بسیاری از افراد تجربه کاشت نهال درختان را داشته اند اما اکثریت این افراد تنها تصوری که از کاشت نهال دارند حفر یک گودال و قرار دادن نهال درون آن و آبیاری است در صورتی که این تصور کاملا اشتباه است زیرا نهال درختان، موجودات زنده و کوچکی هستند که نیازهای رشدی متفاوت دارند و می بایست قبل از اینکه آن ها را در فضایی محصور و سرشار از تنش های محیطی قرار داد از نیازهای آن برای رشد آگاه بود تا بتوانند بر این تنش ها غلبه کنند.
درخت گوجه سبز نیز یکی از درختان میوه محبوب است که بازار فروش آن در انتهای بهار بسیار داغ است و به عنوان تنقلاتی سالم و خوشمزه مورد استفاده قرار می گیرد اما برای داشتن چنین میوه در محیط پیرامون خود می بایست از نیازهای اکولوژی یا رشدی آن آگاه بود سپس نهال آن را به شکل صحیح در زمین کاشت در غیر این صورت نمی توان از طعم بینظیر میوههای آن لذت برد.
گیاهشناسی درخت گوجه سبز
درخت گوجه سبز یا آلوچه تقریبا در حدود 2000 سال پیش در کشور چین کشت و پرورش می شده است سپس توسط مهاجران یا تاجران به ایران یا سوریه منتقل شده است سپس به سایر نقاط دنیا نیز ارسال شده است و هم اکنون با نام علمی Prunus domestica subsp italica در سراسر دنیا شناخته می شود و سن حیات آن برابر با 70 سال است که از سن 4 تا 6 سالگی گلدهی و میوه دهی را شروع می کند و تا سن 40 سالگی میزان باردهی آن اقتصادی خواهد بود.
آب و هوای معتدل بهینه ترین شرایط رشدی را برای آن فراهم می کند به نحوه ی که می تواند بلندای قامت خود را به 4.5-3.5 متر برساند و با شروع بهار شکوفه های خود را پیش از برگ ها به نمایش بگذارد این شکوفه ها بسیار زیبا، سفید رنگ و دارای هر دو اندام نر و ماده هستند که دانه گرده ی آن ها از طریق حشرات گرده افشان کلاله اندام ماده را بارور می کند سپس میوه های سبز رنگ، ترش، سفت اما آبدار گوجه سبز را تشکیل می دهند.
نیاز های رشدی متفاوت و خاص درخت گوجه سبز
1)نیاز نوری
این درخت تمایل زیادی به جذب نور خورشید دارد و نیاز دارد در طی روز نور کامل و مستقیم خورشید را به مدت 6 تا 8 ساعت جذب کند بنابراین برای اینکه این نیاز نوری تامین شود می بایست این درخت را در نقاطی کاشت که ساعات زیادی در روز آفتاب گیر باشند زیرا مکان های سایه دار نمی پسندد در همین راستا باید این درخت را به شکل صحیح هرس کرد تا تمام قسمت های تاج درخت بتوانند نور را به خوبی جذب کنند.
با این حال اگر گرمای شدید و نور مستقیم خورشید به مدت طولانی دریافت کند برگ های آن دچار آفتاب سوختگی خواهند شد که این نیاز نوری متفاوت برای تعیین محل کاشت مهم خواهد بود و بر اساس این نکته درخت گوجه سبز را نباید در مناطق گرمسیری کاشت کرد.
2)نیاز به آبیاری
درخت گوجه سبز شرایط متفاوتی برای آبیاری دارد زیرا نهال های جوان و یک ساله آن دارای سیستم ریشه ایی ضعیفی هستند بنابراین به خشکی حساس هستند و نمی توانند آب را از اعماق زمین جذب کنند پس در زمان های ابتدایی پس از کاشت نهال گوجه سبز باید مراقب آن بود و در هفته دو بار آن را آبیاری کرد تا در معرض تنش خشکی قرار نگیرد اما در عین حال به غرقابی شدن نیز حساس است.
زمانی که نهال گوجه سبز رشد کرد و به درخت بالغی مبدل شد نیاز آبیاری آن به 2 تا 3 هفته یک بار تقلیل می یابد بنابراین می توان گفت نیاز آبی درخت گوجه سبز با توجه سن آن متفاوت است که نیاز است به این موضوع دقت کافی شود.
3)نیاز دمایی
درخت گوجه سبز جز درختان مناطق معتدل است و در این اقلیم عملکرد مناسبی از خود بروز می دهد و قادر به تحمل گرمای بیش از 35 درجه سانتی گراد در تابستان و 30- درجه سانتی گراد در زمستان است این درخت در فاز رکود به سرما مقاوم است اما اگر در مرحله میوه دهی با سرما مواجه شود بر روی کیفیت میوه های آن اثر منفی خواهد گذاشت، رنگ و حتی طعم و شکل آن ها را نیز تغییر می دهد.
این درخت در حالی که به گرما برای میوه دهی نیاز دارد اما گرما بیش از حد نیز سبب آفتاب سوختگی برگ ها و شکاف بر روی پوست تنه ی آن می شود از طرفی به سرما نیز برای گلدهی و شکوفایی نیاز دارد بنابراین این نیاز دمایی متفاوت در گوجه سبز را باید در نظر داشت و براساس این نیاز محل مناسب برای کاشت آن را انتخاب کرد.
4)نیاز سرمایی
درخت گوجه سبز جز درختان میوه معتدله با نیاز سرمایی 1500-500 ساعت در سرمای 7- درجه سانتی گراد است که به این میزان سرما برای شکوفایی و رشد در آغاز فصل بهار نیازمند است گوجه سبز زمانی که در فاز رکود است به سرما مقاوم است اما در فاز گلدهی به سرمای بهاره حساس است پس این تفاوت در میزان مقاومت به سرما سبب شده که در مناطق سردسیری از ارقام دیرگل آن برای کاشت استفاده شود.
5)نیاز رطوبتی
مناطق معتدلی که از بارش سالانه خوبی برخوردار هستند قادر به تامین نیاز آبی و رطوبتی این درخت هستند در صورتی که این نیاز هموار نشود میوه های آن چروکیده و بی کیفیت خواهند شد و بازار پسندی آن ها به شدت افت خواهد کرد از طرفی در مرحله گلدهی به آبیاری زیاد حساس است و سبب ریزش شکوفه های آن می شود.
این تفاوت در میزان جذب رطوبت موجود در خاک و هوا سبب شده است تا دقت کامل برای کاشت آن کرد تا با کاهش کمی و کیفی محصول مواجه نشیم.
6)نیاز به خاک مناسب
این درخت با اینکه قادر است در بیشتر خاک ها رشد کند اما برای اینکه بتواند به خوبی ریشه های خود را در خاک گسترش دهد و میوه ایی مرغوب را تولید نماید نیاز دارد در خاک های شنی لومی که از زهکش مناسبی برخوردار هستند کاشت شود که نه تنها هوا بلکه آب نیز به خوبی در دسترس ریشه قرار گیرد.
علاوه بر بافت خاک، اسیدیته ی خاک نیز در رشد این درخت موثر است و خاک هایی با اسیدیته ی خنثی یا اسیدی کم برای رشد آن مطلوب است و خاک های قلیایی و دارای آهک اصلا برای رشد نهال گوجه سبز مناسب نیستند با این حال اگر خاکی دارید که درصد گچ آن بالا است و می خواهید نهال گوجه سبز را در آن بکارید می توانید مقداری مواد آلی پیش از کاشت به خاک بیفزایید و ساختار و بافت آن را اصلاح کنید.
بنابراین همانطور که گفته شد اگر در شرایط خاکی نامناسب کاشته شود می تواند به حیات خود ادامه دهد فقط کافیست در جهت اصلاح خاک قدمی برداشت که این انعطاف یا تفاوت در نیاز خاکی سبب شده قابلیت رشد در انواع خاک ها را داشته باشد.
ارتفاع مناسب منطقه از سطح دریا برای کاشت گوجه سبز
اختلاف ارتفاع منطقه از سطح دریا با شرایط دمایی منطقه ارتباط مستقیم دارد و مناطقی که اختلاف ارتفاعی کمی از سطح دریا دارند و تابش نور خورشید در این مناطق شدیدتر است و دارای آب و هوای گرم هستند برای کاشت نهال گوجه سبز مناسب نیستند.
از طرفی برخی از ارقام گوجه سبز قادر به تحمل گرمای 40- درجه سانتی گراد هستند که این تفاوت ارقام مختلف در برابر تحمل به گرما سبب شده که این ارقام بتوانند در ارتفاع حداقل 800 و حداکثر 2000 متری از سطح دریا رشد کنند پس می توان از این تفاوت برای کاشت نهال گوجه سبز در مناطق نیمه گرمسیری و سردسیری استفاده کرد.
نیاز به هرس
شاخه های مزاحم و نرک درخت گوجه سبز باید سالانه قطع شوند اما باید مراقب میزان هرس آن بود زیرا اگر شدید هرس شود محصول آن افت می کند و تولید شاخه های نرک و غیر بارده می کند و اگر کم هرس شود شاخه های آن در هم فرو رفته و سبب شده که شاخسار آن به اندازه کافی نور دریافت نکنند و باردهی آن نیز افت کند پس این تفاوت نشان می دهد که باید با دقت و به میزان کافی آن را هرس کرد تا باردهی زیاد شود.
نتیجه گیری
درخت گوجه سبز دارای نیازهای رشدی متفاوت است که اگر به درستی شناسایی و برآورده شود محصولی مرغوب در حجم بالا را تولید می کند و ارقام مختلف گوجه سبز نیاز های متفاوتی از نظر دمایی دارند پس لازم است در هنگام خرید نهال گوجه سبز این نیازها را از مسئول فروش نهال گوجه سبز جویا شوید تا رقمی را که برای کاشت انتخاب می کنید قادر به تامین نیازهای رشدی آن باشید.
نهالستان های دارای مجوز در هنگام خرید نهال نیازهای رشدی خاص هر رقم گوجه سبز را به شما بیان می کنند و با توجه به اقلیم منطقه شما بهترین نهال آن را به شما عرضه می کنند از طرفی می توانید لیست قیمت نهال های عرضه شده در این نهالستان ها به صورت آنلاین مشاهده کنید و یا در زمان مراجعه حضوری قیمت هر گونه نهالی را که بخواهید از مسئول فروش بدست آورید.
سلام ممنون از مطالب خوبتون در مورد نگهداری و انبار کردن نهالهای گوجه سبز نیز مطالب بزارید
سلام جناب چشم حتما در این مورد یه مقاله اختصاصی کار خواهیم کرد متشکریم از حسن توجه شما