خاک مناسب درخت گردو
خاک یکی از عوامل مهم و ضروری برای رشد درخت گردو به حساب می آید زیرا با توجه به داشتن عمر طولانی، سیستم ریشه ایی قوی و ارزش اقتصادی محصول آن نیاز به خاکی مناسب برای رشد رویشی و زایشی بهینه دارد که بتواند تمام نیازهای رشدی و تغذیه ایی آن را فراهم کند و اگر در خاکی نامناسب کاشته شود نمی تواند باردهی مطلوبی داشته باشد بنابراین به این موضوع باید توجه ویژه داشت.
باغدارانی که قصد احداث باغ گردو دارند قبل از هر کاری باید اطلاعات کاملی در مورد شرایط خاکی مناسب برای درخت گردو را بدست آورند سپس خاک محل احداث باغ را مورد آزمایش قرار دهند و با توجه به داده های بدست آمده از آزمایش خاک و بررسی شرایط خاکی مناسب گردو برای کاشت نهال آن تصمیم بگیرند در این مقاله قصد داریم اطلاعات مورد نیاز در جهت انتخاب بهترین بافت خاک برای درخت گردو را در اختیار باغداران قرار دهیم.
انتخاب محل احداث باغ گردو
قبل از احداث باغات گردو به شکل تجاری و با کیفیت می بایست ویژگی های خاک آن را مورد بررسی قرار داد قبل از هرچیز باید این موضوع را بررسی کرد که قبلا در این خاک چه گیاهانی کاشت شده است زیرا برخی از گیاهان در حین رشد و باروری خود می توانند بافت خاک را دستخوش تغییرات کنند و این موضوع می تواند روی عملکرد محصول گردو تاثیر منفی بگذارد و از طرفی دیگر پس از کاشت نهال گردو قادر به تعویض خاک آن نخواهیم بود.
در باغات متروک و قدیمی گردو که بلافاصله کنده و ریشه درختان قدیمی از آن خارج شدند نباید اقدام به کاشت نهال های جدید گردو کرد و باید حداقل 2 تا 3 سال زمان بین کندن تنه گردو های قدیمی از خاک و کاشت مجدد نهال گردو فاصله انداخت تا خاک بتواند خود را بازسازی و احیا کند.
خاک باغات گردو باید قبل از احداث باغ مورد آزمایش قرار گیرد تا عاری از انواع مختلف بیماری ها نظیر عوامل پوسیدگی ریشه و نماتدهایی مانند Criconemella xenoplax، Pratylenchus curvitatus و P.vulnus باشد.
ویژگی های خاک برای درخت گردو
از نظر ظاهری بافت خاک مناسب گردو نباید دارای سنگلاخ و سفت باشد و میبایست درصد رس آن پایین باشد در واقع باید ترکیبی از رس، شن و لوم باشد و می توان از ماسه بادی در ترکیب بافت خاک گردو استفاده کرد این خاک باید غنی و حاصلخیر باشد و در عین اینکه رطوبت را تا حدی در خود نگه می دارد زهکش مناسبی نیز داشته باشد تا ریشه های آن بتوانند به راحتی در خاک گسترش یابند بنابراین باید حداقل عمق خاک 3 متر باشد.
به این نکته باید دقت کرد که وجود لجن، سنگریزه بیش از حد، رسوبات شن و ماسه و تجمع آب پای ریشه درخت گردو سبب می شود که رشد ریشه گردو محدود شود بنابراین در زمان کاشت و داشت آن باید به این نکات دقت کافی نمود همچنین وجود آهک بیش از حد مجاز در خاک سبب کلروز برگ ها می شود که می توان با یکسری اقدامات زراعی میزان آهک خاک را کاهش داد.
تاثیر شرایط محیطی بر روی بافت خاک گردو
از آن جایی که شرایط اقلیمی منطقه نقش مهمی در کاشت نهال گردو دارد و این شرایط اقلیمی بر روی بافت خاک منطقه نیز تاثیر می گذارد پس باید به این موضوع برای تشخیص بافت خاک مناسب گردو دقت کرد طبق تجربه نشان داده شده است مناطقی که دارای اقلیم سردسیر هستند از شرایط خاکی بهتری برای رشد گردو برخوردارند اما اگر قصد دارید در مناطق گرمسیری اقدام به کاشت نهال گردو کنید می توانید با شخم زدن زمین در جهت بهبود بافت خاک اقدام نمایید.
تاثیر شوری خاک بر روی رشد درخت گردو
بهتر است درخت گردو در خاک هایی کاشته شود که شور نباشند این درخت حداکثر شوری که می تواند تحمل کند 4 میلی موس بر سانتی متر است و اگر در خاک های شور رشد کند رشد آن با اختلال مواجه می شود و در پی این موضوع علائم سوختگی از قسمت نوک برگ های آن ظاهر می شود سپس به آرامی تمام برگ را فرا می گیرد و در نهایت میزان و کیفیت میوه ها را کاهش می دهد.
این شوری در اثر افزایش یکسری از عناصر در خاک مانند کلر، کلسیم، منیزیم، نیترات و سولفات ها به وجود می آید که درخت گردو با جذب این عناصر در فرآیند های سلولی آن اختلال به وجود می آید در نتیجه سلامت و باردهی آن با مشکل مواجه میشود.
شوری خاک از روی علائم ظاهری برگ های گردو و با انجام آزمایش خاک می توان تشخیص داد که به کمک آبشویی زمین، استفاده از گوگرد ارگانیک، استفاده از آبیاری قطرهای، کاشت ارقام مقاوم به شوری و افزودن ژیبس به خاک تا حدی می توان خاک های شور را اصلاح کرد.
pH یا اسیدیته مناسب خاک گردو
غالبا خاک های ایران دارای اسیدیته بالا یا PHقلیایی هستند که این امر در جذب عناصر غذایی موجود در خاک تاثیر منفی می گذارد، برای رشد درخت گردو بهترین PH بین 5.7- 5.6 است اما PH بین 6 تا 7.5 برای آن نیز مناسب است و اگر میزان اسیدیته خاک افزایش پیدا کند می بایست آن را کاهش داد.
اگر PH خاک بیش از 7 باشد خاک را قلیایی در نظر می گیرند و غالبا در خاک های قلیایی میزان کلسیم افزایش یافته است که این امر منجر به افزایش شوری خاک می شود در نتیجه این درخت نمی تواند عناصر غذایی خاک را به خوبی جذب کند و رشد و نمو آن با مشکل مواجه می شود پس برای رفع این مشکل می توان با افزودن گوگرد و یا خاک اره به خاک و آبشویی خاک تا حدی قلیایی بودن خاک را کنترل کرد.
نقش ساختار خاک بر روی رشد درخت گردو
بعضی از خاک ها به طور طبیعی دارای بافتی مناسب و یکنواخت هستند که نیازی به خاک ورزی و شخم عمیق ندارنداما برخی از خاک ها دارای ساختار لایه لایه هستند که ساختار هر کدام از این لایه ها ممکن است با یکدیگر متفاوت باشد به عنوان مثال لایه هایی که دارای حجم زیادی از رس هستند مانع از حرکت آب به سمت پایین می شوند در نتیجه برای رشد ریشه و ایجاد تهویه مناسب برای آن با محدودیت مواجه هستند.
در مثال دیگر تجمع کلسیم در لایه های زیرین خاک سبب ایجاد لایه ایی نفوذ ناپذیر در لایه های زیرین خاک شده در نتیجه مانع از رشد و گسترش ریشه های گردو در لایه های زیرین و در بخش های عمیق خاک می شود بنابراین نیاز است این چنین خاک هایی را اصلاح کرد به همین منظور باید لایه های مختلف و سخت خاک را با استفاده از وسایلی همچون سوسولوز و ریپر خرد کرد و با یکدیگر مخلوط کرد تا لایه ها از نظر ساختاری یکدست شوند و ریشه بتوانند به راحتی در آن نفوذ کند.
تاثیر کودها در ایجاد بافت خاکی مناسب برای درخت گردو
درخت گردو در خاک های سنگین با زهکش نامناسب نمی تواند به خوبی رشد کند و همانطور که گفته شد در خاک های نیمه سنگین با بافتی شنی رسی و یا لومی رشد بهتری دارد برای ایجاد چنین ترکیب خاکی نیاز است با توجه به PH و ساختمان خاک از کودهای حیوانی، شیمیایی و تقویت کننده های خاک مانند هیومیک اسید در زمان درست و به میزان صحیح استفاده کرد تا عناصر غذایی موجود در خاک به راحتی در دسترس این درخت قرار بگیرند.
از طرفی بیش بود هر کدام از عناصر معدنی در خاک سبب شوری خاک و مسمویت درخت گردو می شود و در نهایت سبب افت محصول آن می شود بنابراین قبل از اضافه کردن هر نوع کودی به خاک بهتر است با کمک آزمایش خاک از میزان عناصر موجود در خاک مطلع شد.
نقش آزمایش خاک در زمان کاشت درخت گردو
با توجه به ارزش اقتصادیی که درخت گردو دارد برای افزایش عملکرد و افزایش مقاومت آن در برابر آفات و امراض باید در خاکی کاشته شود که شرایط ایده آل برای رشد و تغذیه آن را دارا باشد پس توصیه می شود قبل از کاشت و یا قبل از استفاده کودهای مختلف به خصوص کودهای شیمیایی می بایست خاک محل کاشت آن را مورد آزمایش قرار داد تا بر اساس داده هایی که بدست می آید راه کار مناسب را اتخاذ کرد و آزمایش خاک باید توسط آزمایشگاهی خاکشناسی دارای مجوز انجام شود.
در این آزمایش میزان شوری خاک، PH خاک، مواد آلی خاک، ترکیبات حاوی فسفر خاک، غلظت اکسیژن خاک، کربن موجود در خاک، رطوبت خاک، عناصر سنگین خاک، مواد آلی خاک، کاتیون های فلزی و فلزات سنگین خاک مورد آزمایش و بررسی قرار می گیرد.
نتیجه گیری
با توجه به هزینه های زیاد تولید و ارزش تجاری درخت گردو توجه به نیازهای این درخت و عوامل موثر بر میزان باردهی آن بسیار حائز اهمیت است و یکی از فاکتورهای موثر بر افزایش میزان باردهی بافت خاک است، که می بایست نهال آن در خاک های مناسب کاشته شود اما قبل از کاشت باید بافت و ساختار خاک مورد بررسی قرار گیرد پس در زمان خرید نهال گردو می توان از متخصصان کشاورزی که در زمینه فروش نهال گردو فعالیت دارند شرایط خاکی مناسب برای رشد گردو را جویا شد و یا با مطالعه چنین مقالاتی این اطلاعات را بدست آورد.
قیمت نهال گردو با توجه به ارزش آن تقریبا بالا است بنابراین نهال های آن باید در خاک هایی با کیفیت مناسب کاشت شود در غیر این صورت درخت گردو قادر نیست به خوبی رشد کند و یا ممکن است از بین برود در نتیجه برای اینکه باغدار از کاشت نهال گردو دچار ضرر و زیان نشود می بایست شرایط خاک محل کاشت را مورد آزمایش و بررسی قرار دهد.
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.
-
ارسال پیام در واتساپ
-
ارسال پیام در روبیکا
-
اینستاگرام
-
ارسال پیام در تلگرام
بسته شومراحل فرم را طی نمایید. با زدن دکمه بعدی و قبلی به قسمت های بعد و قبل بروید.