Rate this post

استفاده از درختان و درختچه ها در فضای سبز شهری علاوه بر ایجاد فضای سبز و دلنشین به مطبوع ساختن هوا و همینطور به تصفیه ی هوای آلوده در شهرها کمک می کند، انواع و اقسام درختان و درختچه ها ی بومی و حتی وارداتی مانند بای بری هستند که برای این مورد استفاده می شوند اما در برخی موارد این درختان و درختچه ها می توانند موارد کاربری دیگی نیز داشته باشند، در این مقاله علاوه بر معرفی بیشتر درختچه بای بری و کاربرد آن در فضای سبز شهری به موارد استفاده ی دیگر این درختچه اشاره خواهیم کرد پس با ما باشید.

معرفی بای بری

بای بری همانطور که از نام آن بر می آید با داشتن پسوند بری به خانواه ی توتها منتصب شده و به خانواده ی Myrriaceae تعلق دارد، در این خانواده جنسها و گونه های مختلفی وجود داشته و گونه ی myrica pensilvanica معروف به بای بری است که با توجه به اینکه از این گونه در ساخت شمع معطر استفاده می شود در امریکا تحت عنوان کندل بری نیز شناخته می شود.

خانواده ی میریکاسه یا مورت مومی متعلق به راسته ی راش از گیاهان گلدار دو لپه ای است که گونه های مختلف آن قابلیت رشد در سرتا سر جهان را داشته و جالب است بدانید اعضای این خانواده معمولا به عنوان گونه های سر سختی شناخته می شوند که قابلیت رشد در شرایط سخت آب و هوایی و خاک را دارند، از اعضای این خانواده می توان به میرتل مومی یا شمعدانی، باتلاق و سرخش شیرین را نام برد که اغلب دارای برگهای معطر و مفید با خاصیت دارویی هستند.

میوه بای بری

خاستگاه بای بری

خاستگاه بای بری ایالت پنسیلوانیا در آمریکای شمالی است و این درختچه در بیشتر مناطق این ایالت به صورت خودرو در تپه های شنی می روید، روییدن این درختچه در تپه های شنی توانسته به تثبیت حرکت شنها در تپه های شنی کمک کند، رویش این درختچه همچنین از کارولینای شمالی تا غرب در منطقه ی اوهایو ادامه دارد، این مناطق معمولا مناطقی هستند که گیاهان سرخت رشد می کنند.

در مناطق جنوبی آمریکای شمالی مانند ایالت کالیفرنیا اما گونه ی مورت مومی معمولی کالیفرنیا جایگزین مورت شمالی می شود، این گونه بلند تر گونه ی شمالی بوده و میوه های کوچکتر و موم دار دارد.

ارتفاع بای بری

ارتفاع بای بری معمولا در مناطق مختلف رشد متفاوت است به طوری که در مناطق ساحلی ارتفاع بای بری به دو فوت می رسد و درختچه به حساب می آید اما در مناطق داخلی و دور از ساحل ارتفاع آنها به 5 تا 6 فوت و حتی به 10 فوت نیز می رسد و در واقع درختانی بلند به شمار می روند.

تمایل تشکیل کلنی از چند درختچه سبب شده این گونه ی گیاهی بتواند به صورت یک پرچین نیز عمل کند، قابلیت رشد این درختچه در ساحل به معنای قابلیت تحمل بالای آن در برابر باد و شرایط شوری خاک است، شرایطی که در بسیاری از مناطق کشور ما که اتفاقا مشکل حرکت روان شنهای را هم داریم نیز وجود داشته و کشت این گونه ی گیاهی می تواند گزینه ی مناسبی برای تثبیت شنهای روان در مدیریت مناطق بیابانی به شمار رود.

نور لازم برای رشد بای بری

تامین نور کافی برای رشد بای بری بسیاری از گونه های گیاهی سرنوشت ساز بوده و هر گونه‌ی گیاهی را باید در مکانی کاشت تا از تامین نور مورد نیاز برای رشد آن اطمینان داشته باشیم، بای بری در نور کامل تا منطقه ی نیمه سایه می تواند بهترین رشد را داشته باشد، بنابراین در زمان کاشت این درخت به میزان نور دریافتی دقت کرده و این گونه را در مکانی که در سایه ی دیوار و یا درختان بلند قرار دارد نکارید.

گرده افشانی درخت بای بری

چنانچه هدف از کاشت بای بری تولید میوه باشد باید بدانی این درخت دو پایه بوده و برای گرده افشانی درخت بای بری نیاز به کاشت پایه یگرده افشان خواهد داشت، گلهایی که گرده افشانی شده باشند در اواخر بهار روی شاخه ها ظاهر شده و میوه ها به تدریج ظاهر می شوند، میوه ها در ابتدا سبز و پوشیده از کرکهای متراکم هستند اما به تدریج تغییر رنگ داده و در زمان رسیدگی کامل تبدیل به توتهایی به رنگ آبی می شوند و پوشیده از کرکهای خاکستری رنگ خواهند شد.

خواص درخت بای بری

هر دو گونه ی بای بری شمالی و جنوبی با ارتفاع متفاوت و اندازه ی میوه ی متفاوت در درون برگ و اندامهای هوایی و حتی درون پوست تنه و ریشه ی خود دارای نشاسته، لیگنین، آلبومین، ماده ی رنگی قرمز، اسیدهای تانیک و گالیک، رزین و روغن بخار و اسید شبیه به ساپونین دارند.

از خواص درخت بای بری می توان به درمان اسهال ، تسکین گلو درد، ، درمان عفونت رحم و دهانه ی رحم، گشاده کننده ی رگ و معرق، کاهش دهنده ی تب و درمان سرما خوردگی اشاره کرد، رفع مشکلات معده، استفاده به عنوان دهان شویه به منظور کنترل و مهار هالیتوز نیز از دیگر خواص درمانی این گیاه است.

میوه بای بری

اما اولین مورد استفاده از این گیاه به استخراج موم از آن توسط استعمارگران اروپایی در آمریکا بر می گردد که با استخراج موم از این گیاه برای روشنایی شبهای خود شمع می ساختند، علاوه بر آن استفاده در صابون سازی و دباغی برای رنگ کردن پشم و چرم نیز از دیگر مصارف صنعتی این گیاه خواهد بود.

در فرآیند تخمیر آبجو و به منظور تلخ کردن طعم آبجو در کشورهای غربی از گیاه رازک استفاده می شود اما از برگ این درخت نیز می توان به جای رازک در این فرآیند استفاده کرد، استفاده از این گیاه به عنوان ادویه در آبگوشت نیز در هند رایج است.

بیشتر بخوانید: آشنایی با نهال های میوه‌ با تناژ بالا

خرید نهال بای بری

با توجه به موارد مصرف درخت بای بری خرید نهال بای بری در ایران می تواند با اهداف زیر صورت پذیرد:

  • کاشت آن در زمینهای شور به عنوان گیاه دارویی و ادویه ای و برداشت از پوست و ریشه ی آن
  • کاشت آن در مناطقی که با مشکل طوفانهای فصلی و حرکت شنهای روان مواجه هستیم با هدف تثبیت شنهای روان مانند مناطق جنوب شرق کشور
  • کاشت ان با هدف برداشت میوه و برای مصرف تازه خوری و یا استفاده از میوه برای تولید موم
  • کاشت آن برای اهداف صنعتی مانند دباغی و رنگرزی چرم و پشم.

فروش نهال بای بری

با توجه به اینکه نهال بای بری بومی ایران نیست بنابراین فروش نهال بای بری در مراکز و نهالستانهای زیادی انجام نمی شود و باغداران نیاز دارند تا نهال را از نهالستانهای به نام و معتبری خریداری کنند که برای تکثیر این نهال تمام ملاحظات زیست محیطی را در نظر گرفته باشند، توجه داشته باشید که قیمت نهال باید بری می تواند با توجه به روش تکثیر و فاکتورهای کیفی نهال متفاوت باشد اما با توجه به غیر بومی بودن آن باید نهالی را خریداری کنید که تمام مستندات لازم مربوط به تایید سلامت و اصالت نهال مانند شناسنامه و گواهی سلامت نهال را داشته باشد.

میوه بای بری

کاشت نهال بای بری در بحث تثبیت شنهای روان در کشور می تواند انقلاب بزرگی ایجاد کند اما کاشت آن در مناطق مختلف ایران باید تحت نظر کارشناسان کشاورزی و البته کارشناسان حفاظت و حراست از محیط زیست و با همفکری کارشناسان مدیریت مناطق بیابانی انجام شود، کاشت خود سرانه ی این نهال در مناطق مختلف می تواند منجر به طغیان برخی از آفات و بیماریها شود، برای دریافت مشاوره و راهنمایی در این زمینه می توانید با کارشناسان مشاور ما در تماس باشید.