آبیاری درخت گردو در بهار و فصول دیگر از جمله پارامترهای مهم در پروسه باغداری است که بر سلامت درخت، رشد و باروری و کمیت و کیفیت محصول آن بسیار تاثیرگذار است. آبیاری اصولی به مراقبت بهتر و در نهایت باردهی و بازدهی بالای درخت منجر میشود، در مقابل رعایت نشدن آبیاری اصولی باعث عدم موفقیت درخت در جذب عناصر تغذیهای و املاح آلی از خاک شده و در نتیجه رشد مطلوبی مشاهده نخواهد شد.
ثمرات آبیاری غیراصولی به بار نشستن گردوهای سیاه، چروکیده، بیکیفیت و کوچک شده و باغداران را متحمل ضرر های زیادی میکند، آبیاری نادرست نه تنها کیفیت محصول همان سال بلکه ثمرات سالهای بعدی درخت را نیز تحت شعاع قرار میدهد. روش آبیاری و میزان آبی که درختان گردو در مقایسه با نهالهای تازه کاشته شده گردو نیاز دارند بسیار متفاوت از هم است.
آب مورد نیاز درخت در فصل تابستان به دلیل افزایش دما و گرما بیشتر بوده و در فصل زمستان به دلیل میزان بارندگیها و آبهای سطحی نیاز به آبیاری درختان نیست.
عوامل تاثیرگذار در نحوه آبیاری درختان گردو
از جمله مهمترین سوال باغداران این است که میزان آب مورد نیاز نهال گردو چند روز یکبار است؟ درخت گردو از جمله درختانی است که نسبت به میزان آب دریافتی به شدت حساس بوده به نحوی که به کمبود آب واکنش نشان داده و در صورت کم آبی در زمان باروری کیفیت و کمیت محصول تقلیل پیدا میکند و در صورت آبیاری بیش از اندازه ممکن است دچار بیماری طوقه یا پوسیدگی شود.
جهت رشد و باردهی مطلوب به جز اصول آبیاری مولفههای زیادی در نحوه آبیاری درختان گردو دخیل هستند، که میتوان به نوع رقم نهال گردو، شرایط اقلیمی، میزان بارش منطقه، سن درخت گردو، مساحت منطقه زیر کشت و نوع بافت خاک اشاره کرد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی این عوامل و تاثیر آنها بپردازیم.
میزان آبیاری بر اساس سن درخت گردو
نهالهای گردو تازه کاشته شده در مقایسه با درختان چند ساله به دلیل ضعیف بودن ریشه نمیتوانند به نحو احسن مواد معدنی و آب مورد نیاز خود را از خاک دریافت کنند به همین خاطر تا دوسال اول کاشت باید به صورت هفتگی آبیاری شوند، این میزان از آبیاری با توجه به افزایش سن درخت متقابلاً طولانیتر شده و بعضاً به ۲ الی ۳ هفته یک بار میانجامد.
میزان آبیاری بر اساس شرایط آب و هوایی
میزان رطوبت خاک از جمله فاکتورهای موثر در آبیاری درخت گردو است، رطوبت خاک بستگی به شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی منطقه دارد. معمولاً در فصل بهار به دلیل افزایش بارندگیها و رطوبت مطلوب خاک درختان میتوانند نیاز آبی خود را از رطوبت خاک تامین کنند، اما در فصل تابستان بر اثر گرمای هوا و افزایش تبخیر سطحی، میزان رطوبت خاک از بین رفته و درخت نیاز به آبیاری بیشتری پیدا میکند، همچنین در فصل زمستان به دلیل شدت بارندگیها و افزایش آبهای سطحی درختان گردو نیاز به آبیاری ندارند.
میزان آبیاری بر اساس نوع خاک
نوع بافت خاک رابطه مستقیمی با مقدار آب ذخیره شده دارد، در واقع نوع، عمق و وضعیت خاک تعیین میکند که چه مقدار از آب سطحی یا بارندگی در خاک نفوذ کند و باقی بماند. به عنوان مثال: خاکهای شنی، سبک و کلوخوار و سنگی قادر به ذخیره آب کمتری در خود هستند، بالطبع درختان گردوی کشت شده در چنین خاکهایی با توجه به کمبود آب در خاک نیاز به آبیاری بیشتری دارند.
در مقابل خاکهای نرمی مانند: خاکهای لومی و شنی میتوانند رطوبت بیشتری ذخیره کنند، این خاکها میتوانند با ذخیره ۸۰ درصد از رطوبت آب تا عمق ۲ الی ۳ متری نیاز آبی درختانی با ریشهها گسترده را تامین کنند، در نتیجه این درختان نیاز به آبیاری کمتری دارند.
روشهای آبیاری درخت گردو
شیوه آبیاری درختان گردو در شهرها و مناطق سردسیر و گرمسیر متفاوت از همدیگر است، زیرا میزان بارش سالانه و ذخایر آبهای زیرزمینی در هر منطقه و شهر متفاوت بوده و در صورت تغییرات و کمبود بارشها، آگاهی باغدار از میزان و نحوه آبیاری کمک میکند به خوبی از باغ گردوی خود مراقبت کرده و از تضعیف و خسارتهای احتمالی درخت جلوگیری کند.
جهت آبیاری درختان گردو سه روش آبیاری قطرهای، غرقابی و کورت بندی رایج است، در بخش زیر هر کدام را به تفکیک شرح داده و مزایا و معایب آن را ذکر میکنیم.
آبیاری غرقابی
از بهترین روشهای آبیاری که در آن درخت به میزان کافی آبیاری میشود و ریشهها بهتر نیاز آبی خود را تامین کرده و سیراب میشوند، آبیاری غرقابی است. در این روش لایههای عمیق خاک به جهت نفوذ بهتر آب تا مدت طولانی باعث مرطوب ماندن ریشه میشوند، البته این روش به دلیل هدر رفت بسیار آب مقرون به صرفه نبوده و زیادهروی در آن نیز آسیب زننده است.
ضمانت و گارانتی 2 ساله بیقید و شرط پالیز نهال همراه مشاوره رایگان از کاشت تا برداشت
مزایای غرقابی
- نفوذ آب به لایههای عمیق خاک
- مرطوب ماندن ریشه به واسطه رطوبت خاک تا مدت طولانیتر
- سیراب شدن کامل درخت گردو
معایب روش غرقابی
- هدر رفت زیاد آب
- آبیاری بهتر درختان در مسیر ابتدایی و آبیاری کمتر درختان انتهایی
- منتقل شدن بیماریها و آفتها در سراسر باغ
- امکان خفگی ریشه بر اثر آبیاری زیاد
- به وجود آمدن بیماریهای قارچی و پوسیدگی طوقه درختان بر اثر تماس زیاد آب با تنه درختان
آبیاری کرت بندی
معمولا در این روش باغ به قسمت مساوی کرتبندی میشود و آب از بالای کرت آزادسازی شده و آب در طول کورت با ایجاد مرزهای مشخص شروع به حرکت میکند. در این روش به دلیل تماس مستقیم آب با تمامی سطح باغ فرصت رشد و تکثیر علفهای هرز بیشتر میشود.
چنانچه باغ دارای شیب زیادی باشد درختانی که در مسیر ابتدایی قرار دارند بهتر آبیاری شده و درختان انتهایی مسیر کمتر آبیاری میشوند، به دلیل حرکت آب در طول مسیر و شسته شدن املاح خاک امکان شور شدن آب در انتهای باغ بالا میرود این روش آبیاری بیشتر مناسب باغات مسطح با سطح شیب پایین است.
مزایای آبیاری کرتبندی
- آبیاری مساوی و یکدست درختان در باغهای مسطح یا با سطح شیب پایین
- میزان هدر رفت آب در مقایسه با روش غرقابی تا حدودی کمتر میشود.
معایب آبیاری کرتبندی
- آبیاری ناهمگون و نامساوی درختان ابتدایی و انتهایی مسیر آب
- سرایت و انتقال عوامل بیماریزا و آفتها و قارچها از طریق مسیر آب به دیگر درختان
- شسته شدن املاح خاک و شور شدن آب در مسیر انتهایی آب
- نداشتن کنترل در میزان حجم آب ورودی برای هر درخت
- رشد و تکثیر علفهای هرز در سطح باغ
روش آبیاری قطرهای
بهترین روش آبیاری نوین بسیار مقرون به صرفه و محبوب آبیاری قطرهای درختان گردو است که به دو صورت انجام میشود. در این روش به شکل سالیانه ۴۰۰۰ متر مکعب آب مصرف میشود و در هر ساعت باید ۴ لیتر آب از هر قطره چکان خارج شود.
در اراضی کوهپایهای و شیبدار با کمک نیروی گرانشی زمین و قرار گرفتن منبع تغذیه یا استخر آب در بالاترین نقطه، با کمک لولههای انشعابدار آب به پای هر درخت به میزان مساوی میرسد.
در زمینهایی که مسطح بوده و شیب کمتری دارند میتوان از طریق پمپهای برقی و بنزینی و انتقال آن با شدت مطلوب به لولههای انشعابدار، آب را به شکل قطرهچکانی به پای هر درخت رساند. برای آبیاری قطرهای به لولههای آب، قطرهچکانهای مخصوص، منبع آب، سیستم پمپاژ و استخر تغذیه نیاز است.
مزایای آبیاری قطرهای
- بالا رفتن راندمان آبیاری
- کاهش مصرف آب
- جلوگیری از رشد بیرویه علفهای هرز
- پیشگیری از انتقال آفتها و بیماریهای قارچی
- پیشگیری از خیس شدن تنه درخت
- قابلیت تعیین میزان آبیاری با امکان کم و زیاد نمودن قطره چکان
- آبیاری منظم و اصولی درختان
- کنترل هزینههای تامین آب
خسارات ناشی از آبیاری اشتباه درخت گردو
عدم رعایت اصول آبیاری بر اساس سن درخت یا شرایط آب و هوایی و بافت خاک باعث متضرر شدن باغدار و خسارت به درختان میشود که از جمله این خسارات میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- رعایت نکردن اصول آبی و مواجه شدن درخت در خرداد ماه با تنشهای آبی باعث کاهش رشد گیاه و کوچک شدن اندازه محصول میشود و بر گلدهی محصول در سالهای بعد نیز اثرات مخربی میگذارد.
- تنشهای آبی در تیر ماه نیز باعث پوکی، چروکی و سیاهی مغز گردو شده و میزان تناژ محصول و باردهی درخت را در سالهای بعد کاهش میدهد.
- در ماه مرداد درخت گردو در مواجهه با تنشهای آبی دارای مغز گردو بسیار تیره و سیاه خواهد بود و وزن آن بسیار کاهش پیدا خواهد کرد.
زمان قطع آبیاری درخت گردو
از بازه زمانی اول شهریور تا اوایل پاییز باید میزان فواصل و دورههای آبیاری بیشتر شود، زیرا با کاهش گرما و بیشتر شدن هوای خنک و سرد درخت کمتر به آبیاری نیاز دارد. همچنین با شروع بارندگیهای پاییزه و دوره برگریزان و خواب رفتن درخت آبیاری درخت گردو قطع میشود.
جمعبندی
همانگونه که در مطالب فوق اشاره کردیم رعایت اصول آبیاری و میزان آبیاری درست میتواند در حفظ سلامت درخت، افزایش راندمان باردهی، کیفیت و کمیت محصول بسیار موثر باشد. کما اینکه نحوه آبیاری با توجه به شرایط اقلیمی، نوع آب و هوا، نوع خاک و سن و رقم درخت تعیین میشود و لحاظ کردن این فاکتورها در هنگام خرید نهال گردو میتواند بسیار در نتیجه دهی کمک کننده باشد.
نهالستان پالیز نهال یکی از بزرگترین مراکز پیشتاز و با سابقه چندین دهه در تولید و فروش نهال گردو در ارقام متفاوت گرمسیری، معتدله و سردسیری است. مناسب بودن قیمت نهال گردو در کنار کیفیت و سلامت آن از مهمترین دستاوردهای این نهالستان معتبر بوده و سرمایهگذاران عزیز میتوانند قبل از خرید نهال گردو از طریق پلهای ارتباطی با کارشناسان متخصص این نهالستان در ارتباط بوده و راهنماییهای رایگان و اصولی را در خصوص نوع نهال و شرایط درست رسیدگی دریافت کنند.
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.
-
ارسال پیام در واتساپ
-
ارسال پیام در روبیکا
-
اینستاگرام
-
ارسال پیام در تلگرام
بسته شومراحل فرم را طی نمایید. با زدن دکمه بعدی و قبلی به قسمت های بعد و قبل بروید.
چه کمکی از دست من برمیاد؟