Rate this post

کاشت نهال آلو یک فرایند مهم در تولید آلو است؛ آلو یک میوه خوراکی و محصولی محبوب در بسیاری از کشورها بوده و بازار خرید و فروش آن پررونق است؛ کاشت درخت آلو و احداث باغ تجاری آلو اگر با شرایط مناسبی صورت بگیرد؛ مزایای زیادی برای باغدار خواهد داشت.

تولید و فروش آلو یک منبع درآمد پایدار برای کشاورزان و کارآفرینان هست؛ با توسعه باغ تجاری، تناژ تولید میوه آلو افزایش یافته و درآمد قابل توجهی را کسب خواهند کرد؛ فراموش نکنید بازار عرضه و تقاضای آلو به نسبت بزرگ بوده و تقاضا برای این محصول رو به افزایش است.

هرچند که کاشت نهال آلو و احداث باغ تجاری آلو می‌تواند مزایایی داشته باشد، اما برای موفقیت در این زمینه، نیاز به بررسی شرایط باغداری، بازاریابی، مدیریت نهاده‌ها و سایر جوانب مرتبط دارید؛ بهتر است با متخصصان و منابع موثق مشورت کرده تا بهترین تصمیم را در این زمینه بگیرید؛ در کاشت درخت آلو، پنج دلیل مهم وجود دارد:

  • تنوع آلو

آلوها تنوع زیادی داشته و در رنگ‌های مختلف تولید می‌شود مانند آلوهای قرمز و آلوهای زرد؛ هرکدام از انواع آلوها ارزش تغذیه‌ای و خواص متفاوتی دارند؛ با کاشت نهال آلو، شما می‌توانید انواع مختلفی از این میوه را در باغ خود پرورش دهید.

  • سازگاری با آب و هوا

نهال آلو به آب و هوای معتدل، گرمسیری و سردسیری سازگار است؛ این موضوع به یک مزیت برای کشاورزان محلی تبدیل می‌شود که می‌خواهند محصولی بازارپسند در شرایط خاص محیطی خود پرورش دهند.

  • مراقبت نسبتاً آسان

مراقبت از درختان آلو نسبتا آسان است؛ آلوها معمولاً مقاومت قوی به بیماری‌ها و آفت‌ها داشته و نسبت به سایر درختان میوه کمتر تحت تاثیر بیماری‌ها قرار می‌گیرند؛ همچنین، نگهداری از باغ آلو نیاز به انرژی، هزینه و زمان کمتری دارد.

  • تجارت

آلوها محصولاتی هستند که در بازار، فروش و تجارت خوبی دارند! شما می‌توانید از آلو برای تولید مربا، لواشک، آبمیوه، کمپوت و سایر تولیدات میوه‌ای استفاده کرده یا آلوها را به صورت تازه خوری در بازار به فروش برسانید.

  • مغذی بودن

آلوها دارای ریز مغذی و مواد غذایی فراوانی بوده و سرشار از ویتامین C، پتاسیم، فیبر و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند؛ مصرف میوه‌های آلو به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم به بهبود سلامتی عمومی کمک خواهد کرد.

بهترین زمان کاشت نهال آلو

بهترین زمان کاشت نهال آلو برای کشاورزان مهم بوده و به عنوان بزرگترین چالش محسوب می‌شود؛ بهترین زمان کاشت نهال آلو اواسط پاییز و اوایل بهار است؛ اگر نهال آلو در زمان مناسب کاشته نشود، ممکن است در بهار و تابستان کمترین رشد را داشته و منجر به کاهش محصول و کیفیت آلوهای تولیدی شود.

اگر زمان کاشت نهال آلو اشتباه باشد، احتمال دارد دما، رطوبت یا سایر شرایط مناسب برای رشد نهال وجود نداشته و درخت آسیب جدی ببیند یا حتی تلف شود؛ زمان کاشت درخت آلو به عوامل جنبش خاک، از جمله بارندگی و درجه حرارت خاک بستگی دارد.

نهال آلو در خاک بسیار نرم و مرطوب یا خشک و سفت رشدصحیح و پرسرعتی نخواهد داشت؛ در ادامه مقاله زمان کاشت نهال آلو را در سه فصل بهار، تابستان و پاییز مورد مطالعه قرار می‌دهیم.

  • بهترین زمان کاشت نهال آلو

    کاشت نهال آلو در خاک فصل بهار

به طور کلی، بهترین زمان کاشت نهال آلو مخصوصاً در مناطق سردسیری و معتدل رو به سردسیری فصل بهار است؛ چون در اوایل فصل بهار خطرات یخبندان مینیمال بوده و لایه های زیرین خاک گرم هست؛ همچنین میزان بارندگی و رطوبت هوا در فصل بهار بیشتر هست.

بهتر است کشاورز دو ماه قبل زمین را آماده کرده و نهال آلو را کاشت کند تا بهترین شرایط رشد را داشته باشد؛ البته توجه داشته باشید در مناطق گرمسیری که بهار زودرس است اواخر فصل زمستان اقدامات لازم را برای کاشت نهال آلو انجام می‌دهند؛ کاشت نهال آلو در فصل بهار باید قبل از بیدار شدن ریشه درختان از خواب زمستانی به اتمام برسد.

  • کاشت نهال آلو در  فصل تابستان

در فصل تابستان، در برخی مناطق با دمای بالا و آفتاب فراوان، کاشت نهال آلو کاملا سخت و تقریباً غیر ممکن هست؛ نهال‌های آلو برای رشد به دماهای معتدل و خنکی نیاز داشته و قادر به تحمل دماهای بالا نیستند؛ اگر در فصل تابستان نهال آلو کاشته شود، احتمال بالایی وجود دارد که نهال متضرر شده و رشد آن مختل شود یا به شدت آسیب ببیند؛ بهتر است نهال آلو را در فصل بهار یا پاییز بکارید که دماها معتدل تر هستند تا شرایط بهتری برای رشد و توسعه آن ایجاد شود.

  • کاشت نهال آلو در  فصل پاییز

بهترین زمان کاشت نهال آلو فصل پاییز هست؛  به دلایل زیر توجه کنید:

✓در فصل پاییز، دمای هوا کاهش یافته و هوا خنک‌تر می‌شود، این شرایط به نهال آلو کمک می‌کند تا در موقعیت مناسب رشد کرده و با انتقال به فصل زمستان، به خواب زمستانی فرو رود.

✓پس از گذر از تابستان گرم و خشک، فصل پاییز با افزایش رطوبت هوا همراه است؛ این میزان رطوبت برای رشد نهال آلو مهم بوده و می‌تواند به ریشه‌ها کمک کند تا ریشه‌بندی بهتری داشته باشند.

✓خاک در فصل پاییز دارای رطوبت کافی بوده و در بسیاری از مناطق به دلیل بارش بیشتر، نسبت به فصل تابستان خاک رطوبت بیشتری دارد؛ این شرایط برای رشد نهال آلو مناسب  است.

نحوه کاشت نهال آلو

برای آشنایی با نحوه کاشت نهال آلو و شرایط کاشت درخت آلو باید با اکوسیستم منطقه آشنایی کامل داشته باشید؛ نوع خاک، میزان سختی آب، ذخایر آب برای کشاورزی، شیب زمین، فشار هوا همگی تاثیر زیادی بر نحوه کاشت نهال آلو دارد! محیط و اکوسیستم‌های مناسب برای کاشت نهال آلو دربرگیرنده این عوامل هست:

  • خاک: نهال آلو برای رشد و توسعه به خاکی نیاز دارد که دارای بافت خوب و زهکشی مناسب باشد؛ خاک باید حاوی مواد آلی و رطوبت باشد؛ املاح و عناصر ضروری مانند فسفر، نیتروژن و پتاسیم برای رشد نهال آلو در خاک موجود باشد.
  • نور: نهال آلو به روشنایی مناسب و نور خورشید نیاز دارد؛ بنابراین قبل از خرید نهال آلو حتماً به میزان نورگیر بودن منطقه توجه داشته باشید.
  • آب و آبیاری: نهال آلو به آبیاری منظم و معتدل نیاز دارد؛ خاک باید به‌طور کافی مرطوب باشد، اما آبیاری زیاد نباید موجب پوسبدگی ریشه‌ها شده و بافت خاک را نامتعادل کند.
  • شرایط آب و هوایی: آلوها در مناطق با آب و هوای معتدل تا سرد بهتر رشد می‌کنند؛ دمای بهار و تابستان باید معتدل و بدون گرمای شدید باشد.

نحوه کاشت نهال الو

برای کاشت نهال آلو، از جمله عواملی که باید در نظر گرفته شوند: وجود فضای کافی برای رشد راحت ریشه‌ها، حفاظت در برابر باد، قرارگیری در معرض آفتاب پاییزی برای دوران گلدهی و عدم وجود تنش‌های ناشی از بیماری‌ها و آفات است.

با توجه به این معیارها و شرایط کاشت درخت آلو؛ انتخاب مکان مناسب برای کاشت درختان بسیار مهم هیت؛ همچنین مراقبت و مدیریت صحیح از نهال‌ها پس از کاشت، نیز برای توسعه درختان آلو حائز اهمیت است؛ چهار منطقه مناسب در کشور ایران برای کاشت نهال آلو عبارتند از:

  • منطقه شمالی ایران: شهرستان‌های مازندران، گیلان و گلستان به دلیل آب و هوای مرطوب و مناسب برای کاشت نهال آلو ایده آل هستند.
  • منطقه غربی ایران: استان کرمانشاه، همدان و کردستان، آذربایجان غربی و شرقی با آب و هوای نیمه خشک و کوهستانی، برای کاشت آلو بسیار مناسب هستند.
  • منطقه مرکزی ایران: استان‌های تهران، البرز و قم با آب و هوای معتدل و دارای تغییرات فصلی  برای کاشت نهال آلو خوب هستند.
  • منطقه شرقی ایران: استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان دارای آب و هوای خشک و کم آب بوده و  برای کاشت آلو بسیار مناسب هستند.

برای آماده‌سازی باغ و آشنایی با نحوه کاشت نهال آلو، مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. برای کاشت نهال آلو، مکانی را انتخاب کنید که دارای آفتاب طولانی باشدخاک برای کاشت نهال آلو باید حاوی مقادیر زیادی از عناصر غذایی طبیعی و شیمیایی باشد.
  2. با مخلوط کردن خاک باغچه با کمی کود حیوانی و کود آلی، خاک مناسبی برای کاشت آماده کنید.
  3. قبل از کاشت نهال آلو، زمین را باز کنید و مواد آلی را در خاک مخلوط کنید تا بهبود ساختار ارگانیک خاک و افزایش حاصلخیزی خاک برای رشد نهال کمک کند.
  4. قبل از کاشت نهال، زمین را به طور کامل آبیاری کنید تا خاک رطوبت کافی داشته باشد.
  5. نهال آلو را در زمان مناسب (معمولاً در بهار یا پاییز)، با رعایت فاصله مناسب بین نهال‌ها در زمین کاشت کنید.
  6. پس از کاشت نهال‌ها، آنها را به طور منظم آبیاری کنید و از رشدشان مراقبت کنید؛ درخت آلو نیاز به آبیاری اندک و مداوم دارد؛ کارشناسان نهالستان در زمان فروش نهال به این مرحله تاکید زیادی دارند.

پس از رشد و توسعه نهال‌ها، بهتر است از علف‌های هرز شروع کنید و زمین دور نهال‌ها را تمیز نگه داشته و از  کود آلی یا کود مخصوص آلو برای تقویت رشد و عملکرد آن استفاده کنید.

بهترین کود برای درخت آلو

کشاورزان به هنگام خرید نهال آلو و احداث باغ آن به دنبال شناختن بهترین کود برای درخت آلو هستند تا علاوه بر تقویت درخت آلو کیفیت و کمیت محصول آلو را افزایش دهند؛ ما در ادامه مقاله نه تنها بهترین کود برای درخت آلو  را به شما معرفی خواهیم کرد، بلکه سعی می‌کنیم اطلاعات مفیدی در مورد زمان کود دهی درخت آلو برای شما ارائه دهیم.

  • کوددهی درخت آلو در فصل بهار

در  اوایل بهار (پس از گذشت زمستان) پس از ذوب شدن برف و قبل از شکوفه‌دهی درختان آلو، می‌توانید کود شیمیایی چندتایی NPK با نسبت 10-10-10 یا 20-20-20 به نهال آلو بدهید؛ یکی از ساده و بهترین کود برای درخت آلو کود NPK شناخته شده؛ مقدار معمول و در مناسب یک قاشق غذاخوری کود به اندازه‌ی یک گالن آب هست.

کوددهی نهال آلو

  • کوددهی درخت آلو در فصل تابستان

در دمای بالا و در حال رشد فعال نهال آلو، می‌توانید در هر دو هفته یک بار، کود مایع آلی نظیر کود کمپوست یا کود حیوانی را مخلوط با آب به نهال آلو بدهید، دز مناسب برای یک قاشق غذاخوری کود به اندازه‌ی یک گالن آب هست؛ البته کارشناسان نهالستان به هنگام فروش نهال آلو شرایط کود دهی نهال آلو را به شما توضیح خواهند داد.

  • کوددهی در فصل پاییز

پس از برداشت محصول آلو، برای تقویت درخت آلو می‌توانید کود شیمیایی با نسبت 10-10-10 یا 20-20-20 را به نهال آلو اعمال کنید؛ یک قاشق غذاخوری کود به اندازه‌ی یک گالن آب را برای کوددهی استفاده کنید.

توجه کنید که هر منطقه و شرایط آب و هوایی ممکن است نیازهای مختلفی برای رشد نهال آلو داشته باشد؛ بنابراین، بهتر است قبل از استفاده از هرگونه کودی از مسئولین نهالستان مشورت گرفته و از شرایط اقلیمی و خاک باغ و شهر خود آگاه شده و بر اساس آن اقدام نمایید؛ از دغدغه کشاورزان کوچک بودن و بی‌کیفیت بودن آن است.

برای درشت شدن میوه آلو، می توانید از کودهایی استفاده کنید که حاوی مقادیر مناسبی از عناصر غذایی مورد نیاز درخت آلو هست؛ کودهای آلی و غیر آلی هر دو در این مورد مفید خواهند بود برخی از کودهای مناسب برای درشت شدن آلو عبارتند از:

  1. کودهای آلی: مثل کمپوست یا کود حیوانی
  2. کودهای شیمیایی: مثل کود NPK (حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم) با ترکیباتی از فسفر بالا (مانند NPK 10-52-10) یا محصولات مشابه آن

سخنان آخر در مورد کاشت نهال آلو

ما در این مقاله اطلاعات علمی و مختصری در مورد کاشت نهال آلو همچنین بهترین زمان کاشت درخت آلو ارائه دادیم؛ کشاورزان توجه داشته باشند که جهت راه‌اندازی باغ پربار و اقتصادی تنها کاشت نهال آلو کافی نیست آنها باید آگاهی بیشتری درباره آبیاری نهال آلو، بهترین کود برای درخت آلو و هرس درختان داشته باشند؛ برای این منظور توصیه می‌کنیم به سایت تخصصی و علمی پالیز نهال مراجعه کنید.