Rate this post

مراقبت ­های لازم برای کاشت و رشد نهال­های زردآلو، آلو و بادام در شرایط خاص

باغداری در تمام شهرها و شهرستان­های کشور یکسان نبوده و با توجه به شرایط خاص باغداری می­تواند همراه با چالش­های خاص خود باشد، کاشت برخی از درختان میوه مانند آلو، بادام و زردآلو نیز از سایر درختان میوه مستثنی نبوده و باغداران در شرایط خاص باید بدانند که چه اقداماتی را برای حافظت از درختان میوه و همینطور حفاظت از رشد و باردهی درختان خود انجام دهند، در این مقاله شما را با برخی از شرایط خاص و مهمی که ممکن است منجر به ایجاد چالش در باغداری درختان میوه­ای مانند زردآلو، آلو و بادام شوند آشنا کرده و به شما می­آموزیم چگونه باید با این چالش­ها رو به رو شوید.

 

مراقبت ­های لازم در برابر سرمازدگی بهاره نهال زردآلو، آلو و بادام

یکی از مهم­ترین چالش­هایی که باغداران زردآلو، الو و بادام با آن مواجه هستند رو به رو شدن با سرمای دیر رس بهاره است، این مشکل فیزیولوژیک در بسیاری از باغات کشور در فصل بهار و پس از شکوفا شدن درختان رخ می­دهد، باغداران برای جلوگیری از خسارت سرما زدگی بهاره در باغات خود راهکارهای بسیاری را امتحان کرده­اند، برخی از این راهکارها توانسته پاسخ جزئی به کاهش محصول دهد.

در برخی از موارد تنها راهکارهایی که برای جلوگیری از خسارت سرمازدگی بهاره رخ می­دهد تنها آب در هاون کوبیدن بوده است، به عنوان مثال زمانی که سرمای بهاره به صورت توده ای وارد منطقه می­شود معمولا آتش زدن کاه و یا لاستیک کاری بیهوده است، اما باغداران به امید اینکه خسارت را کم کند این مسیرها را امتحان می­کنند.

برای جلوگیری از خسارت سرمازدگی بهاره به صورت قطعی یک راه حل وجو دارد و آن این است که شما کاری کنید که درختان میوه­ی شما پس از عبور از سرمای بهاره شکوفا شوند، به عبارتی می­توان گفت دیر گل بودن درختان زردآلو، آلو و بادام تنها راهکار عملی در مقابله با هر نوع سرما زدگی چه توده­ای و چه جبهه­ای است.

بنابراین باغداران کافی است با خرید نهال زردآلو، آلو و بادام دیر گل و احداث باغ خود با این ارقام برای همیشه و به صورت قطعی جلوی خسارت این عارضه ی فیزیولوژیک را بگیرند، ارقام دیر گلی مانند نهال بادام آذر خوشه ای، نهال زردآلو نوری و نهال آلو شابلون کالیفرنیایی دیر رس تنها یک رقم از ارقام دیر گل بادام، زردآلو و آلو هستند.

در میان ارقام پربار و با کیفیت و البته تجاری بادام، زردآلو و آلو ارقام دیگری نیز هستند که دیر گل بوده و به شما این اطمینان خاطر را می­دهند که در برابر سرما زدگی بهاره مقاومت دارند، تنها کاری که باغداران باید بکنند این است که بدانند با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه­ی خود و همچنین ارتفاع منطقه­ی خود از سطح دریا کدام رقم سازگارتر است، این کار را می­توانند با مشورت گرفتن از مشاوران فروش نهال زردآلو، آلو و بادام نیز انجام دهند.

مراقبت ­های لازم در برابر آفتاب سوختگی تنه نهال زردآلو، آلو و بادام

از آنجایی که کاشت درختان زردآلو، آلو و بادام ممکن است در مناطقی انجام شود که تابستان­های نسبتا گرمی داشته باشند باید باغداران بدانند که برای جلوگیری از عارضه­ی بسیار مهم آفتابسوختگی تنه در فصل تابستان چه کارهایی باید انجام دهند.

چهار دلیل بسیار مهم برای به وجود آمدن آفتاب سوختگی تنه ی درختان زردآلو، آلو و بادام در تابستان وجود دارد:

  • تنش خشکی و کم آبی
  • تنش غذایی
  • حساسیت ژنتیکی پوست درختان به گرما و آفتاب
  • عدم رعایت فاصله ی مناسب بین درختان

با توجه به دلایلی که سبب ایجاد آفتابسوختگی تنه­ی درختان می­شود باغداران باید مراقبت­های زیر را برای جلوگیری از ایجاد این عارضه­ی فیزیولوژیک انجام دهند.

  • اقدام اول:

در درجه­ی اول بهترین راهکار احداث باغ با ارقام مقاوم به آفتابسوختگی است، باغدرانی که به دنبال ارقام غیر بومی و تجاری زردآلو، بادام و آلو هستند باید در نظر داشته باشند که این ارقام را باید از نهالستانی تهیه کنند که بر پایه­ی ارقام مقاوم و بومی پیوند زده و نهال را تکثیر کرده باشند، فراموش نکنید که ارقام غیر بومی و تجاری اغلب تاب تحمل آفتاب و گرمای تابستان در ایران را ندارند مگر بر پایه ی ارقام مقاوم پیوند خورده باشند.

  • اقدام دوم:

در نظر داشته باشید که رعایت فاصله­ی مناسب بین درختان می­تواند سبب کاهش آسیب گرما و آفتاب به ویزه در فصل تابستان بر تنه­ی درختان شود، بنابراین در زمان خرید نهال زردآلو، آلو و بادام مشاوره دریافت کرده و نهال­ها را با رعایت فاصله­ی مناسب با توجه به شیب زمین و نوع رقم بکارید.

  • اقدام سوم:

مهمترین اقدام بعد از کاشت ارقام مقاوم، مدیریت آبیاری باغ است، در نظر داشته باشید که آفتاب تنها بر پوست تنه­ی درختانی می­تواند به شدت آسیب وارد کند که آب کافی مطابق با گرمای هوا و نیز آنها در تابستان دریافت نکرده باشند و پوست آنها بر اثر کم آبی خشک شده باشد.

  • اقدام چهارم:

تغذیه ی مناسب درختان می­تواند به کاهش اثر آفتابسوختگی کمک کند، تغذیه با عناصر غذایی مورد نیاز درختان سبب ایجاد انعطاف بیشتری در بافت پوست تنه­ی درختان شده و بنابراین در زمان رشد درخت که در فصل تابستان سریع­تر خواهد بود می­تواند رشد پوست تنه را متعادل کرده و با ایجاد انعطاف بیشتر از ترک خوردن پوست تنه ی درختان بادام، زردآلو و آلو جلوگیری می­کند.

  • اقدام پنجم:

رنگ کردن تنه­ی درختان با رنگ سفید می­تواند مانع جذب نور مستقیم خورشید شود، رنگ را به خصوص در ضلع جنوبی تنه­ی درخت بکشید تا از آسیب آفتاب شدید تابستان بر تنه­ی درختان جلوگیری شود.

  • اهمیت جلوگیری از شکاف خوردن پوست تنه­ی درختان بر اثر آفابسوختگی چیست؟

شاید برای شما این پرسش مطرح شود که را باید تا این حد به جلوگیری از آفتابسوختگی تنه­ی درختان اهمیت بدهید؟ آفتابسوختگی تنه­ی درختان زردآلو، آلو و بادام سبب ایجاد ترک در پوست تنه­ی درختان شده و همین راه را برای ورود بیمارگرهای مخربی مانند عامل شانکر باکتریایی باز می­کند، حتما شما هم با علائم ترشح شیرابه از تنه­ی درختان بادام، زردآلو و آلو در تابستان مواجه شده­اید.

این علائم در واقع ناشی از حمله­ی باکتری سودوموناس به تنه­ی این درختان ایجاد شده و البته این باکتری نمی­تواند به پوست تنه­ی درختان سالم نفوذ کند، تنه­ی درختان زمانی که در اثر آفتابسوختگی ترک بر می­دارد به آلوده شدن در برابر باکتری سودوموناس بسیار حساس می­شود، پس با رعایت مواردی که ذکر شد از ایجاد ترک در پوست درختان خود بر اثر آفتابسوختگی جلوگیری کنید.

 

مراقبت های لازم برای کاشت و رشد نهال زردآلو

مراقبت­ های لازم در برابر تنش خشکی نهال زردآلو، آلو و بادام

مورد خاص دیگری که در باغات زردآلو، آلو و بادام ممکن است در استان­های مختلف کشور برای باغداران پیش بیاید و باغداران باید آگاهی لازم برای مقابله با آن را داشته باشند مشکل کم آبی و به وجود آمدن تنش خشکی در این باغات است.

گرم شدن هوا و کاهش نزولات جوی در فصول بهار و زمستان سبب کاهش منابع آبی زیر زمینی قابل دسترس در بسیاری از مناطق کشور شده که ممکن است اکنون باغداران اقدام به احداث باغ در آنها کنند و یا اینکه باغات قدیمی در آنها داشته باشند، برای مقابله با این عارضه می­توانید اقدامات عملی و راهبردی زیر را انجام دهید.

  • کاشت ارقام مقاوم به خشکی و کم آبی:

در بین ارقام آلو، زردآلو و بادام ارقامی هستند که در مقابل خشکی و کم آبی مقاوم و یا دست کم متحمل باشند، به عنوان مثال در میان ارقام بادام رقم بادام آذر خوشه­ای مقاومت بالایی نسبت به کم آبی داشته به طوری که می­توانید آن را حتی به صورت دیم نیز بکارید، البته برای دیم کاری بارندگی سالانه 300 میلی متر در منطقه الزامی است که بتواند آب مورد نیاز نهال را تامین کند.

  • مدیریت صحیح آبیاری در باغات آبی و دیم:

اقدام بسیار مهم دیگری که باغداران برای مقابله با خشکی و کم آبی باید انجام دهند مدیریت صحیح آبیاری در این باغات چه باغات دیم و چه باغات آبی است، مدیریت اصولی ابیاری باغات آبی در واقع استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار و قطر ای است.

در مناطقی که بسیار گرم باشند توصیه می­شود از سیستم آبیاری تحت فشار زیر سطحی استفاده شود تا سیستم آبیاری کمتر تحت تاثیر گرما و آفتاب آسیب ببیند، در مورد باغات دیم نیز برای اینکه تنش آبی و خشکی بر روی باردهی درختان تاثیر منفی نگذارد باید مراقبت­های لازم برای هدایت آب باران و همینطور جلوگیری از تبخیر آب انجام شود.

استفاده از مالچ پاشی در باغات چه باغات دیم و چه آبی نیز می­تواند به مدیریت آبیاری در این باغات کمک می­کند.

  • تنظیم اصولی دور و مدت آبیاری در باغات:

در باغاتی که به صورت آبی مدیریت می­شوند باغداران باید با توجه به نیاز درختان خود دور و میزن آبیاری را تنظیم نمایند، میزان نیاز بر اساس سن درخت، بافت خاک و شرایط آب و هوایی در هر منطقه می­تواند متفاوت باشد، بنابراین باغداران باید بدانند که یک برنامه­ی آبیاری را نمی­توانند در طول سال و همه سال­ها اجرا کنند.

بهترین برنامه­ی آبیاری برای این درختان برنامه­ای متغیر و بر اساس نیاز درختان است، قطعا میزان نیاز درختان به آب در فصل زمستان و تابستان دو سر طیف نیاز آبی خواهد بود و با هم متفاوت است، بنابراین باغداران می­توانند با دریافت مشاوره بر اساس پارامترها و متغیرهای باغ خود برنامه­ی آبیاری یک ساله­ی خود را به درستی تعیین کنند.

مراقبت ­های لازم در برابر آفات و بیماری­های مهم زردآلو، آلو و بادام

آفات و بیماری­های درختان میوه در باغات زردآلو، آلو و بادام می­تواند خسارت زیادی را به باغداران تحمیل کند، اما در صورتیکه باغداران بدانند چگونه می­توانند با این مشکل مقابله کنند می­توانند از خسارت وارده بکاهند و یا حتی از ایجاد خسارت در باغ خود جلوگیری کنند، مراقبت­هایی که باغداران باید در شرایط هجوم آفت و یا بیماری در باغ خود انجام دهند از قبیل زیر است:

  • جلوگیری از ورود آفت و یا بیماری به باغ

آفات و بیماری­های زردآلو، آلو و بادام از طرق مختلف وارد باغ می­شود و در صورتی که باغداران از ورود آفت به باغ بتوانند تا حد ممکن جلوگیری کنند دیگر نیاز به صرف هزینه برای کنترل آنها و سمپاشی و اقدامات دیگر ندارند.

یکی از راه­های ورود آفت و بیماری به باغ خرید نهال آلوده است، بنابراین در زمان احداث باغ نهال را از نهالستانی خریداری کنید که به شما گواهی سلامت نهال را نشان دهد و بتواند نهال خود را از لحاظ سلامت ضمانت کند.

راه­های دیگری از ورد آفت و بیماری به باغ وجود دارد، مانند استفاده از کود کاملا نپوسیده­ی دامی و همچنین با استفاده از کفش و لباس کارگرانی که بین باغ سالم و آلوده تردد می­کنند، بنابراین تمام راه­های احتمالی ورود آفت و یا بیماری به باغ باید مسدود شود.

راه­هایی برای ورود آفت و بیماری به باغ وجود دارند که قابل مسدود شدن نیستند مانند باران و باد و البته حشرات و پرندگان و دیگرحیوانات که شما نمی­توانید به طور کامل آنها را کنترل کنید بنابراین باید به دنبال اقدامات دیگر برای کنترل آفت و یا بیماری در صورت ورود به باغ باشید.

  • احداث باغ با ارقام مقاوم

در نظر داشته باشید که مقاومت ارقام زردآلو، آلو و بادام در برابر آفات و بیماری­ها تاثیر بسیار زیادی در ایجاد خسارت به وسیله­ی آنها دارد، بنابراین در زمان احداث باغ خود از اهمیت خرید نهال­های مقاوم و یا نهال­هایی که بر پایه­های مقاوم پیوند خورده باشند غافل نشوید، این روزها در نهالستان­های کشور ارقام مقاوم به آفات و بیماری­ها تولید می­شوند که زحمت باغداران در کنترل آنها را بسیار کم کرده­اند.

  • شناسایی دقیق آفت و یا بیماری

در صورتی که ندانید با چه آفت و یا بیماری روبه رو هستید نمی­توانید به درستی با آفت مقابله کنید، در نظر داشته باشید که انتخاب نوع سم و همینطور زمان صحیح سم پاشی وابسته به این است که بدانید دقیقا با چه آفت و یا بیماری سر کار دارید، بنابراین با دریافت مشاوره از یک مشاور گیاهپزشک در درجه ی اول بدانید که دقیقا با چه آفت و یا بیماری رو به رو هستید تا برای کنترل آن از برنامه­ی درست سم پاشی، هرس و دیگر اصول باغبانی به درستی استفاده کنید.

  • تغذیه و آبیاری مناسب درختان

استفاده از کود و آب در یک برنامه­ی اصولی و درست می­تواند به افزایش مقاومت آنها در برابر ابتلا به آفات و بیماری­ها کمک کند، تغذیه­ی درختان با کودهای حاوی عنصر پتاس و سیلیس و همینطور کودهای آلی مانند اسید هیومیک می­تواند درختان را در برابر ابتلا به آفات و بیماری­ها مقاوم کند و هزینه­ی کنترل آنها را برای باغداران به شدت کاهش دهد.

مقابله با شوری خاک در باغات زردآلو، آلو و بادام

درختان زردآلو و بادام به گرمای هوا تقریبا مقاوم بوده و بنابراین می­توانید در مناطق معتدل گرمسیری این درختان را بکارید، اما مشکلی که در بیشتر مناطق گرمسیری کشور ما وجود دارد مشکل شوری و یا آهکی بودن خاک است، شوری و آهکی بودن خاک تا حدی قابل اصلاح است اما از یک حدی به بعد قابل اصلاح نبوده و در زمین­های با خاک شور باید به دنبال کاشت درختان شور پسند مانند پسته باشید.

به هر حال کنترل شوری و آهکی بودن خاک تا حدی امکان پذیر بوده و باغداران می­توانند با اقداماتی مانند استفاده از اسید کشاورزی و یا برخی از انواع خاص کودها و مواد آلی این کار را انجام دهند، انجام این کار باید به صورت مهندسی شده و بر اساس میزان شوری و قلیایی بودن خاک انجام شود، با دریافت مشاوره این کار را به صورت اصولی انجام دهید.

 

مراقبت های لازم برای کاشت نهال زردآلو، آلو و بادام

کلام آخر

دانستید که شرایط خاص زیادی ممکن است در مسیر باغداری شما ایجاد اختلال کرده و نحوه­ی مدیریت شما و مقابله­ی شما با این شرایط خاص می­تواند بر میزان باردهی تاثیر بسیار داشته باشد، قیمت نهال زردآلو، آلو و بادام بر اساس میزان مقاومت به خشکی و آفات و بیماری­ها متفاوت است، شما می­توانید با برقراری تماس با مشاوران نهالستان از قیمت ارقام مختلف این درختان مطلع شوید.

تماس با پالیز نهال:

09144501007

09144501008