Rate this post

کاشت درخت و احداث باغ یکی از زیباترین مشاغلی است که ایرانیان از دیر باز به آن مشغول بوده­اند و در زمینه پرورش انواع درختان میوه یدی طولا دارند و سالانه مقادیر بسیار زیادی انواع میوه از باغات مختلف در نقاط مختلف کشور برداشت می­شود که بخشی برای نیاز داخلی مصرف می­شود و مازاد آن به خارج از مرزها و به نقاط مختلف دنیا صادر می­شود و برای کشور ارز آوری قابل توجهی در پی خواهد داشت

اما باید دقت نمایید کشت درخت مانند نوزادی نوپا از ابتدا تا انتها نیازمند مراقبت و تامین نیازهای آن است و هرگز درختی بدون توجه و مراقبت­های ویژه به رشد و شکوفایی و نیز باردهی قابل قبول دست نخواهد یافت و لازم است که بدانید هر درختی در طی حیات خود ممکن است با عوامل متعددی تهدید شود که یکی از مهم­ترین عوامل تهدید کننده حیات درختان مختلف مانند درختان میوه آفات و بیماری­های مختلف هستند که ممکن است سبب کاهش میزان باردهی و یا کاهش سلامت و طول عمر درخت شوند و لازم است که روش­های مختلف و متعدد این عوامل کنترل شوند تا میزان باردهی و سلامت درخت مورد تهدید قرار نگیرد، یکی از موثرترین روش­های کنترل آفات و بیماری­های درختان میوه سمپاشی آنها با سموم مختلف و موثر است

بنابراین برای آگاهی بیشتر از اصول سمپاشی درختان میوه تا انتها با پالیز نهال به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان انواع نهال میوه در سراسر کشور همراه باشید

سمپاشی درختان میوه

درختان مختلف مانند انسان نیاز به توجه و مراقبت دارند چرا که این موجودات زیبا و سودمند نیز ممکن است در طی حیات پر ثمر و پر برکت خود مورد تهاجم عوامل مختلف مانند آفات و بیماری قرار بگیرند و از این رو درختان نیز دقیقا مانند یک انسان نیاز به درمان و یا قبل از درمان و البته مهم­تر از درمان نیاز به پیشگیری دارند، و برای این امر عوامل متعددی وجود دارد که می­توان گفت که یکی از سریع الاثرترین و البته موثرترین راه­های کنترل و پیش گیری از آلوده شدن درختان به آفات و بیماری­های مختلف سمپاشی آنها با سموم موثر است

در واقع سمپاشی راهی برای پیش گیری و درمان درختان میوه مختلف در برابر آفات و عوامل بیمارگر است البته نباید فراموش کنید سمپاشی به منزله محافظت و یا کنترل صد در صد یک بیماری و آفت نخواهد بود بلکه تنها موجب کاهش میزان خسارت به حد قابل تحمل برای درخت خواهد شد و تا حدودی موجب ایجاد ایمنی در درختان خواهد شد.

سمپاشی درختان میوه

تاریخچه سمپاشی درختان میوه

جالب است بدانید که در بسیاری از متون علمی یونانیان را مبدع سیستم سمپاشی درختان میوه می­دانند و در بسیاری از مقالات علمی اشاره شده است که سمپاشی درختان میوه نخستین بار در کشور یونان آغاز شده است و پس از آن در نقاط مختلف دیگر جهان نیز استفاده شده است و گفته می­شود که سمپاشی درختان میوه از قرن شانزدهم آغاز شده و پس از آن ادامه یافته است

زمان انجام سمپاشی­های پیش گیرانه درختان میوه

پیش­تر عنوان کردیم سمپاشی ممکن است حالت پیش گیرانه داشته باشد از این رو بایستی در باغات میوه خود چندین مرحله سمپاشی انجام دهید که بیشتر جنبه پیشگیری از آلودگی به آفات و بیماری­ها دارند که بایستی گفت این سمپاشی­های پیش گیرانه بهتر است در سه مرحله و یا سه زمان مهم انجام شوند که به شرح زیر خلاصه می­گردند

سمپاشی زمستانه درختان میوه

یکی از اصلی­ترین و مهم­ترین سمپاشی­های پیشگیرانه و یا سمپاشی عمومی درختان میوه سمپاشی زمستانه درختان است که نقش این سمپاشی کاهش جمعیت آفات و عوامل بیمارگر موجود در باغ است که در آغاز فصل رشد آنها نیز فعالیت خود را از سر می­گیرند و درختان را مورد حمله قرار می­دهند و موجب ایجاد خسارت در آنها خواهند شد

هدف سمپاشی زمستانه

بایستی بیان نمود که هر یک از سمپاشی­های عمومی که به منظور پیش گیری از آلودگی درختان به آفات و بیماری­های مختلف انجام می­شود هدفی خاص را دنبال خواهد نمود که در خصوص سمپاشی­های زمستانه بایستی گفت که هدف آن کاهش جمعیت زمستان گذران آفات مختلف است که این آفات در آغاز فصل رشد با جمعیتی کمتر فعالیت و تولید مثل را آغاز می­کنند در نتیجه آسان­تر کنترل می­شوند که از جمله آفات مهمی که هدف سمپاشی­های زمستانه قرار می­گیرند می­توان به انواع مختلف شته­ها، کنه­ها سوسک­ها، پروانه­های مختلف، و هر نوع فرم زمستان گران آفات مختلف اشاره نمود همچنین به منظور کاهش اینوکولوم اولیه عوامل بیمارگر مختلف مانند انوع قارچ­ها و باکتری­های بیمارگر انجام می­شود

زمان انجام سمپاشی زمستانه

به جرات می­توان ادعا نمود یکی از مهم­ترین فاکتورها در موفقیت سمپاشی زمستانه درختان میوه زمان صحیح انجام این سمپاشی است پس این امر نشان دهنده تاثیر زمان سمپاشی در موثر بودن این مرحله از سمپاشی پیشگیرانه است، این زمان با توجه به عوامل متعدد تعیین می­شود که می­توان گفت شرایط جوی و اقلیم منطقه موثرترین عامل در تعیین زمان سمپاشی زمستانه است بدین معنی که زمان مناسب برای انجام سمپاشی زمستانه در نقاط مختلف کشور متفاوت خواهد بود اما به طور کلی می­توان اظهار نمود که بهترین زمان برای انجام سمپاشی­های زمستانه در نقاط مختلف کشور و شرایط آب و هوایی مختلف زمانی است که جوانه­ها به تازگی در حال تشکیل باشند و هرگز نباید این زمان طلایی را از دست بدهید چرا که سمپاشی خارج از زمان مناسب آن تاثیرات بسیار کمتری خواهد داشت و چه بسا بی اثر باشد

سموم مورد استفاده در سمپاشی زمستانه

برای انجام سمپاشی­های زمستانه باید از سموم مناسبی استفاده نمایید که تاثیرات مناسب و مثبتی داشته باشد از این رو توصیه می­شود از سموم حشره کش و کنه کش مناسبی مانند مالاتیون، اتیون و دیازینون استفاده نمود و برای کنترل عوامل بیمارگر باید از سموم قارچ کش و باکتری کش مناسب مانند مانکوزب، اکسی کلرور مس، بردوفیکس استفاده نمود اما لازم است دقت کنید حتما در سمپاشی­های زمستانه از یک روغن امولسیون کننده مانند روغن ولک برای پایداری سم، افزایش خاصیت چسبندگی سم و تاثیر بیشتر سم استفاده نمایید

نکات تکمیلی سمپاشی زمستانه

با توجه به اهمیت سمپاشی زمستانه در کنترل آفات و بیماری­ها و کاهش جمعیت آنها و نیز پیشگیری از ایجاد خسارات شدید توسط این عوامل لازم است که در خصوص افزایش کارایی سمپاشی­های زمستانه نکات زیر را نیز رعایت کنید

  • برای انجام سمپاشی زمستانه بهتر است پیش از انجام سمپاشی درخت را از شر شاخه­های شکسته و یا آلوده، میوه­های و برگ­های باقی مانده در روی درخت که ممکن است محل زمستان گذرانی عوامل بیمارگر و یا آفات باشند خلاص نمایید سپس اقدام به سمپاشی نمایید
  • سعی کنید تمام قسمت­های درخت به سم آغشته شود و هیچ قسمتی از درخت بدون سم باقی نماند و دقت نمایید که در سمپاشی­های زمستانه اهمیت تنه از شاخه­ها بیشتر است چرا که بیشتر عوامل خسارت رسان روی تنه زمستان گذرانی می­کنند بنابراین سعی کنید تنه را به طور کامل به سم آغسته نمایید.
  • سعی کنید برای سمپاشی­های زمستان از سم پاش­های موتوری استفاده نمایید چرا که با سم پاش­های دستی ممکن بعضی از قسمت­های درخت بدون سم باقی بمانند اما سم پاش­های موتوری با قدرت پاشش مناسب سم را به تمام قسمت­های درخت خواهد رساند
  • زمان طلایی سمپاشی زمستانه را از دست ندهید و بهتر است در این خصوص حتما از مشاوره و راهنمایی کارشناسان با تجربه کشاورزی بهره مند شوید
  • برای انجام سمپاشی زمستانه به شرایط جوی منطقه دقت کنید و سعی کنید سمپاشی در زمانی انجام شود که حداقل چند ساعت پس از سمپاشی بارندگی وجود نداشته باشد

سمپاشی بهاره درختان میوه

یکی دیگر از سمپاشی­هایی پیشگیرانه­ای که در باغ باید انجام شود سمپاشی بهاره است که این مرحله از سمپاشی نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است این مرحله از سمپاشی برای کنترل طیف وسیعی از آفات و بیماری­های مختلف انجام می­شود که با شروع فصل بهار و آغاز رشد درخت فعالیت خود را آغاز می­کنند و تاثیر بسیار زیادی بر میزان عملکرد درختان خواهند گذاشت

زمان انجام سمپاشی بهاره

گل دهی یکی از مراحل حساس درختان میوه است که اگر در این مرحله مورد تهاجم عوامل مختلف مانند آفات و بیماری­ها قرار بگیرند میزان سلامت و باردهی آنها به شدت کاهش خواهد یافت از این رو سمپاشی بهاره به سمپاشی بعد از ریزش شکوفه­ها نیز معروف است از این رو بهترین زمان برای انجام سمپاشی عمومی بهاره در مناطق مختلف هنگامی است که بیش از 80 درصد شکوفه درختان ریزش نموده باشد در این زمان باید سمپاشی انجام شود آفات مختلف در باغ کنترل شوند و میزان خسارت در باغ کاهش یابد و درختان توان مقابله با آنها را داشته باشند.

سموم مورد استفاده در سمپاشی بهاره

برای هریک از سمپاشی­های پیشگیرانه بایستی از سموم مختلف و متفاوتی استفاده نمود تا عوامل خسارت رسان در باغ به خوبی و البته به موقع و پیش از آنکه در باغ خسارت ایجاد کنند، کنترل شوند بایستی بدانید که سمپاشی پیش گیرانه بهاره بیشتر بر عیله آفاتی مانند لارو انواع آفات چوبخوار، پوست خوار، میوه خوار، شته­های مختلف، کنه­ها، انواع بیماری­های قارچی و غیره انجام می­شود از این رو توصیه می­شود از سمومی مانند کنفیدور، فن والریت، دروسبان، دیازینون، مانکوزب، کاپتان و سموم مختلف دیگر استفاده نمایید بهتر است حتما برای انتخاب نوع سم و میزان مصرف آن با کارشناسان مجرب کشاورزی در تماس باشید

سمپاشی تابستانه درختان میوه

پس از گل دهی و ظهور میوه در روی درختان و در باغ مرحله­ای جدید از زندگی درخت آغاز می­شود که بسیار حائز اهمیت است از این رو محافظت از درخت و باغ در این مرحله تاثیر چشم گیری در میزان باردهی درخت خواهد داشت پس یکی از مراحلی که لازم است به منظور پیش گیری از آلوده شدن درختان به آفات و بیماری­های مختلف انجام شود سمپاشی تابستانه است چرا که اغلب درختان میوه در فصل تابستان در کنار شاخ و برگ میوه نیز دارند و میوه برای آفات و عوامل بیمارگر بسیار دلچسب تر است و می­توانند کمیت و کیفیت میوه را به شدت کاهش دهند

زمان سمپاشی درختان میوه

زمان انجام سمپاشی تابستانه

همواره زمان عاملی تعیین کننده در مبحث سمپاشی است و اگر سمپاشی در زمان درست انجام نشود قطعا چندان موثر نخواهد بود و می­توان بیان نمود تنها هزینه سمپاشی را به خود و محیط زیست تحمیل نموده­اید از این رو برای انجام سمپاشی­های مختلف بر علیه آفات و بیماری­های مختلف بایستی مناسب­ترین و بهترین زمان سمپاشی را تعیین کنید و سپس اقدام به سمپاشی نمایید تا شاهد تاثیرات مثبت عمل خود باشید از این رو می­توان گفت برای تعیین مناسب­ترین زمان برای سمپاشی درختان میوه در فصل تابستان باید به دو فاکتور بسیار مهم توجه کنید که این دو فاکتور شامل مرحله رشدی میوه و جمعیت عامل بیماری و یا آفت است که بایستی همزمان این دو عامل را مد نظر قرار دهید تا بتوانید زمان مناسب سمپاشی را تعیین کنید

بنابراین برای انجام این مرحله از سمپاشی بهتر است هنگامی میوه درحال رشد و بزرگ شدن است و یا به اصطلاح مرحله نخودی شدن میوه درختان را سمپاشی نمایید و همچنین زمانی که جمعیت آفات حالت پیک بگیرد و پیش از آنکه طغیان کنند و خسارت آنها غیر قابل جبران شود می­توان درختان را سمپاشی نمود

سموم مورد استفاده در سمپاشی تابستانه

دقت کنید با توجه به مشترک بودن آفاتی که درختان را درفصل بهار و تابستان مورد تهاجم قرار می­دهند می­توانید برای کنترل و پیش گیری از ایجاد خسارت توسط آنها از سموم یکسان استفاده نمایید از این رو می­توان از سمومی که در سمپاشی بهاره استفاده نموده­اید و پیش­تر برخی از آنها را ذکر نمودیم برای انجام این مرحله از سمپاشی نیز استفاده کنید

نکات تکمیلی سمپاشی بهاره و تابستانه

  • برای انجام سمپاشی بهاره به شرایط جوی دقت کنید و سمپاشی را زمانی انجام دهید که احتمال بارش جوی وجود نداشته باشد برای این منظور به پیش بینی هواشناسی دقت نمایید
  • سمپاشی را در ساعاتی از شبانه روز انجام دهید که تابش مستقیم خورشید موجب تبخیر سریع سم نگردد برای این منظور بهتر است سمپاشی را در ساعات خنک روز انجام دهید
  • هنگام سمپاشی بهاره به وجود حشرات گرده افشان توجه نمایید و سمپاشی را زمانی انجام دهید که فعالیت این حشرات کمتر باشد
  • با توجه به وجود میوه در فصل بهار و تابستان در روی درختان دقت کنید برای برداشت این میوه­ها به دوره کارنس و ماندگاری سم در میوه دقت نمایید و پیش از گذشتن دوره کارنس اقدام به برداشت میوه ننمایید

عوامل موثر بر کارایی سمپاشی درختان میوه

برای انجام یک سمپاشی موثر باید فاکتورها و عوامل متعددی را در نظر گرفت تا سمپاشی موثر واقع شود و آفت و یا عامل بیمارگر هدف به نحو موثری کنترل گردد از این رو مهم­ترین فاکتورهای موثر بر کارایی سمپاشی را به شرح زیر خلاصه خواهیم نمود

  • شناخت صحیح آفت و بیمارگر

می­دانیم که سمپاشی برای کنترل آفات و عوامل بیمارگر مختلف و یا پیش گیری از ایجاد خسارت توسط آنها انجام می­شود بنابراین بایستی برای افزایش کارایی سمپاشی آفت و یا عامل بیمارگر مورد هدف را به خوبی بشناسید تا بتوانید بر علیه آن سمپاشی نمایید از این رو باغداران بایستی از انواع آفات و عوامل بیمارگر درختان خود و مهم­تر از آن از آفات و بیمارگر شایع در منطقه خود آگاه باشند تا بتوانند به موقع و با روش موثری آن را کنترل نمایند بنابراین به نظر می­رسد شناخت آفت و یا بیمارگر گام نخست در جهت افزایش میزان کارایی سمپاشی خواهد بود

  • شناخت چرخه و سیکل زندگی آفت و یا بیمارگر

پس از آنکه آفت و بیمارگر شناسایی شد بایستی سیکل زندگی آن، زمان حضورش در باغ، مرحله خسارت رسان آن، زمان پیک حضور آن نیز شناسایی شود تا بتوان با سمپاشی به موقع و موثر آنها را کنترل نمود و از میزان خسارت آنها در باغ کاست، بنابراین لازم است حتما در این خصوص با افراد متخصص این حوزه مانند مهندسین گیاهپزشکی مشورت کنید و راهنمایی­های لازم را کسب نمایید

  • استفاده از سم متناسب با آفت و یا بیمارگر

پس از شناسایی آفت و یا عامل بیمارگر بایستی سمی مناسب برای کنترل این آفت و بیمارگر تهیه نمایید تا بتواند آنها را به نحو موثری کنترل و یا از بین ببرید و مانع از ایجاد خسارت توسط آنها در باغ شوید چرا که نمی­توان تمام آفات و عوامل بیمارگر را با یک نوع سم کنترل نمود بلکه بایستی برای کنترل هر نوع آفت و عامل بیماری سمی ویژه استفاده شود که برای این امر نیز می­توانید از تجارب خویش و یا با مشاوره کارشناسان کشاورزی سم مناسب را تشخیص دهید و تهیه نمایید و سپس اقدام به سمپاشی نمایید

  • زمان سمپاشی

یکی از موثرترین عوامل در افزایش کارایی سمپاشی که پیشتر نیز به آن اشاره شد زمان انجام سمپاشی است که اگر سمپاشی در زمان مناسب خود انجام نشود قطعا از میزان کارایی عمل سمپاشی به شدت کاسته خواهد شد پس توجه به این مهم از عوامل بسیار موثر و مهم در میزان اثر بخشی سمپاشی باغات میوه خواهد بود که برای این مهم بایستی از سیستم­های پیش آگاهی و همچنین نظر کارشناسان کساورزی استفاده نمایید که بهترین زمان سمپاشی باغ شما مشخص شود

دقت کنید که انجام سمپاشی در زمان مناسب فواید و مزیت­های متعددی دارد که می­توان به کاهش دفعات سمپاشی، همچنین کاهش دوز مصرفی سم، کاهش آلودگی­های زیست محیطی اشاره نمود که این عوامل موجب کاهش هزینه باغداری برای انجام عمل سمپاشی در باغات میوه خواهد شد

  • روش و نحوه سمپاشی

یکی دیگر از فاکتورهای تاثیر گذار بر افزایش کارایی سمپاشی انتخاب روش مناسب برای انجام عمل سمپاشی خواهد بود که این امر بایستی با توجه به نوع سم، زمان سمپاشی، نوع درخت، فرمولاسیون سم، آفت و یا بیمارگر هدف تعیین شود

  • فرمولاسیون سم

فرمولاسیون سم نیز بر میزان کارایی آن تاثیر خواهد داشت و لازم با توجه به هدف خود از فرمولاسیون مناسب که ممکن است شامل مایع، پودر و یا گرانول باشد استفاده نمایید

  • میزان سم مصرفی

دوز سم مصرفی یکی از فاکتورهای بسیار مهم در افزایش و یا کاهش میزان راندمان سمپاشی است و برای تعیین دوز مناسب می­توان به توصیه­های شرکت سازنده سم عمل نمایید و یا از کارشناسان کشاورزی در این مورد راهنمایی کسب نمایید تا بهترین دوز مصرفی سم برای سمپاشی را به شما ارائه نمایند

سمپاشی درختان میوه

  • کیفیت سم

از جمله مهم­ترین عوامل موثر بر افزایش کارایی سم می­توان به کیفیت سم اشاره نمود به همین دلیل باید سموم مورد نیاز خود را از سم فروشی­های معتبری که تحت نظارت سازمان جهاد کشاورزی فعالیت می­کنند و همچنین از برندهای معتبر تهیه نمایید چرا که سموم بی کیفیت تاثیری بر آفات و عوامل بیمارگر نخواهد داشت فقط سبب افزایش هزینه باغداری برای باغدار و آلودگی محیط زیست خواهند شد

  • نوع سم پاش

نوع سم پاش یکی دیگر از عوامل موثر بر کارایی سمپاشی درختان میوه است از این رو بایستی برای هر نوع سم و نوع درخت سم متناسب را انتخاب نمایید تا سمپاشی به طور موثری انجام شود

  • نوع نازلی که سم را می­پاشد

نازل مناسب نیز از عوامل موثر بر افزایش راندمان سمپاشی خواهد بود به طوری که نازل باید به گونه­ای اتخاب شود که اندازه قطرات خیلی ریز نباشد تا به راحتی دچار باد بردگی شود و روی درختان قرار نگیرد و یا خیلی درشت نباشد که به دلیل سنگینی از روی درخت به زمین بچکد و روی آفات و عوامل بیمارگر بی تاثیر باشند

  • کالبیره کردن سم پاش­ها

دقت کنید برای انجام سمپاشی باید سم پاش­ها توسط افراد متخصص این فن کالبیره شوند تا سم پاش بتواند سم را به اندازه و یا فشار متناسب بر روی درختان بپاشد و این امر یکی از دیگر از فاکتورهای موثر بر افزایش و یا کاهش کارایی و راندمان سمپاشی خواهد بود.

  • شرایط آب و هوایی

تاثیر شرایط آب و هوایی بر کارایی و راندمان سمپاشی بر کسی پوشیده نیست از این رو بایستی برای انجام سمپاشی به شرایط آب و هوایی و جوی منطقه بسیار دقت کنید چرا که عوامل متعددی مانند بارش­های جوی نظیر باران و برف، وزش باد شدید و تابش نور خورشید بر میزان کارایی سم تاثیر خواهند داشت از این رو باید از سمپاشی در شرایط بارش و باد شدید خودداری کنید، همچنین در فصولی مانند تابستان که تابش نور خورشید در ساعاتی از روز شدیدتر است باید سمپاشی درختان میوه را به ساعات خنک روز موکول کنید

  • کیفیت آب مورد نیاز سمپاشی

کیفیت آبی که با سم مخلوط می­شود نیز در میزان اثر بخشی سمپاشی موثر خواهد بود بنابراین برای انجام سمپاشی باید از آبی با اسیدیته مناسب و فاقد ناخالصی مانند ریزه سنگ و شن استفاده نمایید چرا که ممکن است کیفیت سم را تغییر دهد و یا موجب اختلال در عمل سمپاشی توسط سم پاش شود

نکات ایمنی هنگام سمپاشی درختان

سمومی که برای سمپاشی درختان میوه استفاده می­شوند قطعا برای انسان نیز مضر خواهند بود و ممکن است سبب مسمومیت انسان نیز بشوند از این رو بایستی هنگام سمپاشی درختان میوه موارد ایمنی زیرا به دقت رعایت فرمایید

  • حتما از لباس مخصوص برای انجام سمپاشی استفاده کنید که غیر قابل نفوذ باشد و سم از آن عبور نکند و با بدن تماس نداشته باشد
  • حتما هنگام سمپاشی درختان میوه از کلاه پلاستیکی مناسبی که لبه داراست و کل سر را میپوشاند، عینکی که کل چشم را پوشش دهد و ماسکی که مانع از استنشاق سم شود استفاده نمایید
  • حتما برای انجام سمپاشی از دست کش استفاده نمایید و هرگز بدون دستکش به سموم دست نزنید
  • برای انجام سمپاشی سعی کنید از چکمه­های پلاستیکی برای پوشش پا استفاده نمایید
  • از هر گونه خوردن و آشامیدن هنگام سمپاشی خودداری کنید
  • هرگز هنگام سمپاشی از سیگار استفاده ننمایید
  • برای مخلوط نمودن سم با آب در سم پاش و یا برای حل نمودن سم در آب از وسایل فلزی و پلاستیکی مناسب استفاده نمایید و هرگز این عمل را با دست انجام ندهید
  • از بوییدن سموم جدا خودداری کنید
  • پس از پایان سمپاشی لباس­های آلوده خود را در محیطی مناسب از بدن خارج کنید و بلافاصله دوش بگیرید
  • هنگام سمپاشی از ورود حیوانات به باغ ممانعت کنید
  • در صورت تماس سم با بدن، صورت و چشم­ها به سرعت محل را با آب سرد بشویید و سپس به پزشک مراجعه کنید

نتیجه گیری

یکی از چالش­هایی که ممکن است میزان رشد و باردهی درختان میوه را با محدودیت مواجه کند آفات مختلف و عوامل بیمارگر متعدد مانند قارچ­ها، باکتری­ها و ویروس­ها هستند که نیاز است برای دست یابی به درختانی سالم و پر بار این عوامل خسارت رسان در باغ به نحو موثری کنترل و مدیریت گردند و یکی از روش­هایی که از دیر باز برای کنترل و مدیریت این عوامل استفاده شده است سمپاشی است اما می­توانید با خرید نهال­های مقاوم و البته سالم از نهالستان­های معتبر و خوش نام مانند پالیز نهال تعداد دفعات سمپاشی در باغ و نیز دوز مصرفی سم را نیز کاهش دهید که با این امر علاوه بر کاهش هزینه­های باغداری برای عمل سمپاشی به سلامت محیط زیست نیز بسیار کمک نموده­اید