در سالهای اخیر با گسترش زندگی ماشینی بی تحرکی و چاقی در بین افراد دنیا رواج زیادی پیدا کرده است از طرفی افراد تمایل زیادی به مصرف غذاهای چرب و شیرین پیدا کردهاند که این عوامل موجب بروز انواع بیماریهای مختلف در بین افراد جامعه شده است یکی از بیماریها مهم که درصد زیادی از افراد به آن مبتلا هستند بیماری کبد چرب است.
به توصیه پزشکان تغذیه یکی از راههای درمان کبد چرب تغییر سبک زندگی و مصرف خوراکیهای سالم است و گردو یکی از این خوراکیهای سالم به شمار میرود که مصرف آن برای درمان یا کنترل این بیماری موثر است که در ادامه به بررسی فواید و مضرات گردو برای کبد چرب خواهیم پرداخت پس پیشنهاد میشود برای آشنایی با خواص گردو برای کبد چرب این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
کبد کجاست
پیش از آن که در ارتباط با کبد چرب سخن بگوییم میبایست بدانیم کبد کجاست و وظیفه آن چیست. کبد یا جگر در واقع در زیر پرده دیافراگم و در یک چهارم قسمت بالایی راست شکم جای گرفته است و یک عضو گوارشی کمکی تلقی میشود و وظیفهی آن تولید مایع صفرا است که این مایع در کیسه صفرا میریزد و این مایع در تجزیه و شکستن سلولهای چربی نقش دارند.
از دیگر وظایف کبد میتوان به سم زادیی بدن، تولید مواد بیوشیمیایی برای گوارش، تولید هورمونها، ذخیره گلیکوژن و تجزیه گلبولهای قرمز خون اشاره کرد.
کبد چرب چیست
حال که با کبد آشنا شدید نوبت آن رسیده که بدانید کبد چرب چیست در واقع به طور طبیعی مقداری چربی در کبد وجود دارد اما اگر مقدار چربی از 10-5 درصد وزن کبد بیشتر شود یا به عبارت دیگر چربی در کبد فرد رسوب کند در این حالت فرد درگیر بیماری کبد چرب میشود که از دلایل این بیماری میتوان به مصرف الکل، مصرف غذاهای چرب و آماده، چاقی، بی تحرکی، مصرف مواد غذایی ناسالم، دیابت و مصرف برخی از داروها اشاره کرد.
انواع بیماری کبد چرب شامل:
کبد چرب الکی
کبد چرب الکی در اثر مصرف بیش از حد و اعتیاد به الکل پیش میآید زیرا کبد مسئول فرآیند تجزیه و دفع الکل از بدن است و به مرور زمان ترکیبات ناشی از این فرآیند سبب التهاب و ضعف کبد، سیروز کبدی و حتی سرطان کبد میشود.
کبد چرب غیر الکی
کبد چرب غیر الکی در اثر مصرف الکل ایجاد نمیشود و دو نوع متفاوت دارد:
کبد چرب ساده
در این نوع کبد چرب، سلولهای کبد آسیب و التهاب جدی نمیبیند.
استئاتوهپاتیت غیر الکی
در این نوع کبد چرب، بافت کبد دچار آسیب و التهاب جدی میشود و در صورت عدم درمان سیروز یا سرطان کبد به وجود میآید.
ضمانت و گارانتی 2 ساله بیقید و شرط پالیز نهال همراه مشاوره رایگان از کاشت تا برداشت
علائم خطرناک کبد چرب
کبد چرب علائم و نشانههای خاصی ندارد و یک بیماری خاموش به حساب میآید اما در برخی موارد علائمی همچون ترش کردن، خستگی مفرط، لکههای پوستی، جوش صورت و کمر، تغییر رنگ پوست، ریزش موی شدید، بوی بد عرق، حس سوزن سوزنی در دست و پا، درد در ناحیه راست شکم و تلخی دهان در زمان صبح دیده میشود.
در صورتی که کبد چرب درمان نشود و بیماری شدت پیدا کند سیروز کبدی بروز میکند که علائم ناشی از سیروز کبدی شامل از دست دادن اشتها، کاهش وزن، خارش پوست، زردی چشم و پوست، خون دماغ شدن، اختلال در گفتار، تورم شکم، درد شکم، تورم پا است و از علائم خطرناک کبد چرب میتوان به بزرگ شدن طحال، تورم شکم، قرمزی کف دست، تورم رگهای زیر پوسنی و زردی چشم و پوست اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: آب و هوای مناسب کاشت گردو
علائم کبد چرب در زنان
علائم کبد چرب در زنان شامل علائم ذکر شده در بالا همانند درد شکم، تورم شکم، تورم پا و غیره است اما درصد ابتلا به بیماری کبد چرب در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک و یائسه بیشتر از دیگر زنان است.
علائم کبد چرب در مردان
علائم کبد چرب در مردان نیز مطابق علائم بیان شده در بالا است با این تفاوت که در مردان مبتلا به کبد چرب سینهها بزرگ و متورم میشوند و این علائم به خصوص در مردان مبتلا به سیروز کبدی مشاهده میشود.
تشخیص کبد چرب در منزل
بیماری کبد چرب را میتوان با روشهای متفاوت از جمله مراجعه به پزشک، معاینه بدنی، انجام آزمایش ( آزمایش چربی خون، قند ناشتا و غیره)، تصویر برداری (سونوگرافی، ام آر ای، سی تی اسکن و فیبروز اسکن) و نمونه برداری از کبد تشخیص داد اما امکان تشخیص کبد چرب در منزل نیز وجود دارد به طوری که اگر فردی دارای چند علائم ذکر شده در بالا به خصوص علائم بی حالی، خستگی، ضعف و افزایش شدت خواب باشد باید سریعا به پزشک مراجعه کند.
درمان کبد چرب
در واقع هیچ داروی خاصی برای درمان کبد چرب وجود ندارد اما بنا به تشخیص پزشک برای کنترل کلسترول و دیابت داروهایی تجویز میشود و در نوع کبد چرب الکی میبایست سریعا اقدام به قطع مصرف الکل و پاکسازی کبد کرد اما بهترین راه درمان کبد چرب کاهش وزن و تغییر سبک زندگی است و میبایست اقدام به مصرف خوراکی سالم کرد.
رژیم کبد چرب
در رژیم کبد چرب فرد بیمار باید از مصرف غذاهای چرب و شیرین، غذاهای سرخ کردنی و شور، شکر، الکل و گوشت قرمز پرهیز کند به جای آن از غذاهای سالم همانند میوه و سبزیجات، حبوبات، گوشت و ماهی بدون چربی، غلات کامل (بدون فرآوری)، ویتامین E، قهوه تلخ، زنجبیل، زردچوبه، امگا 3، خار مریم، جنسینگ، چای سبز، شیرین بیان، سیر و گردو استفاده کند که در ادامه به بررسی خواص گردو برای کبد چرب خواهیم پرداخت.
تاثیر گردو برای کبد چرب
پیش از آن که تاثیر گردو برای کبد چرب را مورد بررسی قرار دهیم میبایست از ترکیبات مفید گردو مطلع باشیم، گردو حاوی پروتئین، فیبر، ویتامینها ( A، C، K،B1، B2، B3، B6 و B9 ) عناصر معدنی ( کلسیم، زینک، منیزیم، آهن، فسفر، سدیم و فسفر)، اسیدهای چرب اشباع نشده و اسیدهای چرب اشباع شده است.
علاوه بر ترکیبات فوق گردو دارای ترکیبات مفید دیگری است که از دلایل اصلی خواص گردو برای کبد چرب هستند
ال آرژنین
ال آرژنین در واقع نوعی اسید آمینه است که در ساخت پروتئینهای مختلف و اکسید نیتریک نقش دارد و ال آرژنین موجب افزایش فعالیتهای هوازی و غیر هوازی، بهبود جریان خون، بهبود زخم، محافظت در مقابل عفونت، عملکرد بهتر کلیه، سلامت سیستم ایمنی، تولید آنتی اکسیدان و تنظیم قند و فشار خون میشود.
گردو یکی از منابع غذایی مهم حاوی ال آرژنین است و یکی از ترکیباتی مفیدی است که موجب خواص گردو برای کبد چرب میشود که این ماده علاوه بر مزیتهای فوق در سلامتی، پاکسازی و بهبود عملکرد کبد نیز نقش دارد از همین رو یک ماده مفید برای درمان کبد چرب به شمار میرود.
امگا 3 و گلوتاتیون
امگا 3 از دیگر ترکیبات مهم و ضروی در مغز گردو است و امگا 3 یک نوع اسید چربی ضروری است که در تولید انرژی، سوخت و سازها، شکل گیری ساختارها، تنظیم ضربان قلب، کاهش تری گلیسرید و فشار خون، افزایش کلسترول مفید خون، سلامت مغز و ساخت برخی از هورمونها نقش دارد.
گلوتاتیون نیز یک پروتئین کوچک است که از 3 اسید آمینه گلیسین، اسید گلوتامیک و سیستئین تشکیل شده است در واقع نوعی آنتی اکسیدان است و موجب حفظ اجزای مهم سلولی در برابر اثرات منفی رادیکالهای آزاد میشود.
یکی از ترکیبات مهم در مغز گردو امگا 3 و گلوتاتیون است که علاوه بر نقش این دو ماده در بدن، سبب سم زدایی در کبد نیز میشوند.
پلی فنول
پلی فنول یک ماده شیمیایی گیاهی است که تا به حال بیش از 8000 نوع از آن شناسایی شده است که در 4 دسته فلاونوئید، پلی فنولیک امید، فنولیک اسید و سایر پلی فنولها طبقه بندی میشود که این ترکیبات موجب کاهش سطح قند و چربی خون میشوند.
در مغز گردو دو نوع پلی فنول به نام تتراکلراید کربن و دی – گلاکتوزامین وجود دارد که این دو ترکیب سبب کاهش التهابات کبد و بهبود عملکرد کبد میشوند.
بیشنر بخوانید: معرفی بهترین نژاد گردو
ویتامین E
این نوع ویتامین محلول در چربی و دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است بنابراین سلولها و بافتها را در برابر اثرات منفی رادیکالهای آزاد و دیگر ترکیبات شیمیایی مضر محافظت میکند.
مغز گردو دارای ویتامین E است که این ویتامین با سلامت کبد ارتباط مستقیم دارد و اختلالات کبدی و علائم بیماری کبدی ناشی از افزایش وزن را کاهش میدهد.
آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که از اکسیداسیون سلولها جلوگیری میکنند در واقع اکسیداسیون یک واکنش شیمیایی است که رادیکالهای آزاد در طی این واکنش تولید میشوند.
متخصصان علوم تغذیه تحقیقاتی در ارتباط با خواص گردو برای کبد چرب انجام دادهاند و به این نتیجه رسیدهاند که مغز گردو در مقایسه با دیگر مغزیجات آنتی اکسیدان بیشتری دارد که بیشتر در پوسته نازک روی مغز گردو نهفته است و آنتی اکسیدانهای موجود در گردو نقش مهمی در کاهش چربیهای موجود در کبد دارند
سم زدایی کبد با گردو
چنانچه فردی درگیر بیماری کبد چرب شود در کنار تغییر سبک زندگی با مصرف غذاهای سالم همچون گردو میتواند کبد خود را سم زدایی کند زیرا گردو حاوی ترکیباتی همچون امگا 3، آرژنین، اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه است که این ترکییات آمونیاک را از کبد دفع میکنند در نتیجه موجب سم زدایی کبد میشوند.
صبحانه مناسب برای کبد چرب
صبحانه مناسب برای کبد چرب باید سرشار از پروتئین و چربیهای مفید باشد و باید از یک رژیم غذایی سالم دارای گردو استفاده کرد زیرا همان طور که در بالا اشاره شد گردو حاوی ترکیبات مفید و مقوی است که موجب سیری و کاهش اشتها میشود و مانع از مصرف مواد شیرین و قندی میگردد که این امر موجب کاهش وزن در نتیجه کاهش شدت علائم کبد چرب میشود.
همچنین علاوه بر خواصی که گردو ناشتا برای کبد چرب دارد خواص زیاد دیگری از جمله تقویت استخوانها، تقویت قوای جنسی، بهبود عملکرد مغز، افزایش سطح انرژی روز و درمان یبوست دارد و بهتر است در این وعده غذایی به همراه گردو از مواد غذایی سالم دیگری مانند شیر، عسل، مویز و نان غلات استفاده کرد.
به چه تعداد گردو در روز نیاز است
از نظر متخصصان تغذیه افراد مبتلا به کبد چرب بهتر است از خواص گردو برای کبد چرب غافل نباشند و در رژیم غذایی خود گردو را قرار دهند اما نباید در مصرف آن زیاده روی کنند و باید 30 گرم یا 5 تا 7 عدد گردو در روز مصرف کنند تا مواد غذایی سالم و به اندازه کافی را در اختیار بدن خود قرار دهند.
درمان کبد چرب در خانه
افراد مبتلا به کبد چرب باید زیر نظر یک پزشک متخصص تحت درمان قرار گیرند علاوه بر این میتوانند از درمان کبد چرب در خانه نیز بهره بگیرند و از روشهایی همچون افزایش فعالیتهای جسمانی، تغییر در شیوه زندگی، کاهش مصرف قند و چربی، نوشیدن قهوه و چای سبز، مصرف میوه و سبزیجات، کاهش استرس، قطع مصرف سیگار و الکل، نوشیدن آب بیشتر و کاهش وزن استفاده کنند.
آیا گردو برای کبد چرب مضر است
برخی از افراد تصور میکنند چون گردو حاوی درصد بالایی از چربی است بنابراین مصرف آن برای کبد چرب مضر است لازم به ذکر است که مغز گردو حاوی اسیدهای چرب مفید و امگا 3 و غیره است که تمام این ترکیبات برای کبد چرب مفید هستند اما در پاسخ به سوال بالا که آیا گردو برای کبد چرب مضر است باید گفت خیر اما به شرطی که در مصرف آن زیاده روی نشود زیرا مصرف زیاد آن موجب افزایش وزن میگردد.
نتیجه گیری
بیماری کبد چرب یک بیماری خاموش اما رایج در بین افراد جامعه است که نیاز به تغییر سبک زندگی و مصرف غذاهای مفید دارد که یکی از این مواد غذایی سالم گردو است که در این مقاله به بررسی فواید و مضررات مصرف گردو برای کبد چرب پرداختیم که این آجیل حاوی چه ترکیبات غذایی مفید برای کنترل این بیماری است.
با این حال که خواص گردو برای کبد چرب از نظر پزشکان متخصص تائید شده است و در رژیم غذایی افراد مبتلا به کبد چرب گنجانده شده است اما بدین معنی نیست که میتوان در مصرف آن زیاده روی کرد بنابراین باید با توجه به نیاز بدن اقدام به مصرف گردو کرد که در این صورت توصیه میشود افراد مبتلا به این بیماری تحت نظر یک پزشک متخصص قرار گیرند تا بتوانند رژیم غذایی مناسب را دریافت کنند.
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.
-
ارسال پیام در واتساپ
-
ارسال پیام در روبیکا
-
اینستاگرام
-
ارسال پیام در تلگرام
بسته شومراحل فرم را طی نمایید. با زدن دکمه بعدی و قبلی به قسمت های بعد و قبل بروید.
چه کمکی از دست من برمیاد؟