع نهال و مشاوره رایگان، آماده خدمت رسانی به مشتریان گرامی است.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران
دیدگاهتان را بنویسید
لیست ارقام نهال
- آفات درخت بادام
- آفات درخت گردو
- آفت درختان (باکتری)
- احداث باغ
- بیماری درخت بادام
- بیماری درخت گردو
- بیماری درختان (قارچ)
- داشت درختان
- داشت درختان آلبالو
- داشت درختان انار
- داشت درختان انجیر
- داشت درختان انگور
- داشت درختان بادام
- داشت درختان پسته
- داشت درختان سیب
- داشت درختان فندق
- داشت درختان گردو
- داشت درختان گلابی
- داشت درختان گیلاس
- کاشت نهال
- محصولات
- مقاله
- نهال آلبالو
- نهال آلو
- نهال انار
- نهال انجیر
- نهال انگور
- نهال بادام
- نهال به
- نهال پالونیا
- نهال پسته
- نهال توت
- نهال خرمالو
- نهال زردآلو
- نهال زرشک
- نهال زیتون
- نهال سیب
- نهال شلیل
- نهال صنوبر
- نهال فندق
- نهال گردو
- نهال گل محمدی
- نهال گلابی
- نهال گوجه سبز
- نهال گیلاس
- نهال هلو