درخت گردو از دیر باز در کشور ما در سطح وسیع اما به شکل سنتی کشت می شده است اما امروزه کاشت و پرورش آن برخلاف گذشته با رویکردی تجاری و اقتصادی انجام می گیرد و می بایست از همان ابتدا نیازهای رشدی این درخت را فراهم نمود تا بتوان در بالاترین سطح از نظر کمی و کیفی محصول آن را برداشت کرد که در این مسیر نیاز است از به روزترین روش های ممکن برای رسیدن به این مهم بهره گرفت.

با توجه به این که امروزه روش های نوینی در صنعت کشاورزی ابداع شده است می توان از این روش ها برای برطرف کردن نیازها و افزایش عملکرد درخت گردو استفاده کرد و هدف از تحریر این مقاله معرفی سه تکنیک نوین برای پربار کردن درخت گردو است چناچه تمایل دارید که از این سه تکنیک اطلاع یابید تا انتها با این مقاله همراه باشید.

پربارکردن درخت گردو

اهمیت درخت گردو

درخت گردو را می توان جز یکی از مهمترین درختان میوه در نظر گرفت زیرا علاوه بر داشتن میوه بسیار گرانبها و مرغوب از چوب بسیار سخت و با کیفیت نیز برخوردار است که در صنایع درودگری و ساخت لوازم لوکس چوبی مورد استفاده قرار می گیرد از همین رو میوه و چوب آن از ارزش صادرات بالایی برخوردار است بنابراین باغداران با کاشت این درخت به سود قابل توجهی دست خواهند یافت.

باردهی درخت گردو

شروع باردهی این درخت بسته به نوع نژاد، شرایط اقلیمی محل کاشت و نحوه ی رسیدگی به آن متفاوت است اما به طور معمول پس از گذشت 5 تا 7 سال از زمان کاشت و با رسیدن به سن بلوغ قابلیت گل دهی و میوه دهی را پیدا می کند که با رسیدن به سنین 10 الی 20 سالگی به حداکثر توان باردهی دست می یابد یعنی می تواند به طور متوسط 25 الی 50 کیلو گرم در هر سال میوه تولید کند که با افزایش سن درخت این میزان باردهی کاهش خواهد یافت.

عوامل موثر بر باردهی درخت گردو

بر روی باردهی درخت گردو عوامل مختلفی موثر هستند که هر کدام از این عوامل به تنهایی نقش بسزایی در افزایش باردهی و عملکرد آن دارند که شامل:

1)انتخاب نهال گردو: درخت گردو دارای بیش از 30 رقم متنوع است که آن ها را می توان به دو دسته گرمسیری و سردسیری تقسیم کرد که با توجه به شرایط اقلیمی منطقه می بایست از رقمی پربار و مقاوم که به صورت پیوندی تکثیر شده است برای کاشت در نظر گرفت.

2)اطلاع از شرایط اقلیمی منطقه: می بایست از حداقل و حداکثر دما، میزان بارندگی سالانه، میزان رطوبت نسبی منطقه اطلاع داشت و بر اساس این اطلاعات رقم مناسب را انتخاب کرد تا از تنش های محیطی ناشی از سرمازدگی، کم آبی و غیره در امان باشد.

3)ارتفاع از سطح دریا: این فاکتور تاثیر مستقیمی بر روی شرایط آب و هوایی یا دمای منطقه دارد ازآن جایی که ارقام مختلف گردو نیاز دمایی متفاوتی دارند پس می بایست در مناطقی با اختلاف ارتفاع متفاوت از سطح دریا کاشته شوند مثلا رقم فرنور در مناطق سردسیری با اختلاف ارتفاع بسیار زیاد و رقم پکان در مناطق گرمسیری با ارتفاع بسیار کم از سطح دریا کاشته می شوند.

4)خاک مناسب: درخت گردو اگر در خاک مناسب کاشته شود به راحتی می تواند ریشه های خود را گسترش دهد و مواد غذایی را از خاک جذب کند که این امر سبب رشد بهینه و افزایش سطح محصول آن می شود که معمولا در خاک هایی با بافت لومی، نیمه سنگین و ماسه ایی با زهکش مناسب با اسیدیته خنثی و کمی اسیدی رشد مطلوب دارد.

5)کوددهی درخت گردو : کوددهی درخت گردو در زمان درست و به مقدار و به روش صحیح سبب افزایش قدرت رشد و باروری درخت گردو می شود.

6)آبیاری مناسب درخت گردو: آبیاری درخت گردو می بایست بر اساس سن درخت، شرایط آب و هوایی منطقه، بافت یا ساختار خاک انجام شود تا این درخت در برابر تنش های کم آبی و غرقابی بودن خاک قرار نگیرد و سبب افت محصول آن نشود.

7)هرس درخت گردو: با هرس درخت گردو و حذف شاخه و برگ های اضافه، نرک، آسیب دیده، مزاحم و مرده درخت می توان رشد رویشی درخت گردو را محدود کرد تا نور و هوا درون تمام قسمت های تاج درخت در جریان باشد که این امر سبب افزایش سطح کمی و کیفی میوه گردو می شود و به کمک هرس می توان فرمی مناسب به درخت گردو داد تا برداشت آن با سهولت انجام شود همچنین جمعیت آفات و بیماری ها را نیز کنترل کرد.

هرس درخت گردو

سه تکنیک نوین برای پربار کردن درختان گردو

حال که با باردهی درخت گردو و عوامل موثر بر آن آشنا شدید می توان به کمک 3 روش زیر، سطح باردهی درختان گردو را افزایش داد که شامل:

1)انجام آنالیز خاک

از قسمت های رویی و زیرین خاک باغ گردو و از چند نقطه ی مختلف آن نمونه برداری می کنند و این نمونه ها را به آزمایشگاه معتبر و رسمی خاک شناسی فرستاده و بعد از انجام آزمایش و تفسیر نتایج بدست آمده از آن می توان به کمبودها و بیش بودهای عناصر معدنی و آلی خاک و ساختار فیزیکی و شیمیایی آن پی ببرند.

آزمایش خاک یکی از روش های کاربردی برای افزایش باردهی درخت گردو است زیرا به کمک نتایج بدست آمده از این آزمایش می توان برنامه کوددهی مناسب برای افزایش باردهی درخت گردو تنظیم کرد و در زمان مناسب و به میزان مشخص کوددهی را انجام داد این کار نه تنها سبب تقویت و باردهی درخت گردو می شود بلکه از شوری خاک ناشی از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی نیز جلوگیری می کند.

معمولا خاک های ایران از نظر آهن فقیر هستند و یا به صورت فرم غیر قابل جذب برای گیاه درون خاک وجود دارد و معمولا کمبود این عنصر سبب سیاه شدن و کاهش میزان باردهی درخت گردو می شود و یا کمبود عنصر ازت سبب زردی و کاهش درصد چربی میوه گردو شده و بیش بود آن سبب ضخیم و خشبی شدن برگ ها و کاهش میوه دهی می شود که به کمک آزمایش خاک می توان از این خسارات جلوگیری کرد.

پربار کردن درخت گردو

2)استفاده از روش های مکانیزه

امروزه در کشورهای پیشرفته تمام مراحل کاشت تا برداشت درخت گردو به صورت مکانیزه انجام می گیرد و از همان ابتدا فواصل کاشت،عمق کاشت، شیب زمین را به صورت دقیق محاسبه می کنند سپس درخت گردو کاشت می کنند که این امر سبب رشد درختانی تنومند و پربار می شود.

از طرفی از سیستم های نوین آبیاری مثل قطره ایی و یا تراوایی برای آبیاری درختان گردو استفاده می شود که آب به طور پیوسته و به اندازه فقط در دسترس ریشه قرار بگیرد که این امر از خشکی و مرطوب بودن بیش از حد خاک جلوگیری می کند در نتیجه بروز انواع مختلف آفات و امراض را کاهش می دهد بنابراین با آبیاری به موقع، نوین و منظم گردو سبب سفید شدن مغز گردو و افزایش باردهی آن می شود.

در کشورهای پیشرفته دنیا نظیر استرالیا و آمریکا باغات گردو به صورت کاملا مکانیزه برداشت می شوند و معمولا ماشین های برداشت بر اساس خاصیت ارتعاشی، میوه گردو را برداشت می کنند این نوع برداشت برخلاف برداشت سنتی به جوانه های درخت هیچ آسیبی وارد نخواهد کرد و بر روی باردهی درخت در سال آینده تاثیر منفی نخواهد گذاشت.

3)بهره گیری از مدیریت تلفیقی

یکی ازدلایلی که سبب کاهش سطح کمی و کیفی محصول گردو می شود هجوم عوامل منفی مانند آفات و بیماری های مختلف به آن است به عنوان مثال بلایت گردو سبب سیاه شدن مغز گردو و افت 40 تا 60 درصدی محصول آن می شود و در صورت طغیان یا ایپدمی شدن این بیماری سبب کاهش 80 تا 100 درصدی محصول می شود. کرم گردو نیز می تواند سبب افت 30 درصدی محصول شود.

برای کاهش خسارت آفات و بیماری ها نباید تنها به سمپاشی اکتفا کرد بلکه نیاز است به کمک روش های مختلف مانند روش های زراعی و بیولوژیکی به مهار و کنترل این آفات و بیماری ها پرداخت تا با کاهش این عوامل سبب ارتقا و بهبود محصول گردو شد.

سیستم پیش آگاهی چیست؟

سیستم پیش آگاهی یا Forecasting یکی از روش های نوین مورد استفاده در دنیا برای کنترل این عوامل منفی است که به کمک این سیستم هفته ها یا ماه ها پیش از اینکه آفات و بیماری ها ظهور پیدا کنند از شدت وقوع و گسترش آن ها را پیش بینی می کنند این کار به کمک اطلاعات کشاورزی، داده های هواشناسی و چرخه زندگی آن ها، و غیره بدست می آید که این امر سبب شده تا در زمان و مقدار مناسب سمپاشی انجام شود.

روش های مدیریت تلفیقی

در مدیریت تلفیقی آفات و بیماری نه تنها میزان جمعیت آفات و میزان مصرف سموم کاهش می یابد بلکه سبب تولید میوه ایی مرغوب نیز می شود.

  • روش های زراعی مثل شخم زدن، استفاده از ارقام مقاوم، حذف علف ها هرز، تله های نوری و فرمونی و یخ آب زمستانه
  • روش های بیولوژیکی مانند استفاده از حشرات شکارگر آفت، عوامل میکروبی یا بیمارگر آفت و یا انگل آن ها
  • روش شیمیایی: در مدیریت تلفیقی در صورت لزوم و در دُز معین و زمان حساس بر علیه آفات یا بیماری ها سمپاشی انجام می گیرد.

مدیریت تلفیقی شرکت پالیز نهال

جمع بندی

درخت گردو یکی از درختان پرسود در ایران و جهان بر شمرده می شود از همین رو محققان و متخصصان کشاورزی به دنبال روش های مختلف برای افزایش باردهی آن هستند که پیشنهاد می شود از همان مرحله نخست یعنی مرحله ی خرید نهال گردو، بهترین رقم پربار و پیوندی آن را انتخاب کرد و مراحل داشت آن را به صورت اصولی طبق جدید ترین روش های روز دنیا انجام داد.

برای اطلاع از جدیدترین روش های روز دنیا در مورد افزایش باردهی گردو می توان به مطالعه چنین مقالاتی پرداخت و یا با متخصصان کشاورزی فعال در نهالستان های رسمی و مجوزدار مشورت کرد که سال هاست در حوزه تولید و فروش نهال گردو فعال هستند و از تجربه و دانش کافی در این زمینه برخوردارند.

معمولا قیمت نهال گردو  های ارقام پربار نسبت به سایر ارقام بالاتر است زیرا به صورت اصلاح شده یا پیوندی و توسط افراد متخصص تولید می شوند بنابراین شاید برخی از باغداران از همان ابتدا از خرید این گونه نهال ها صرف نظر کنند اما توصیه می شود دچار چنین اشتباهی نشوند هر چند که هزینه ایی که بابت خرید نهال می کنند بالا باشد اما این نهال ها ظرف مدت کوتاهی محصولی با کیفیت در حجم بالا را تولید می کنند و تمام هزینه های را جبران می کند