Rate this post

آب یکی از مهمترین عوامل حیات برای تمام موجودات بر روی کره خاکی تلقی می‌شود. کاشت و پرورش تمام محصولات کشاورزی وابسته به آب است و بایستی هر محصولی را با توجه به نیاز آن آبیاری کرد تا دچار تنش خشکی و یا غرقابی نشود و با توجه به بحث اهمیت آب و کمبود آن در کشور لازم است محصولاتی را برای کاشت انتخاب کرد که نیاز آبی کمی دارند و از طرفی از روش‌های نوین آبیاری جهت کاهش مصرف آب نیز استفاده کرد.

درخت پالونیا یک درخت وارداتی و غیر بومی است که با هدف تولید الوار و چوب پرورش داده می‌شود و باغداران زیادی به دلیل رشد سریع این درخت به کاشت آن علاقمند شدند از همین رو باید قبل از کاشت از نیازهای رشدی آن کاملا آگاه باشند که یکی از این نیازها موضوع آبیاری است از همین رو کارشناسان پالونیا با تحقیق و بررسی بر روی نیاز آبی این درخت به نتایج مهمی دست یافته‌اند که در این مقاله می‌خواهیم به شرح آبیاری درخت پالونیا بپردازیم.

درباره‌ی درخت پالونیا

درخت پالونیا یا Paulownia tomentosa در زادگاه خود یعنی کشورهای چین و ژاپن به نام درخت پولساز شهرت دارد که در سایر کشورهای دنیا به نام‌های درخت ملکه یا شاهزاده خانم و در ایران به نام درخت نوروز نیز شناخته می‌شود این درخت از خانواده‌ی Paulowniaceae و دارای 17 گونه است که برخی از این گونه‌ها سرماهای شدید مانند دمای منفی 37 درجه سانتی گراد را می‌توانند تحمل کنند.

این درخت درآمدزا را برای تولید چوب می‌توان در دشت‌های کم ارتفاع تا زمین‌های مرتفع کشت کرد و عمری در حدود 300 سال دارد که در طی این مدت ارتفاع آن به 10 الی 25 متر می‌رسد و برگ‌های قلبی شکل، پهن و بزرگی تولید می‌کند که در جهت تولید غذای دام و کود مصرف می‌شوند.

گل‌های زیبا و خوشه‌ای به رنگ صورتی متمایل به بنفش و سفید تولید می‌کند که در بهار منظره‌ی بسیار زیبایی را به نمایش می‌گذارند بنابراین علاوه بر چوب در فصل گلدهی یعنی در حدود اردیبهشت ماه از باغات آن می‌توان درآمد زایی کرد و گردشگران زیادی برای بازدید از این گل‌ها روانه‌ی باغات پالونیا نمود.

همچنین میتوانید برای مطالعه در مورد آبیاری درخت بادام اینجا گلیک کنید.

تاثیر بارندگی در آبیاری درخت پالونیا

آبیاری درخت پالونیا با میزان بارندگی منطقه رابطه مستقیم دارد و در مناطق پربارش، میزان و دفعات آبیاری کاهش پیدا می‌کند به طوری که در مناطق که متوسط بارندگی آن‌ها در سال از 100 میلی لیتر در ماه بیشتر باشد نیازی به آبیاری ندارند در غیر این صورت باید آبیاری را انجام داد یعنی به ازای هر 10 میلی لیتر بارندگی باید 10 لیتر آب به درخت داد به عنوان مثال اگر متوسط بارندگی 50 میلی لیتر در سال باشد باید 50 لیتر آب در چند نوبت به درخت داده شود.

چوب این درخت به دلیل داشتن بافتی زیبا، رنگی روشن، توانایی اکوستیکی، تحمل بالا به حرارت، وزن سبک، خوش تراش بودن و رنگ آمیزی آسان از کیفیت بالایی برخوردار است از همین رو در ساخت وسایل چوبی مختلف مانند آلات موسیقی، وسایل ورزشی، مبلمان، سازه‌های هوایی،وسایل تزئینی و غیره کاربرد زیادی دارد.

تاثیر ایستابی آب بر درخت پالونیا

این درخت همانند دیگر درختان نیاز به خاکی با زهکش مناسب دارد و چنانچه در خاک‌های با سطح ایستابی (مرز بین نقطه اشباع و تهویه) بیش از 2 متر کاشت شود ممکن است آب به مدت یک ماه در اطراف ریشه‌های آن بماند که این امر سبب لهیدگی و پوسیدگی ریشه خواهد شد. بنابراین خاک‌هایی که دارای سطح ایستابی بالا، بافت سنگین، شیب کم و لایه‌های سخت و نفوذ ناپذیر هستند در میزان و حجم آبیاری بایستی دقت کرد.

تاثیر کم آبی و خشکی بر درخت پالونیا

این درخت جز درختان مقاوم به خشکی و کم آبی است اما اگر تحت تنش خشکی به مدت طولانی قرار بگیرد برگ‌های خود را جمع کرده و ریشه‌های آن در قسمت‌های عمقی خاک نفوذ پیدا می‌کند تا آب را از اعماق زمین جذب کند در چنین شرایطی از بین نخواهد رفت اما رشد بهینه و مطلوبی نخواهد داشت و رشد بسیار کندی خواهد داشت در نتیجه برای برداشت چوبی با کیفیت از آن بایستی با توجه به اقلیم منطقه و نوع خاک آن را به طور منظم آبیاری کرد.

میزان آب و روش آبیاری مناسب برای درخت پالونیا

برای داشتن برنامه آبیاری منظم و استاندارد باید روش آبیاری، سن درخت، بافت خاک و شرایط اقلیمی منطقه را در نظر گرفت. این درخت در سال اول کاشت نیاز به مراقبت و رسیدگی اصولی دارد بنابراین نباید تحت تنش خشکی قرار بگیرد زیرا در صورت خشکی خاک، برگ‎‌های آن جمع می‌شود و رشد و عملکرد آن کاهش پیدا می‌کند بنابراین توصیه می‌شود نهال‌های یک ساله پالونیا به فاصله‌ی هر 6 روز یک بار با 10 لیتر آب آبیاری شوند.

به طور کلی این درخت به 20 لیتر آب در طول هفته نیاز دارد که بهتر است این میزان را به 2.5 تقسیم کرده سپس عدد بدست آمده نشان دهنده حجم آب آبیاری است که باید در دو زمان متفاوت در اختیار درخت قرار داده شود یا می‌توان گفت سالانه به 8-6 هزار متر مکعب آب نیاز دارد.

برای دستیابی به حداکثر راندمان و کاهش هزینه‌ها بایستی از جدیدترین روش‌های نوین آبیاری استفاده کرد از همین رو با استفاده ازسیستم آبیاری قطره‌ای می‌توان به عملکرد مناسبی از این درخت دست یافت و حتی برای کاهش هزینه‌ها می‌توان در مناطقی کاشت که از بارندگی بالایی برخوردار هستند که دیگر نیاز به آب آبیاری نباشد.

آبیاری پالونیا با استفاده از فاضلاب

اخیرا طبق مطالعاتی که در کشور انجام شده است نهال پالونیا را با استفاده از آب فاضلاب آبیاری کردند که توانستند 500 هکتار از اراضی این درخت را با 20 هزار هکتار متر مکعب فاضلاب آبیاری کنند. این روش مزیت‌هایی دارد از جمله:

  • با توجه به این که کاشت پالونیا (برخلاف سایر درختان میوه و سبزی جات) با هدف برداشت چوب انجام می‌شود بنابراین آبیاری آن با فاضلاب هیچ مشکلی از لحاظ بهداشتی نخواهد داشت.
  • در مناطق خشک و نیمه خشک که با محدودیت منابع آب شیرین مواجه هستند آبیاری این درخت با فاضلاب رویکردی بسیار مهم است.
  • با توجه به آنالیزهای خاک، آب فاضلاب علاوه بر آب 40 الی 70 درصد از نیازهای غذایی و کودی این درخت را نیز تامین می‌کند که در این صورت میزان مصرف کودهای شیمیایی کاهش پیدا می‌کند.
  • به کمک آبیاری با فاضلاب می‌توان زراعت چوب را در کشوربه سرعت توسعه بخشید که این امر سبب احیای و تنفس جنگل‌های هیرکانی می‌شود.

نتیجه گیری

در سال‌های اخیر با توجه به وضعیت نابه سامان منابع آبی و کاهش میزان بارندگی که در کشور رخ داده است آبیاری یکی از پرچالش‌ترین موضوعات در بخش‌های کشاورزی به حساب می‌آید از همین رو باید گیاهانی با نیاز آبی کم را جایگزین محصولات پرآب کرد در نتیجه درخت پالونیا گزینه‌ایی مناسب برای کاشت در همه مناطق به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک به حساب می‌آید که کاشت آن تجارتی پرسود در حوزه‌ی زراعت چوب قلمداد می‌شود.

به کشاورزان این مناطق توصیه می‌شود برای خرید نهال پالونیا به نهالستان‌های معتبر و دارای صلاحیت مراجعه کنند زیرا این درخت یک درخت غیر بومی است و لازم است مهندسان کشاورزی که مسئول فروش نهال آن هستند نیازهای اکولوژیکی و رشدی آن مانند آبیاری را به صورت دقیق و کاربردی برای کشاورزان شرح دهند تا نه تنها میزان آب آبیاری را کاهش دهند بلکه بهترین چوب با بالاترین کیفیت برداشت کنند.

موضوع دیگری که در ارتباط با نهال پالونیا اهمیت دارد قیمت نهال پالونیا در نهال فروشی‌های مختلف در سراسر کشور است که ممکن است به دلیل وارداتی بودن این نهال آن را با قیمتی بالاتر از حد واقعی به فروش برسانند بنابراین پیشنهاد می‌شود از نهالستان‌ها یا نهال فروشی‌های معتبر در سرتاسر کشور آن را تهیه کرد.