با کاشت و پرورش انواع درختان در خانه می‌توان چهره‌ای بی‌نظیر و حس طراوتی فوق العاده در محل زندگی خود خلق کرد به خصوص اگر درختان میوه برای کاشت در خانه برگزیده شوند زیرا علاوه بر ایجاد فضایی دلنشین و سایه‌ایی مطلوب می‌توان از محصول آن‌ها استفاده کرد از همین رو اکثر افرادی که فضای کافی در محیط خانه خود دارند از کاشت درختان میوه غافل نبوده‌اند و حداقل یک یا چند درخت میوه را در خانه خود پرورش می‌دهند.

درخت گردو یکی از درختان گرانبها و پرطرفدار است که بسیاری از افراد تمایل دارند که آن را خانه خود پرورش دهند و یا حداقل یک بار هم که شده کاشت و پرورش آن را در خانه خود امتحان کنند که لازم است قبل از شروع کار با درخت گردو و روش‌های کاشت و نگهداری از آن به خوبی آشنا شوند سپس برای کاشت اقدام کنند پس به این افراد توصیه می‌شود این مقاله را تا انتها دنبال کنند.

 

معرفی درخت گردو

به عقیده بسیاری از محققان گیاهشناسی منشا یا زادگاه گردو کشور عزیزمان ایران است که نام علمی Juglans regia برای آن برگزیده‌اند. این درخت در بیشتر استان‌های کشور نظیر گیلان، مازنداران، همدان، فارس، کرمان، اصفهان، لرستان، سنندج، کهگیلو بویراحمد، کرمانشاه، سمنان، البرز، آذربایجان و غیره رشد و نمو می‌کند.

بلندای قامت درخت گردو بین 5 تا 25 متر است و دارای تاجی گسترده و چتری مانند است و گل‌های آن به صورت تک جنسی (یعنی گل نر و ماده جدا از یکدیگر اما بر روی یک درخت تشکیل می‌شوند) با گل پوش نامنظم در اوایل بهار تشکیل می‌شود که بعد از لقاح این گل‌ها، میوه‌های کروی شکل آن تشکیل می‌شود که دارای پوسته‌ای سبز و علفی است که ساختار چوبی و سخت آن را احاطه کرده که درون این ساختار چوبی مغز گردو جای گرفته است.

 

اهمیت گردو در فرهنگ ایرانی

درخت گردو یکی از قدیمی‌ترین درختان میوه در دنیا و در کشورمان به حساب می‌آید و قرن‌هاست که با فرهنگ و تمدن ایران گره خورده است به طوری که در فرهنگ ما نماد استقامت، باروری و طول عمر به شمار می‌رودد و از دلایل اهمیت آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فرش بافی یکی از صنایع دستی معروف و سنتی کشورمان است که در گذشته برای رنگ آمیزی الیاف فرش از پوست درخت گردو استفاده می‌شده است.
  • از گذشته تا کنون هنرمندان و خراط کاران خوش ذوق کشورمان از چوب درخت گردو (به دلیل داشتن سختی، زیبایی و مقاومت بالا) در تهیه بسیاری از تزینات چوبی استفاده می‌کنند و در آثار بسیاری نقاشان و شاعران کشور آثار و نمادهایی از درخت گردو مشاهده می‌شود.
  • در بسیاری غذاها (فسنجان، شیش انداز و غیره) و شیرینی‌های (سوهان گردویی، کلوچه‌های گردویی و غیره) اصیل ایرانی از گردو استفاده می‌شود.
  • در آیین‌های و جشن‌های سنتی کشور مانند نوروز، یلدا، جشن مهرگان و غیره از گردو به عنوان تنقلات استفاده می‌شود.
  • در طب سنتی کشورمان از گل و برگ‌های درخت گردو در درمان بسیاری از بیماری‌ها مانند درمان سرفه، درمان سرگیجه و غیره استفاده می‌شود.
  • از گذشته تا کنون درخت گردو در بسیاری از روستاها و شهرهای کشورمان دیده می‌شود و در فرهنگ روستایی جایگاه ویژه‌ایی دارد.

کاشت گردو در خانه

اولین موضوعی که برای کاشت گردو در منزل باید مد نظر قرار این است که آیا مکان مناسب و کافی برای رشد درخت گردو در خانه وجود دارد یا خیر!! در صورت وجود حیاط بزرگ در خانه می‌توان اقدام به کاشت گردو کرد و یا بعد از گذشت 2 سال باید نهال گلدانی آن را به محیطی بزرگ‌تر همانند باغ منتقل کرد همچنین باید اقلیم محل زندگی‌مان برای رشد درخت گردو مناسب باشد که در این صورت می‌توان به کاشت گردو مبادرت ورزید.

برای کاشت گردو در خانه می‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد که در ادامه به بررسی هر کدام از این روش‌ها خواهیم پرداخت.

 

1.کاشت گردو بذر (میوه گردو)

کاشت گردو به کمک میوه آن در منزل بسیار راحت و آسان است و نیاز به تخصص و تجربه ندارند و معمولا در خانه از بذر یا میوه گردو برای کاشت استفاده می‌کنند که معمولا گردو را در گلدان می‌کارند سپس نهال جوان آن را به حیاط خانه و یا باغ شخصی منتقل می‌کنند که مراحل کاشت گلدانی آن به ترتیب زیر است:

2.جمع آوری میوه گردو جهت استفاده از بذر

محصول درخت گردو در پایان شهریور یا اوایل مهر ماه کاملا رسیده و آماده‌ی برداشت است بنابراین می‌توان به سراغ بهترین درخت گردو در پیرامون خود رفت و از میوه‌هایی درشت، سالم و کاملا رسیده‌ایی که پوسته سبز آن‌ها ترک خورده است (به راحتی از قسمت چوبی جدا می‌شود) و بر روی زمین ریخته شده است به عنوان بذر استفاده کرد.

برای مشاهده محصولات قیمت نهال گردو پالیز نهال به صفحه مربوطه مراجعه نمایید.

ضمانت و گارانتی 2 ساله بی‌قید و شرط پالیز نهال همراه مشاوره رایگان از کاشت تا برداشت

چنانچه بخواهید از گردوهای خریدداری شده از مغازه‌ها یا سوپرمارکت‌ها به عنوان بذر استفاده کنید بهتر است از گردوهای تازه همان سال استفاده کنید زیرا گردوهای قدیمی قوه‌ی نامیه پایین‌تری دارند و نمی‌توانند به خوبی جوانه بزنند

3.انتخاب گردو مناسب جهت استفاده بذر

بعد از این که در حدود 10 میوه گردو را جمع آوری کردید می‌بایست آن‌ها را در ظرفی حاوی آب به مدت 24 تا 48 ساعت قرار دهید بعد از گذشت این زمان گردوهایی که بر روی آب شناور شدند را حذف کنید و گردوهایی که ته ظرف واقع شده‌اند را برای کاشت انتخاب کنید.

بیشتر بخوانید: راهنمای کامل انتخاب و کاشت نهال گردو

4.جوانه زنی گردو

حالا گردوهایی که در ته ظرف قرار گرفته‌اند را از آب خارج کنید و انتهای دو پوسته‌ی آن‌ها را به کمک چاقو به آرامی خراش دهید به طوری که مغز گردو آسیب نبیند و جوانه بتواند به راحتی از شکاف ایجاد شده خارج شود سپس می‌توانید از دو روش زیر برای جوانه زنی گردوها استفاده کنید.

  • در روش اول در یک ظرف درب دار پلاستیکی را انتخاب کنید و بر روی سر آن چندین سوراخ نسبتا ریز تعبیه کنید که هوا به راحتی در آن جریان پیدا کند سپس مقداری سنگ ریزه در کف آن ریخته بعد مقداری آب بر روی آن‌ها بریزید حال گردوها را بر روی سنگ ریزه‌ها قرار داده و یک دستمال نخی بر روی گردو‌ها بگذارید درب ظرف را بندید

در تمام این مدت باید مراقب باشید که رطوبت کف ظرف از دست نرود و در صورت نیاز مقداری آب به کف ظرف اضافه کنید که با گذشت 30 الی 40 روز بذرها شروع به جوانه زنی می‌کنند و برای کاشت آماده می‌شوند.

  • در روش دوم گردوها را از ظرف آب خارج کرده و به دور هر کدام یک دستمال نخی مرطوب بپیچانید و درون یک ظرف درب دار یا یک پلاستیک باد شده قرار دهید و به طور مرتب آن‌ها را مرطوب نگه دارید و در محیط نسبتا گرم نگهداری کنید تا بعد از گذشت 30 روز جوانه بزنند.

5.کاشت گردو

بعد از این که گردوها جوانه زدند زمان کاشت آن‌ها فرا می‌رسد که برای این منظور باید یک گلدان مناسبی انتخاب کنید و زهکش آن را چک نمایید سپس کف آن را با سنگریزه پر کنید و در مرحله بعد گلدان را با خاکی سبک اما غنی ( پیت ماس، کمپوست یا خاک باغچه به همراه شن) پر کنید و گودالی به عمق 2 تا 5 سانتی متر در مرکز گلدان ایجاد کنید.

حال باید گردوی جوانه زده را به آرامی و به صورت افقی درون گودال قرار دهید و آن را با خاک بپوشانید و سپس اقدام به آبیاری کنید و گلدان را در مکانی نسبتا گرم یا نیم سایه قرار دهید (برای ایجاد فضای گلخانه‌ای می‌توان در اطراف گلدان را با یک پلاستیک بپوشایند و چند سوراخ بر روی پلاستیک ایجاد کنید) بعد باید آبیاری به طور منظم به مدت 20 روز ادامه دهد تا نهال جوان از خاک خارج شود.

بیشتر بخوانید: خاک مناسب درخت گردو

کاشت نهال گردو در خانه

 

6.کاشت گردو با استفاده از نهال

دلیل اهمیت کاشت نهال گردو:

  • به طور دقیق می‌توان نوع رقم مناسب و سازگار با محل زندگی خود را انتخاب کرد.
  • به طور دقیق می‌توان از میزان باردهی، زمان شروع باردهی، نیازهای رشدی آن، میزان مقاومت و حساسیت نهال به آفات و امراض مختلف و غیره مطلع شد.
  • با کاشت نهال گردو می‌توان ظرف مدت کوتاهی محصول گردو را برداشت کرد به این دلیل که بعد از کاشت بذر گردو تقریبا به 5 تا 6 سال زمان نیاز است تا بتوان محصول گردو را برداشت کرد در حالی که با کاشت نهال بعد از 2 سال میوه گردو قابل برداشت است.

 

8.نحوه‌ی خرید نهال گردو

مهمترین نکته برای خرید نهال گردو انتخاب نهالستان با کیفیت و معتبر است زیرا این نهالستان‌ها با توجه به شرایط اقلیمی محل زندگی خریددار بهترین و پربارترین نهال گردو را به آن‌ها معرفی می‌کنند که در این صورت خریددار می‌تواند بعد از چند سال درختی تنومند و پربار را در حیاط خانه خود داشت.

9.کاشت نهال گردو

نهال گردو را باید با توجه به شرایط آب و هوایی محل زندگی خود در اوایل پاییز تا اواخر زمستان و بعد از رفع سرمای شدید کاشت کنید برای این منظور باید چاله‌ایی متناسب با انداره یا ابعاد ریشه در باغچه حیاط حفر کنید و کف آن را مقداری کود آلی یا حیوانی پوسیده شده بریزید و نهال را درون آن قرار دهید سپس چاله را با خاک غنی پر کنید.

بعد از کاشت باید نهال را با دقت آبیاری کنید به طوری که کاملا سیراب شود تا ریشه‌های نهال گردو بتوانند با ذرات خاک به خوبی تماس برقرار کنند و در خاک مستقر شوند در صورت نیاز می‌توانید از یک چوب به عنوان قیم برای نهال استفاده کنید.

 

کاشت نهال گردو

نکات لازم جهت مراقبت از نهال گردو

بعد از این که نهال گردو حاصل از کاشت بذر بدست آمد و یا به طور مستقیم اقدام به خریدداری نهال آن کردید لازم است به درستی از آن مراقبت و نگهداری کنید تا به یک درخت کامل و قوی تبدیل شود به همین منظور باید موارد زیر را رعایت کنند:

  • مکانی که برای کاشت نهال گردو در نظر می‌گیرید باید مکانی با آفتاب کامل باشد و 7.5 متر با ساختمان محل زندگی فاصله داشته باشد.
  • نهال گردو را با توجه به نوع بافت خاک باغچه و شرایط اقلیمی منطقه خود آبیاری کنید که معمولا یک نهال گردو به 20-10 لیتر آب در هفته نیاز دارد. در هنگام آبیاری نهال گردو باید بسیار دقت کرد زیرا آبیاری کم موجب خشکیدگی یا کاهش عملکرد درخت گردو خواهد شد از طرفی آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ریشه و طوقه آن خواهد گردید.
  • خاک محل کاشت باید نیمه سنگین، غنی، اسیدی با زهکش مناسب باشد.
  • نهال گردو برای این که بتواند به یک درخت قوی تبدیل شود به تقویت و کوددهی نیاز دارد و به خصوص در سال‌های ابتدایی رشد به کودهای حاوی نیتروژن مانند آمونیوم سولفات نیاز دارد تا بتواند به رشد رویشی و تولید شاخ و برگ خود بیفزاید.
  • بهترین زمان کوددهی درخت گردو مقارن با آغاز بهار است که بهتر است کوددهی به صورت چالکود و با فاصله از تنه آن و در محدوده‌ی سایه انداز آن انجام گیرد و بعد یک آبیاری عمیق صورت گیرد.
  • درخت گردو برای داشتن اسکلتی مناسب و باردهی بالا به هرس اصولی نیاز دارد و بهتر است هر ساله در فصول سرد سال زمانی که نهال گردو در خواب به سر می‌برد اقدام به هرس آن کرد و شاخه‌های مزاحم، آسیب دیده، بیمار، خشک شده را حذف کرد.
  • از حذف علف‌های هرز باغچه نباید غافل شد زیرا نه تنها آب و مواد غذایی را از دسترس نهال جوان گردو خارج می‌کنند بلکه موجب جذب برخی از آفات و امراض به آن می‌شوند.

 

نکات مهم در مورد کاشت گردو در خانه

  • درخت گردو می‌تواند بین 5 تا 25 متر رشد کند از طرفی دارای ریشه‌های بزرگ و قوی زیادی است از همین رو باید فضای کافی برای رشد آن در حیاط خانه وجود داشته باشد در غیر این صورت نمی‌تواند به خوبی رشد کند و باردهی مطلوبی داشته باشد.
  • ریشه‌های درخت گردو یک ماده سمی به نام ژوگلون ترشح می‌کنند که این ماده سمی می‌تواند بر روی برخی از گیاهان اطراف خود اثر منفی بگذارد و باعث مسمومیت آن‌ها ( عدم جوانه زنی و اختلال در جذب مواد غذایی و آب) شود از همین رو نباید تا شعاع 15 متری آن گیاهان حساسی مانند گوجه فرنگی، توت فرنگی، سیب زمینی، بادمجان و غیره را کشت کرد.
  • طبق بررسی‌های علمی صورت گرفته از خوابیدن در زیر سایه درختان گردو مسن و بالغ می‌بایست پرهیز کرد زیرا ترکیبات سمی موجود در آن‌ها موجب مسمومیت، سرگیجه و تنگی نفس در انسان خواهد شد.

کاشت نهال گردو در خانه

نتیجه گیری

کاشت گردو در خانه یک فعالیت مفرح به شمار می‌آید و معمولا بسیاری از افراد تمایل دارند از میوه گردو برای کاشت آن استفاده کنند زیرا تمام مراحل رشد آن را از نزدیک مشاهده خواهند کرد و هزینه زیادی برای آن‌ها در بر نخواهد داشت اما به این افراد توصیه می‌شود به دلیل ارزش بالای درخت گردو از کاشت آن با استفاده از بذر پرهیز کنند زیرا نیاز به صرف زمان زیادی است همچنین نمی‌توانند به باردهی مطلوبی دست یابند.

از همین رو بهترین گزینه برای کاشت گردو استفاده از نهال آن است زیرا با صرف کمترین هزینه و زمان می‌توانند بهترین محصول گردو را تولید کنند فقط کافیست نهال آن را از بهترین نهالستان خریدداری کنند.

برای اطلاعات بیشتر و مشاهده محصولات با کیفیت با گارانتی 2 ساله به صفحه نهالستان مراجعه نمایید.