کنه تارتن یا کنه دونقطه ای یکی از مهم ترین و خطرناک ترین کنه‌های خسارت زا به درختان است. دامنه میزبان این کنه در سرتاسر دنیا، بیشتر ارقام درختان را در برمیگیرد. از این رو یک آفت پلی فاژ شناخته میشود. علاوه بر دامنه میزبان بسیار بالا؛ سرعت تولید مثل این آفت نیز بسیار زیاد است. متاسفانه این آفت در برابر اکثر کنه کش‌ها و آفت کش‌ها از خود مقاومت نشان میدهد. از این رو یکی از آفات خطرناک در کاهش تولید کمی و کیفی محصولات کشاورزی به حساب میاید.

کنه تارتن دو نقطه ای

کنه تارتن دو نقطه ای فصل زمستان را به صورت کنه بالغ غیر فعال و به رنگ قرمز آجری، در بستر زمین و یا زیر پوست درختان سپری میکند. در اوایل فصل بهار روی علف‌های هرز تخم ریزی نموده و سپس با گرم شدن هوا؛ رفته رفته برروی پاجوش درختان و گیاه اصلی منتقل میشود. کنه تارتن فصل تابستان را روی درخت میزبان سپری میکند. در این فصل در پشت برگ و یا لابلای پرز برگ و یا تار‌های تنیده شده توسط خودش تخم ریزی میکند.

این کنه چندین نسل در یک سال دارد. در شرایط دمایی بین 25 تا 30 درجه سانتیگراد؛ چرخه حیات این آفت بین 3 تا 5 روز کامل میشود. نسل‌های مختلف با یکدیگر همپوشانی دارند. کنه تارتن ماده بین 2 تا 4 هفته زندگی میکند. هر آفت کنه تارتن ماده قادر به تخمگذاری چند صد تخم در طول زندگی خود میباشد. این مورد سیر تصاعدی تخم گذاری و تکثیر این آفت را نشان میدهد.

از ابتدای حمله آفت تنها 2 هفته زمان میبرد که تمامی باغ را درگیر کند. ابتلای درختان به این آفت با برگریزی شدید همراه است. با گسترش و تولید مثلی که دارد در کوتاه ترین زمان به باغ ظاهری لخت میدهد.

زمان فعالیت آفت کنه تارتن

زمان فعالیت آفت کنه تارتن در شرایط گرم شدن هوا و کاهش رطوبت نسبی گیاه آغاز می شود. این شرایط در ماه خرداد و تیر و مرداد بیشتر رخ میدهد.

خسارت کنه تارتن دو نطه ای

اگر شما هم کنجکاو هستید که بدانید خسارت کنه تارتن دو نقطه ای چگونه است، باید بگوییم که آفت کنه تارتن در ابتدا از بخش‌های زیرین در برگ‌های پایین تر درخت تغذیه میکند. سپس رفته رفته به سایر بخش‌های گیاه و درخت سرایت میکند. این آفت روی برگ‌ها یک خراش ایجاد میکنند. شیره خارج شده از بخش خراش خورده، حبابی را تولید میکند. آفت کنه تارتن از این حباب تغذیه نموده و آن را میمکد. شیره خارج شده از برگ دارای قند طبیعی بوده و به همین دلیل گرد و غبار را به خود جذب میکند. همچنین کنه تارتن روی برگ تار میتند. که باعث از بین رفتن بافت برگی خواهد شد.

براساس آمار آفت کنه تارتن در هر دقیقه بین 18 تا 22 سلول گیاهی را تخریب میکند. با تغذیه این آفت برگ‌ها در ابتدا زرد؛ سپس خاکستری و در پایان به رنگ برنزه درمیایند.

کنترل کنه تارتن دو نقطه ای

  • برای پیشگیری و کنترل کنه تارتن دو نقطه ای در ابتدا باید کلیه علف‌های هرز را در باغ به خصوص در اوایل فصل بهار از بین ببرید. پاجوش‌های درختان نیز محلی برای رشد این آفات به حساب میایند. که باید از بین بروند.
  • براساس تحقیقات انجام شده درختانی که به صورت منظم آبیاری میشوند. و تنش‌های آبی در آن‌ها دیده نمیشود. اغلب کمتر مورد حمله این آفت قرار میگیرند.
  • آفت کنه تارتن در شرایط گرما و کاهش رطوبت و وجود گرد و غبار روی برگ‌ها به حالت طغیانی درمیاید. بنابراین در ماه‌هایی که احتمال حمله این آفت بیشتر است (فصل تابستان) برگ‌ها را شستشو دهید. شستشوی درختان باید به وسیله آب و صابون‌های محلول پاشی انجام شود تا بیشترین تاثیر را داشته باشد.
  • استفاده از سیلکات پتاسیم برای مبارزه با این آفت توصیه میشود. سلیکات پتاسیم باعث ضخیم شدن سطح برگ میشود که تغذیه آفت را با اختلال مواجه میکند. آفاتی که تغذیه مناسبی ندارند انرژی کمتری داشته و تولید مثل کمتری خواهند داشت. همچنین سیکل زندگی این آفت نیز کاهش خواهد یافت.

از کجا بدانیم آفت کنه تارتن در باغ وجود دارد یا خیر؟

در ابتدا یک کاغذ سفید رنگ را در زیر برگ‌ها بگیرید و روی برگ را ضربه بزنید. آفت برروی کاغذ میوفتد. و قابل تشخیص خواهد بود.

استفاده از پایگیری جمعیت اولیه برای این آفت توصیه نمیشود. و به محض مشاهده کنه تارتن (حتی اگر تنها 2 آفت روی برگ وجود دارد.) در باغ باید اقدامات مقابله با آفت را آغاز نمایید. اگر کنه به صورت لکه در باغ وجود دارد باید اقدامات مبارزه ای را به صورت لکه ای انجام دهید.

اگر کنه تمامی باغ را درگیر نموده است و باغ عملا از بین رفته است نیز باید اقدامات مقابله ای را به انجام برسانید تا از تولید مثل بیشتر آفت پیشگیری نمایید. استفاده از سموم قوی برای مبارزه با این آفت توصیه میشود.

نتیجه گیری

همانطور که میدانید کنه تارتن یکی از آفات خطرناک در باغ به حساب میاید. که با تولید مثل بالایی که دارد؛ به سرعت در سرتاسر باغ منتشر میشود. شما باید به محض مشاهده آثار اولیه وجود این آفت در باغ؛ اقدامات مبارزه ای را آغاز نمایید. این آفت در باغ‌هایی با نگهداری و آبیاری منظم و کافی کمتر دیده میشود. از این رو باید به حفظ سلامت درختان توجه فرمایید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره کنه تارتن و یا سایر آفات درختان و بیماری‌های درختان؛ شما باغداران محترم میتوانید با کارشناسان گیاهشناسی ما در نهالستان پالیز تماس بگیرید. ما در سایت پالیز اطلاعات جامعی درباره آفات و بیماری‌های مهم درختان جمع آوری نموده ایم.

نهالستان پالیز بزرگترین مرکز تولید و عرضه و فروش نهال گردو و خرید نهال میوه واقع در شمال غربی کشورمان است. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت مشاوره رایگان؛ با ما در تماس باشید.

برای اطلاعات بیشتر و مشاهده محصولات با کیفیت با گارانتی 2 ساله به صفحه نهالستان پالیز مراجعه نمایید.