کود مناسب برای سفید شدن مغز گردو

گردو یکی از درختان بسیار پر سود است که در بین باغداران بسیار پر طرفدار است این درخت پر ارزش و پر طرفدار از خانواده راش سانان است و در زمره درختان خزان پذیر است که دارای عمر بسیار طولانی تا نزدیک 200 سال است که کشت درخت گردو و بهره وری از آن به صبر و شکیبایی باغبان عزیز نیاز دارد چرا که این درختان در سن پنج تا هفت سالگی شروع به باردهی می کنند اما باردهی اقتصادی آن از سن 15 تا 20 سالگی پس از کاشت آنها آغاز می شود که این برهه زمانی که درختان باردهی اقتصادی ندارند، نیازمند صبر باغداران است.تا پس از رسیدن به باردهی اقتصادی بتوانند از سود بی نظیر و فراوان باغ گردوی خویش بهره مند گردند.

میوه درخت گردو دارای یک پوست سفت و چوب مانند و یک پوسته سبز و با بافت علفی و نرم است که پس از برداشت پوست رویی که همان پوست سبز علفی مانند است را جدا می کنند و یا به صورت طبیعی خودش جدا می گردد، این میوه یکی از خشکبارهای مورد علاقه ایرانیان است که در سبد غذایی ایرانیان جایگاه بسیار ویژه ای دارد چرا که این میوه هم مصرف تازه خوری دارد و هم به صورت خشکبار به عنوان آجیل و یا برای تهیه انواع غذاها و شیرینی ها و ترشی ها مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین کیفیت و رنگ مغز گردو تاثیر بسیار زیادی در بازار پسندی آن خواهد داشت.

از این رو در این مقاله عوامل موثر بر سفید شدن مغز گردو را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

فاکتورهای موثر بر بازار پسندی مغز گردو

یکی از خشکبارهای بسیار پر خاصیت و خوشمزه گردو است که دارای کاربردها و مصارف متنوعی در بین مردم ایران است و از مغز گردو در تهیه انواع غذاها، شیرینی ها، ترشی ها و نیز آجیل استفاده می شود و روغن گردو نیز یکی از روغن های بسیار مفید است که علاوه بر خاصیت غذایی دارای مصارف دارویی نیز است.

فاکتورهای متعددی بر میزان بازار پسندی میوه گردو موثر است که می توان به سایز میوه ها، درصد چربی مغز گردو، سهولت شکستن پوست آن و جدا شدن مغز از پوسته آن و در نهایت رنگ مغز گردو اشاره نمود که بر اساس این فاکتورها میزان بازار پسندی میوه درخت گردو تعیین می شود که می توان ادعا نمود رنگ مغز گردو یکی از مهم ترین فاکتورهای موثر بر میزان بازار پسندی و نیز قیمت گذاری آن است که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد.

بیشتر بخوانید : مراحل کوددهی درخت گردو در بهار، تابستان، پاییز و زمستان چگونه است؟

انواع رنگ مغز گردو

پیش از آنکه عوامل موثر بر رنگ مغز گردو را بررسی کنیم لازم است که بدانیم مغز گردو در حالت نرمال و طبیعی بدون وجود تنش های محیطی به چه رنگ های دیده می شود که از این منظر رنگ مغز گردو به سه دسته تقسیم می گردند

  • مغز گردوی سفید

در این دسته مغز گردوها به رنگ سفید تا کرم روشن دیده می شود و بیشتر برای مصارف خوراکی و به عنوان آجیل و یا در وعده صبحانه مورد استفاده قرار می گیرد و لازم به ذکر است که این گروه از مغز گردوها به خاطر رنگ و ظاهر چشم نواز دارای بازار پسندی بسیار ویژه ای هستند و طبیعتا نسبت به سایر مغزهای گردو از قیمت بیشتری نیز برخوردار هستند.

  • مغز گردوی قهوه ای روشن

این گروه از مغزهای گردو که بیشتر در تهیه غذاها مورد استفاده قرار می گیرند دارای مغزی با طیف رنگی تقریبا کرم رنگ تا قهوه ای روشن هستند این گروه از مغزهای گردو دارای درصد چربی بالایی هستند و از این حیث دارای طرفداران ویژه ی خویش هستند و دارای قیمت مقرون به صرفه ای برای باغداران خواهند بود.

  • مغز گردوی قهوه ای تیره

گردوهایی که در این گروه قرار دارند به دلیل رنگ مغز آنها که بین قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره متغیر است به دلیل نداشتن جذابیت ظاهری دارای قیمت و بازار پسندی کمتری نسبت به دو گروه قبلی هستند البته قابل ذکر است که رنگ تیره این گردوها به دلیل بی کیفیت بودن میوه گردو نیست بلکه این مغز گردوها دارای درصد چربی بیشتر و طعمی خوش مزه هستند و به همین دلیل نیز طرفداران خاص خود را دارند و از این مغز گردوها بیشتر در تهیه انواع خورشت و غذاهای مختلف استفاده می شود به طوری که به گردوی خورشتی نیز شهرت دارد.

عوامل موثر بر سفید شدن مغز گردو

سفید بودن مغز گردو یکی از فاکتورهای بسیار مهم و موثر در بازار پسندی و افزایش قیمت میوه گردو خواهد بود از این رو عوامل موثر بر سفید شدن مغز گردو را به اختصار بیان خواهیم نمود

  • رقم گردوی کاشته شده

یکی از مهم ترین عواملی که تعیین کننده رنگ میوه گردو است رقمی است که باغدار کشت نموده است چرا تمام ارقام گردو دارای مغز سفید رنگ نیستند و همانطور که پیش تر نیز اشاره شد رنگ مغز گردو در ارقام مختلف گردو متفاوت است و برخی سفید رنگ هستند برخی قهوه ای روشن و تعدادی نیز قهوه ای تیره هستند، از این رو باغداران با توجه به هدف خود از احداث باغ گردو رقم مناسب خود را خریداری و کشت می نمایند.

بنابراین در صورت کشت رقمی که دارای مغز سفید رنگ نیست، حتی اگر باغداران تمام شرایط و عوامل را به درستی رعایت نموده باشند بازهم مغز میوه گردو سفید نخواهد شد چرا که رقم کشت شده ذاتا دارای مغز سفید رنگ نیست و فعالیت های باغدار تاثیری در سفید شدن آن نمی تواند داشته باشد.

  • بیماری بلایت باکتریایی گردو

بیماری های مختلف درخت گردو تاثیرات متعدد و زیان باری بر میزان کمیت و کیفیت میوه درختان گردو خواهند داشت و سلامت این درختان را تحت تاثیر قرار خواهند داد و یکی از مهم ترین بیماری هایی که علاوه بر کمیت، کیفیت میوه گردو را نیز کاهش خواهد داد و مستقیم بر رنگ مغز گردو تاثیر خواهد گذاشت بیماری بلایت باکتریایی درخت گردو است که سبب ایجاد لکه های سیاه رنگ در پوست میوه گردو و نهایتا مغز گردو خواهد شد.

بیشتر بخوانید : آفات درخت گردو

از این رو مراقبت باغ در برابر بیماری بلایت باکتریایی گردو و کنترل به موقع و موثر این بیماری تاثیر بسیار به سزایی در افزایش کمیت و کیفیت میوه های درخت گردو خواهد شد و باغداران می توانند که گردوهای با مغز پر و البته سفید رنگ که دارای بازار پسندی ویژه است را تولید نمایند و به بازار عرضه کنند.

  • تغذیه مناسب

درخت گردو از جمله درختانی است که به خاک غنی و حاصلخیز بسیار نیازمند است و اگر در خاکی کشت شود که دارای فقر مواد غذایی و یا کمبود برخی عناصر است به شدت دچار آسیب خواهد شد و میزان باردهی آن به شدت کاهش خواهد یافت و نیز کیفیت میوه های تولید شده ی آن نیز بسیار تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و از جمله مزه و رنگ مغز میوه گردو است که در اثر تغذیه نا مناسب تغییر یافته و گردوهایی با طعمی ناخوشایند و البته سیاه رنگ و چروکیده تولید خواهد شد که به شدت میزان سود حاصل از باغ را متاثر نموده و باغدار را متضرر می گرداند

از این رو تغذیه این درختان به ویژه از طریق کود دهی بسیار حائز اهمیت است و یکی از مهم ترین عوامل موثر بر سفید شدن مغز گردو است، و اگر این امر مورد غفلت و یا بی توجهی واقع شود یا حتی با اصول صحیح انجام نشود کمیت و کیفیت میوه درخت گردو بسیار کاهش می یابد و باغداران دچار خسارت هنگفت خواهند شد.

کودهای موثر بر سفید شدن مغز گردو

نمی توان تنها یک کود را به عنوان عامل سفید شدن مغز گردو معرفی نمود بلکه اصول صحیح تغذیه ایی درخت گردو و ممانعت از کمبود مواد غذایی در خاک با استفاده از آزمایش خاک تاثیر بسیار زیادی در افزایش کیفیت میوه گردو به ویژه سفید شدن رنگ مغز آن خواهد داشت، از این رو موثرترین عناصر و کودها در سفید شدن مغز گردو را بر خواهیم شمرد.

  • هیومیک اسید

پیش تر عنوان نمودیم که درخت گردو از جمله درختانی است که دارای نیازهای غذایی بسیار زیادی است و هر عاملی که موجب افزایش قدرت خاک و نیز غنی نمودن خاک شود بر میزان سلامت درخت گردو موثر خواهد بود و افزایش سلامت درخت گردو موجب افزایش کیفیت میوه گردو و بهبود کیفیت رنگ مغز گردو خواهد شد و در نتیجه موجب سفیدتر شدن رنگ مغز گردو می گردد.

از این منظر هیومیک اسید یکی از کودهایی است که تاثیر چشم گیری بر افزایش کیفیت خاک و افزایش قدرت ریشه ی درخت گردو خواهد داشت، و افزودن هیومیک اسید به خاک درخت گردو موجب بهبود ساختمان خاک، بهبود ویژگی های بیولوژیکی خاک و بهبود سیستم ریشه ای درخت گردو خواهد شد و از این طریق موجب افزایش سلامت درخت و در نتیجه افزایش کیفیت میوه درخت گردو و سفیدتر شدن مغز گردو خواهد گردید.

  • کودهای فسفر بالا

یکی از کودهایی که در سفید شدن مغز گردو بسیار موثر و کارا عمل می کند، کودهایی با درصد فسفر بالا است چرا که فسفر دارای تاثیرات بسیار مفید و متعددی بر درخت گردو است که از جمله می توان به افزایش قدرت ریشه دهی درختان گردو، افزایش مقاومت در برابر بیماری ها و آفات، افزایش استحکام درخت، افزایش جذب نیتروژن، رشد سریع و به موقع میوه و موثر در ساخت نوکلیئک اسیدهای عامل انتقال اطلاعات ژنتیکی اشاره نمود که مجموع این عوامل موجب افزایش کیفیت میوه گردو و بهبود رنگ مغز گردو و سفیدتر شدن آن خواهد شد.

بنابراین برای دست یابی به گردوهایی با مغز سفید چشم نواز و بازار پسند از کود دهی درختان گردو با کودهای فسفر بالا غفلت نکنید که بهتر است این امر پس از فندقی شدن میوه های درخت گردو، طی چند مرحله با استفاده از روش آب آبیاری و یا روش محلول پاشی انجام پذیرد.

  • نیتروژن

نیتروژن با نقش موثری که در تشکیل اسید آمینه های ضروری برای ساخت پروتئین دارد نقشی بسیار حیاتی در درختان مختلف به ویژه گردو دارد و علاوه بر تاثیرات و نقش های متعددی که در گردو ایفا می کند، یکی از عناصر مورد نیاز و بسیار موثر در سفید شدن مغز گردو به شمار می رود.

  • نیترات کلسیم

یکی دیگر از کودهایی که در سفید شدن مغز گردو بسیار موثر است نیترات کلسیم است که اگر درخت گردو از لحاظ این کود دچار کمبود و فقر شود از کیفیت میوه های تولید شده به شدت کاسته خواهد شد و رنگ مغز گردو سیاه خواهد شد از این رو برای سفید تر شدن مغز گردو و نیز ممانعت از سیاه شدن مغز گردو حتما کود نیترات کلسیم را به موقع و به میزان کافی در اختیار درختان گردو قرار دهید.

  • عناصر ریز مغذی

عناصر ریز مغذی مانند آهن، بور، روی و منگنز دارای نقشی انکار ناشدنی در افزایش کیفیت میوه گردو و سفید شدن مغز آن دارند پس در دستور برنامه کود دهی درختان گردو می بایست به عناصر ریز مغذی نیز توجه ویژه ای داشته باشید تا بتوانید میوه هایی با کیفیت و بازار پسند و با مغزی سفید تولید نمایید.

نتیجه گیری

درخت گردو یکی از درختان بسیار پر ارزش است که حفظ سلامت آن در افزایش سود دهی باغ بسیار موثر است و باغداران همواره به دنبال راههای افزایش میزان کمیت و کیفیت میوه های تولید شده ی خویش هستند تا بتوانند به سود بیشتری دست یابند و یکی از فاکتورهای موثر بر افزایش کیفیت و بازار پسندی میوه های گردو رنگ مغز این میوه است که در بین مصرف کنندگان یکی از ملاک های انتخاب گردوی مرغوب رنگ سفید مغز آن است.

از این رو توجه به عواملی که موجب افزایش کیفیت و سفید شدن مغز گردو خواهد شد بسیار حائز اهمیت است و همانطور که در این مقاله اشاره شد رقم و تغذیه تاثیر بسیار زیادی بر افزایش سفیدی مغز گردو خواهد داشت از این رو می توان با خرید نهال گردو از یک نهالستان معتبر فعال در حوزه فروش نهال گردو رقم مناسبی را تهیه نمود، همچنین از علم کارشناسان حاذق آن نهالستان در خصوص برنامه اصولی کود دهی این درختان پر ارزش اطلاعات کلی و جامع را دریافت نمود.

علاوه بر این قیمت نهال گردو در این نهالستان ها به دلیل تولید انبوه و فروش بی واسطه بسیار مقرون به صرفه خواهد بود و باغداران عزیز می توانند با خیالی آسوده از هر نقطه ی ایران نهال خود را سفارش دهند