Rate this post

درختان میوه یکی از مهمترین محصولات در صنعت کشاورزی تلقی می شوند زیرا نه تنها محصول آن ها بسیار با ارزش است بلکه به عنوان پاک کننده اصلی هوای پیرامون ما به حساب می آیند و به محیط زیست طراوات می‌بخشند بنابراین باید تمام نکات لازم مربوط به اصول اولیه کاشت آن ها را رعایت کرد تا به درختانی قوی با عملکرد بالا مبدل شوند و بتوانند ریشه های خود را به خوبی در خاک گسترش دهند و در برابر تنش های محیطی مقاوم باشند.

معمولا علت این که درختان میوه در طی رشد خود با مشکل روبرو می شوند این است که از همان ابتدا، کاشت آن ها با اشتباهاتی توام بوده است و نهال به خوبی نتوانسته خود را در زمین مستقر کند و رشد ریشه های آن ها با مشکل مواجه شده است در نهایت نهال درگیر مشکلات متعددی می شود. درخت به نیز یکی از درختان مهم میوه است که باید اصول اولیه مربوط به کاشت آن را به درستی رعایت شود تا به درختی قوی و پربار تبدیل گردد.

درباره درخت به

این درخت در زبان انگلیسی به نام Quince و در کتب علمی دنیا به نام Cydonia oblonga  شهرت دارد و در این کتب در تیره Rosaceae یا گلرسرخ جای داده شده است، زادگاه و ریشه این درخت را جنوب اروپا و آسیای صغیر می دانند و در طی عمر 50 ساله ایی که دارد بسته به نوع رقم آن و فراهم بودن شرایط مطلوب برای رشد معمولا از سال دوم تا چهارم پس از کاشت شروع به تشکیل گل و میوه می کند.

درخت به قامتی متوسط دارد و بلندای آن به ارتفاع 5 متر نیز می رسد، برگ‌ ها، میوه‌ ها و شاخه‌ های جوان آن دارای پرز‌هایی نازک به رنگ سفید، طوسی یا قهوه‌ ای هستند برگ‌ ها از نظر ظاهری تخم مرغی تا بیضی شکل با انتهایی نوکدار و قاعده ایی گرد تا پهن هستند و گل ‌های آن نسبتا درشت به رنگ صورتی با گلبرگ ‌هایی تخم مرغی شکل هستند که هر گل آن از 5 گلبرگ و 5 کاسبرگ تشکیل شده است و این گل ها دو جنسی و خود بارور هستند.

میوه های آن تقریبا گرد اما نامتقارن و به رنگ زرد رویت می شوند که بافتی سفت و طعمی شیرین و بوی بسیار دلنشین دارند که برخی بوی آن را مشابه با میوه آناناس می دانند.

نیازهای اکولوژیکی درخت به

1)خاک مناسب

درخت به می تواند در بسیاری از خاک ها رشد کند اما برای دستیابی به بهترین عملکرد آن پیشنهاد می شود آن را در خاک هایی با بافت لومی و نیمه سنگین کاشت کرد که دارای زهکش نسبتا خوب و حاصلخیز هستند و PH بین 5 تا 7 دارند این چنین خاکی برای رشد و نمو این درخت مساعد است.

این درخت به خاک های آهکی حساس اما از مقاومت خوبی در برابر شوری خاک برخوردار است همچنین می تواند در خاک های رسی و شنی نیز رشد کند.

2)دما مناسب

این درخت غالبا در آب و هوای معتدل و سردسیری کاشت می شود زیرا این شرایط آب و هوایی قادر به تامین نیاز سرمایی آن که تقریبا برابر با منفی 7 درجه سانتی گراد به میزان 400-100 ساعت است این نیاز درخت را برای گل دهی در بهار محیا می کند البته برای رشد نیز به هوای نسبتا گرم در تابستان احتیاج دارد.

3)نور مناسب

نور مهمترین فاکتور دمایی برای رشد تمام گیاهان به شمار می آید زیرا فرآیند فتوسنتز آن ها وابسته به نور است، درخت به نیز برای رشد به این عامل نیاز دارد و برای تولید محصولی با کیفیت نیازمند دریافت نور کامل خورشید است.

اصول کاشت به

 

4)آبیاری مناسب

ریشه های این درخت عمقی نیستند و نمی تواند کم آبی را طولانی مدت تحمل کنند اما لازم نیست آن را هر روز آبیاری کرد زیرا آبیاری زیاد سبب پوسیدگی طوقه و ریشه های آن می شود، در مناطقی که میزان بارندگی زیاد است تعداد دفعات آبیاری را باید کاهش داد و در مناطق که میزان بارندگی کمتر است می بایست دفعات آبیاری افزایش پیدا کند حتی در فصول گرم و سرد سال نیز میزان آبیاری متفاوت خواهد بود.

بهترین روش آبیاری برای این درخت آبیاری قطره ایی است که بهتر است این کار در ساعات ابتدایی صبح زمانی که میزان گرما و تبخیر پایین است انجام گیرد. توصیه می شود در چند هفته ابتدای کاشت میزان رطوبت خاک مورد بررسی قرار گیرد و با توجه به نوع بافت خاک، سن درخت و شرایط دمایی میزان و دفعات آبیاری مشخص شود.

5)مکان مناسب

پیشنهاد می شود درخت به را در مکانی کاشته شود تا از وزش بادهای تند مصون باشد به همین منظور می توان از بادشکن در حاشیه باغات آن استفاده کرد و یا درخت به را در کناری دیواری کاشت کرد زیرا بادهای شدید بر روی میزان میوه دهی آن اثر منفی می گذارد و باعث کاهش میوه های آن می گردد و مکان هایی که حالت سایه روشن دارند نیز برای رشد می پسندد.

انتخاب رقم مناسب برای کاشت

درخت به دارای رقم های متنوعی است و باید قبل از کاشت به درستی رقم مناسب آن را انتخاب کرد، این رقم باید سازگاری بالایی با شرایط اقلیمی منطقه داشته باشد همچنین بهتر است از ارقام پیوندی و پربار به برای کاشت استفاده کرد و حتما در زمان کاشت به سالم بودن آن نیز دقت کامل کرد.

زمان مساعد برای کاشت نهال به

این نهال مقاومت کمی در مقابل سرما و یخبندان زمستان دارد بنابراین توصیه می شود بعد از رفع سرمای زمستانه اقدام به کاشت نهال به کرد به شرطی که نهال به در حالت رکود و خواب باشد که این زمان بسته به اقلیم منطقه مقارن با انتهای زمستان تا ابتدای بهار است، این نهال را می توان در انتهای بهار و تابستان کاشت کرد تا بتواند رشد کند و آماده روبرو شدن با فصل زمستان گردد.

روش های تکثیر به

این درخت به روش های مختلفی اعم از قلمه زدن، پیوند زدن و کاشت بذر می توان تکثیر کرد که نهال های حاصل از این سه روش می بایست با رعایت یکسری نکات و اصول کاشته شوند در ضمن هنگام کاشت بذر آن می بایست چندین اصول و نکته را رعایت کرد در ادامه به توضیح این اصول کاشت می پردازیم.

 

نکات و روش های اصولی برای کاشت بذر به

درخت به از طریق کاشت بذر آن قابلیت تکثیر دارد برای این منظور باید دانه های به را از میوه های سالم و کاملا رسیده جداسازی کرد سپس دانه ها را با آب به خوبی شست تا هیچ گونه گوشت میوه ایی به آن ها متصل نباشد سپس آن ها را به مدت 1 الی 2 روز در مکانی خشک قرار داد تا به طور کامل خشک شوند بعد درون ظرف یا کیسه پلاستیکی حاوی خاک اره یا ماسه مرطوب به همراه خزه اسفنجی قرار داد و درون یخچال به مدت 3 ماه حفظ کرد.

بعد از گذشت این مدت و سپری شدن مرحله سرما دهی، دانه ها را از یخچال خارج نموده و می بایست آن ها را با قارچکش مناسب ضدعفونی کرد و درون گلدانی که محتوی خاک باغچه و کود است 1 تا 2 عدد از این دانه ها به عمق 1 سانتی متری کاشت نمود و گلدان را در مکانی مرطوب و پر نور قرار داد بعد از این که دانه ها جوانه زدند و رشد کردند و به مرحله دو برگی رسیدند نهال های جوان را به زمین اصلی یا باغچه منتقل کرد.

اصول کاشت به

نکات و روش های ا20صولی برای کاشت نهال به

 

همانطور که گفته شد برای اینکه نهال به بتواند به خوبی رشد کند می بایست از همان ابتدای کاشت نکات لازم برای رشد بهینه آن را رعایت کرد که این نکات شامل:

  • از چند هفته پیش از کاشت بهتر است گودالی که قرار است نهال در آن کاشته شود حفاری و آماده کرد تا خاک آن بهتر تجزیه شود.
  • علف های هرز محل کاشت را به طور مکانیکی و شیمیایی می بایست حذف کرد.
  • بعد از مدتی و با فرا رسیدن زمان کاشت نهال مجددا شروع به ادامه حفاری گودال کرده و عمق آن را بیشتر کرد و ابعاد گودال می بایست بیش از اندازه ریشه نهال باشد تا ریشه به راحتی درون گودال جای گیرد.
  • کف گودال را مقداری کود آلی پوسیده شده ریخته سپس نهال را درون گودال قرار داده می شود.
  • ریشه های نهال را با محلول پرالیناژ ( 10 لیتر آب+1 کیلو گرم کود حیوانی پوسیده و الک شده+ 300 گرم قارچکش مانند کاربندازیم یا تیوفانات متیل ) ضدعفونی کرد.
  • بعد از قرار دادن ریشه درون گودال تمام گودال را با خاک پوشانده تا هیچ فضای بین ریشه و خاک باقی نماند سپس آبیاری را به نحوه ی انجام شود که آب کاملا در دسترس ریشه قرار بگیرد.
  • بهتر است طوقه از سطح خاک 10 سانتی متر فاصله داشته باشد.
  •  
  • برای اینکه نهال جوان در اثر بادهای شدید دچار آسیب نشود بهتر است از یک چوب بلند به عنوان قیم استفاده کرد.

اصول کاشت به

فواصل مناسب برای کاشت به

نهال به در آینده قرار است به یک درخت تنومند با تاج گسترده تبدیل شود بنابراین نیاز است از همان ابتدا و در زمان کاشت به این نکته دقت کرد و فضای لازم برای رشد آن را فراهم کرد، کارشناسان کشاورزی توصیه می کنند نهال به در فواصل 3، 5 تا 6 متری از همدیگر کاشته شوند و اگر این فواصل رعایت شود در حدود 500 تا 800 نهال به در هر هکتار می توان کاشت.

نتیجه گیری

درخت به با داشتن طعم و خواص بی نظیر سال ها ست در کشور ما مورد توجه قرار گرفته است و به دلیل سازگاری که با اقلیم کشور دارد گزینه ایی مناسب برای کاشت تلقی می شود بنابراین به باغداران توصیه می شود از همان ابتدا یعنی در هنگام خرید نهال به آن دقت کامل کنند و ارقام پیوندی آن را از نهالستان های معتبر که در زمینه ی فروش نهال سال ها فعالیت تخصصی دارند، تهیه کنند.

بعد از خرید نهال می بایست نکات و موارد اصولی کاشت آن رعایت شود تا نهال بتواند به خوبی رشد کند زیرا با رعایت این اصول کاشت می توان هزینه هایی که بابت قیمت نهال به و نگهداری از آن در طی سال ها ی متمادی شده است به راحتی بعد از گذشت چند سال بدست آورد و فقط با رعایت تمام موارد بالا درخت محصولی با کیفیت و قابل قبولی را تولید خواهد کرد.