3.9/5 - (7 امتیاز)

کاشت نهال گوجه سبز در باغات ایرانی طرفدار زیادی دارد، برای آشنایی با کاشت درخت گوجه سبز، همراه ما باشید؛ در ادامه مقاله، ما به تمامی سوالات شما پاسخ خواهیم داد. کشاورزانی که به دنبال خرید نهال گوجه سبز و کاشت نهال گوجه سبز در باغات خود هستند؛ با مطالعه مقاله زیر با مراحل کاشت درخت گوجه سبز آشنا می‌شوند؛ البته در ادامه تمامی سوالات پرتکرار کشاورزان را که از کارشناسان سایت پالیز نهال پرسیده‌اند، جواب خواهیم داد؛ طرز کاشت درخت گوجه سبز و آماده سازی نهال گوجه سبز برای کاشت در مزرعه، به صورت زیر است:

  1. انتخاب نهال: رقم درخت گوجه سبز را انتخاب کرده و مطمئن شوید که نهال سالم و مناسب برای شرایط اقلیمی و خاکی مزرعه شماست؛ خرید نهال گوجه سبز را از مراکز معتبر انجام دهید.
  2. آماده سازی زمین: قبل از کاشت نهال، زمین را آماده کنید؛ ابتدا آنالیز خاک را انجام داده، سپس بر اساس آن با استفاده از کودهای طبیعی و شیمیایی خاک را برای کاشت نهال آماده کنید؛ بهتر است قبل از کاشت نهال گوجه سبز با استفاده از مواد ضدعفونی کننده خاک را از وجود عامل بیماری زا پاکسازی کنید.
  3. آماده سازی ریشه‌ها: ریشه‌های نهال را از بسته‌بندی خارج کرده و با دقت ریشه‌های سالم را بررسی کنید. در صورت وجود ریشه‌های آسیب دیده، آنها را به طور محتاطانه پاک کنید.
  4. حفر گودال: با توجه به حجم ریشه نهال، گودالی در اندازه‌ی مناسب حفر کنید؛ عمق حفره باید به اندازه‌ی کافی برای جاگذاری ریشه‌ها و پر کردن خاک عمیق باشد.
  5. کاشت ریشه‌ها: ریشه‌های نهال را به طور دقیق و بدون خم شدن در داخل حفره قرار دهید
  6. مطمئن شوید نهال گوجه سبز را عمودی در حفره قرار داده و ریشه‌ها را به طور یکنواخت پوشانده و فشار دهید.
  7. پرکردن گودال و فشردن خاک: حفره را با خاک پر کنید و با دقت آن را فشار دهید تا نهال محکم در گودال قرار گیرد
  8. وجود هوا در خاک را کم کنید تا تمام فضای قابل دسترسی را پر شده و رطوبت را به ریشه‌ها انتقال دهید؛ در مناطق بادخیز که تندباد و بادهای شدید باعث تکان‌های شدید نهال می‌شود باید از قیمه استفاده کرده و نهال را به آن تکیه دهید.
  9. آبیاری: پس از کاشت، نهال را برای رشد بهتر آبیاری کنید؛ مقدار مناسب آبیاری و فواصل زمانی آبیاری را بسته به نیاز نهال و شرایط اقلیمی تنظیم کنید؛ حفظ رطوبت خاک برای ریشه‌ها و رشد بهتر نهال بسیار مهم است.

هر درخت گوجه سبز چند کیلو بار میدهد

کشاورزان به هنگام  خرید نهال گوجه سبز   و احداث باغ آن از کارشناسان نهالستان، میزان محصول درخت گوجه سبز را جویا هستند؛ در پاسخ به سوال « هر درخت گوجه سبز چند کیلو بار میدهد؟»  باید گفت، بدون در نظر گرفتن رقم و نژاد نهال گوجه سبز، هر درخت ۹۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم گوجه سبز تولید می‌کند؛ عوامل تاثیرگذار بر باردهی درخت گوجه سبز عبارتند از:

  • نور و دما: نور مستقیم و کافی و دمای مناسب (بین 20-25 درجه سانتیگراد) برای رشد و باردهی بهتر گوجه سبز مهم است.
  • آب و آبیاری: آبیاری منظم و حاصلخیز به میزان مناسب برای برطرف کردن نیازهای آبی گوجه سبز و جلوگیری از خشکی خاک در دوره‌های حساس رشدی و باردهی آن الزامی است.
  • خاک و ترکیبات غذایی: خاک سرسبز و حاصلخیز با ترکیب مناسب عناصر غذایی (مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم و مواد معدنی) برای رشد و میزان محصول درخت گوجه سبز حائز اهمیت است؛ لذا، تراکم درختان در یک هکتار و نیازهای خاکی آن را باید مدیریت شود.
  • اصالت نهال گوجه سبز: برخی از درختان به صورت ژنتیکی پربار هستند.
  • تناوب کشت: استفاده از تناوب کشت مناسب با دوره‌های استراحت و معالجه شیمیایی مناسب موجب بهبود باردهی آن می‌شود.
  • نظم در کاشت نهال گوجه سبز و رعایت فاصله: ایجاد نظم در کاشت و فاصله گذاری مناسب بین گیاهان، جلوگیری از توده بندی و ایجاد فضا برای توسعه صحیح درخت و دسترسی به آب و نور، میزان باردهی درخت گوجه سبز را افزایش می‌دهد.

درخت گوجه سبز پیوندی

از دیگر سوالات رایج در بین کشاورزان به هنگام خرید نهال گوجه سبز انتخاب نهال‌های پیوندی یا بذری است! کارشناسان نهالستان تاکید زیادی بر درخت گوجه سبز پیوندی دارند؛ از دلایل با کیفیت بودن درخت گوجه سبز پیوندی بر پایه آلوچه وحشی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

✓نهال‌های پیوندی مقاومت بیشتری در مقابل بیماری‌ها و آفات دارند؛ از آنجایی که پایه درختان گوجه سبز آلوچه وحشی است بنابراین مقاوم‌تر از درختان بذری و سنتی هستند.

✓نهال‌های پیوندی دارای رشد و عملکرد بهتری هستند، چون پایه این نهال‌ها به صورت ژنتیکی مقاوم بوده و پیوندک آنها قدرت باروری بالایی دارند، ادغام هر دو نهال باعث افزایش تولید محصول می‌شود.

✓با استفاده از نهال‌های پیوندی، می‌توان نژادهای مختلف و غیر بومی درخت گوجه سبز را تکثیر و آنها را بومی سازی کرد.

در نهایت، انتخاب بین نهال پیوندی و سنتی وابسته به نیازها و شرایط خاص هر فرد و باغبانی است؛ همه ویژگی‌ها و مزایای هر یک باید مورد بررسی قرار گیرند تا تصمیم بهتری برای خرید و کاشت درخت گوجه سبز  گرفته شود.

بیماریهای درخت گوجه سبز

شناختن بیماریهای درخت گوجه سبز به کشاورزان این امکان را می‌دهد تا از باغات خود به خوبی مراقبت و نگهداری کنند، بیشترین بیماری‌ها و آفاتی که می‌تواند درخت آلو گوجه سبز را تهدید کند عبارتند از:

  • کرم آلو (Plum Curculio): این کرم کوچک و روی میوه گوجه سبز تخم ریزی و از آن تغذیه کرده که باعث آسیب و خرابی میوه گوجه سبز می‌شود.
  • بیماری‌های قارچی: قارچ‌ها باعث ایجاد هاله‌ای قهوه‌ای، سفید با خاکستری روی میوه گوجه سبز یا پوسیدگی داخلی میوه شوند.
  • کرم آلو شرقی (Eastern Tent Caterpillar): این کرم عمدتاً روی شاخه‌ها و برگ‌های درخت گوجه سبز لانه کرده و از شیره درخت تغذیه می‌کند که باعث خزان زودرس و خرابی آنها می‌شود.
  • بیستریس مهره‌ای (Peach Twig Borer): این آفت قابلیت نفوذ به شاخه‌ها و ساقه‌های درخت گوجه سبز را دارد و باعث آسیب و خشک شدن آنها می‌شود.

برای جلوگیری از این بیماری‌ها و آفات، بهتر است از درخت گوجه سبز مراقبت کرد؛ رعایت توصیه‌های دقیق کشاورزی مانند استفاده از کودهای مناسب، کنترل شیمیایی حشرات، آبیاری منظم و جمع‌آوری و سوزاندن بقایای گیاهی مهم است.

بیماریهای درخت گوجه سبز

علت شیره زدن درخت گوجه سبز

با تشکر از سوال شما باغداران عزیز؛ در جواب به سوال « علت شیره زدن درخت گوجه سبز» باید بگوییم یک علت مشخص ندارد و دلایل زیر تاثیر بسزایی در شیره زدن درخت گوجه سبز دارد:

  • آفات: حشراتی مانند کنه و پشه می‌توانند درختان گوجه سبز را آلوده کرده و باعث شیره زدن آن شوتد.
  • بیماری‌ها: برخی بیماری‌های ویروسی و عفونی مانند شانکر پوستی باعث شیره زدن درختان گوجه سبز شده و  منجر به تحلیل و آسیب دیدگی در درختان می‌شود.
  • فشار آب: تغییرات در فشار آب منجر به شیره زدگی درختان گوجه سبز می‌شود، مثلاً آبیاری ناپایدار یا تغییرات ناگهانی در رطوبت چنین عوارضی ایجاد می‌کند.
  • زخم‌ها یا آسیب‌ها: آسیب‌های جسمی مانند بریده شدن، شکسته شدن یا آسیب دیدگی از دلایل شیره زدگی درختان گوجه سبز هست.

برای جلوگیری از این معضل در باغات و مراقبت از درخت گوجه سبز؛  می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

✓ برنامه ‌ریزی دقیقی در مورد آبیاری منظم داشته باشید.

✓پایش و مدیریت آفات و بیماری‌ها

✓حفظ سلامت درختان گوجه سبز و جلوگیری از هر نوع آسیب و خرابی.

✓ دریافت نور خورشید کافی و تهویه مناسب

سمپاشی درخت گوجه سبز

برای سمپاشی درخت گوجه باید آفت کش‌ها و سموم موثر را شناخته و زمان استفاده از آن را به طور دقیق یاد بگیرید؛ آفت کش‌هایی که به طور عمومی در باغات میوه استفاده می‌شود، به دسته‌های مختلفی تقسیم شده و هر کدام در برابر آفات خاصی کارایی دارند؛ برخی از آفت کش‌های متداول در باغات میوه عبارتند از:

  • آفت کش‌های شیمیایی:

شامل محصولات شیمیایی برای کنترل آفات است؛ مثال‌هایی از آفت کش‌های شیمیایی عبارتند از اینسکتیسید‌ها، اربوسکید‌ها، پیرتروئیدها و ارسطوسینات‌ها.

  • آفت کش‌های بیولوژیک:

از این نوع آفت کش‌ها معمولاً در کنترل آفات طبیعی استفاده می‌شود؛ مثال‌هایی از آفت کش‌های بیولوژیک شامل باکتری‌ها، قارچ‌ها و محرک‌های بیولوژیک مثل لاروها و هست.

  • آفت کش‌های کنترل فیزیکی:

این نوع آفت کش‌ها شامل استفاده از روش‌های فیزیکی مثل گرما، سرما، نور ماهیتی و ابتلا به امواج صوتی یا الکترومغناطیسی است.

با توجه به سوال باغداران درباره سمپاشی درخت گوجه سبز در فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان بهتر است جدول زیر را مطالعه کنید؛ انتخاب آفت کش صحیح بستگی به نوع آفت، محیط و محصول مورد نظر دارد.

·         جدول سمپاشی درخت گوجه سبز
نام سمومعملکرد
اتال فلورالینبرای کنترل سوسک‌ها، مارمولک‌ها و سایر حشرات کشنده در باغچه‌ها و مزارع گوجه سبز مناسب هست.
پیرتروئیدبرای کنترل حشراتی مانند پشه و کرم‌ها در مزارع و باغات گوجه سبز استفاده می‌شود.
اسپی‌نوسادبرای کنترل شپشه و سایر آفات باغی درختان میوه کاربرد دارد.

علت خشک شدن درخت گوجه سبز

دلایل زیادی برای خشک شدن درخت گردو سبز وجود دارد، ولی مخرج مشترک علت خشک شدن درخت گوجه سبز، مربوط به عملکرد ضعیف ریشه درخت گوجه سبز یا وجود بیماری‌هایی در طوقه و تنه درخت است که ارتباط ریشه درخت گردو را با قسمت‌های فوقانی آن قطع کرده باشد.

علت خشک شدن درخت گوجه سبز در بیشتر اوقات به خاطر کمبود آب اتفاق می‌افتد، کمبود آب از علل اصلی خشک شدن درختان گوجه سبز بوده و باعث مرگ تدریجی این درخت می‌شود؛ البته از عوامل محیطی باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • دمای بسیار بالا یا بسیار پایین
  • نور خورشید بیش از حد یا نور کم
  • تغییرات شدید در شرایط محیطی

برخی از آفات و بیماری‌ها مانند کرم خراط، سرطان طوقه و پوسیدگی ریشه باعث خشک شدن درختان گوجه سبز می‌شوند؛ خاکی که حاوی مواد غذایی کافی نیست مانع از تغذیه ریشه و رساندن مواد مغذی به قسمت‌های فوقانی درخت گوجه سبز شده و به خشک شدن درختان گوجه سبز منجر می‌شود؛ برای درمان درختان آلوده بهتر است آنالیز خاک و آنالیز برگ درختان را انجام داده و علت اصلی خشک شدگی درخت گوجه سبز را پیدا کنید.

نحوه کاشت نهال گوجه سبز

درخت گوجه سبز چند ساله بار میدهد؟

درختان گوجه سبز جزو درختان زودبازده محسوب می‌شود، به شرطی که کشاورزان این درخت را به صورت اصلاح شده و پیوندی از نهالستان معتبر خریداری کنند، نهال‌های پیوندی بر پایه آلوچه وحشی یک الی سه سال پس از کاشت باردهی خود را آغاز می‌کنند.

ولی درختان بذری مدت زمان بیشتری برای باروری احتیاج دارند حداقل زمان برای باروری درختان بذری ۵ الی ۸ سال است؛ بنابراین در جواب به سوال « درخت گوجه سبز چند ساله بار میدهد؟» باید گفت علاوه بر ژنتیک درخت گوجه سبز، موارد زیر نیز در زودبازده بودن این درخت تاثیرگذار است:

  • زمان کاشت نهال گوجه سبز، نهال‌هایی که در فصل پاییز کاشته می‌شوند یک سال زودتر شروع به باردهی می‌کنند.
  • روش تکثیر نهال گوجه سبز، نهال‌های پیوندی بر پایه آلوچه وحشی زود بازده هستند.
  • سازگاری با محیط باعث افزایش سرعت رشد نهال شده دوره باردهی آن سریع‌تر آغاز می‌شود.
  • مدیریت کشاورز تاثیر بسزایی در زودبازده بودن نهال گوجه سبز دارد سمپاشی کوددهی و آبیاری برای آغاز دوره بازدهی گوجه سبز مهم است.

کلام آخر در مورد کاشت نهال گوجه سبز

سرمایه‌گذاری در صنعت کشاورزی و احداث باغ گوجه سبز یک سرمایه‌گذاری ۵۰ الی ۷۰ ساله محسوب می‌شود؛ به خاطر بازار پرفروش میوه گوجه سبز کشاورزان از سود دهی باغات خود اطمینان داشته باشند؛ برای آشنایی بیشتر با مراحل کاشت نهال گوجه سبز در باغ و مراقبت و نگهداری از آن می‌توانید به سایت برتر نهال مراجعه کرده و با کارشناسان در ارتباط باشید.