Rate this post

درخت گردو از جمله درختان پربازده و تجاری است که کشت و پرورش آن می‌تواند سود بسیار چشمگیری عاید باغداران در هر اقلیمی کند. میوه درخت گردو به دلیل داشتن چربی‌های سالم، فیبر و پروتئین بالا منبع بسیار خوبی جهت تقویت قوای بدن بوده و توانسته جایگاه خود را در رژیم غذایی افراد تثبیت کند. امروزه در سرتاسر نقاط جهان پرورش و فروش میوه گردو و چوب درخت آن یکی از راه‌های کسب ثروت و سرمایه‌گذاری است.

بازدهی درخت گردو

 

اما مهمترین هدف همه باغداران درخت گردو افزایش کیفیت و کمیت محصول درخت گردو بوده و مهم‌ترین چالش و سوال کشاورزان این است که چه راهکارهایی می‌تواند به افزایش باروری و باردهی درخت گردو کمک کند؟ مهمترین عامل و فاکتور جهت افزایش محصول دهی و رسیدن به سود قابل توجه انتخاب و خرید نهال گردوی غرس شده متناسب با شرایط اقلیمی و سالم است،  تمامی مراقبت‌های انجام شده در زمان کاشت، مراقبت و برداشت محصول جهت بازدهی بالا زمانی مثمر ثمر خواهد بود که نهال انتخاب شده از مرجع مطمئن و واریته متناسب با شرایط اقلیمی باشد.

چنانچه تمامی این شرایط با همدیگر سنخیت نداشته باشد حتی با وجود انتخاب ارقام و واریته‌های مرغوب و تجاری محصول دهی و سود نهایی باغدار مطلوب و ایده‌آل نخواهد بود. ما در این نوشتار سعی می‌کنیم راهکارهای افزایش باردهی و عملکرد درخت گردو را عنوان کنیم و تا شما بتوانید با آگاهی بیشتر و به کارگیری این پارامترها باروری و بازدهی درخت گردوی خود را افزایش داده و با داشتن محصول پربار و صادراتی به سود مورد نظر برسید.

مهمترین عوامل موثر در افزایش باردهی درخت گردو

1)انتخاب نهال گردو مناسب

 

در پروسه احداث باغ گردو رعایت اصول باغداری و آگاهمند بودن باغدار از شرایط جغرافیایی، آبی و خاکی منطقه باعث می‌شود با انتخاب نهال گردوی مناسب، مقاوم و مرغوب باغی پربار داشته باشد، از آنجایی که درخت گردو دارای واریته‌ها و ارقام متنوع و بیش از ۳۰ نوع است که از نظر آب و هوایی این ارقام به دو دسته نهال گردوی گرمسیری و سردسیری طبقه بندی می‌شود. لذا انتخاب واریته و رقم مناسب نهال گردو مستلزم پیش آگاهی و دقت به پیش فاکتورهای زیر است.

باردهی درخت گردو

2)آنالیز خاک

نمونه برداری خاک‌های زیری و رویی از چند قسمت و لایه زمین باغ و ارجاع آن به آزمایشگاه‌های خاک شناسی و تفسیر نتیجه آزمایش باغدار را از عناصر تغذیه موجود در خاک و نوع بافت خاک مطلع ساخته و با توجه به آن رقم مناسب نهال گردو را انتخاب خواهد کرد.

3)شرایط اقلیمی منطقه

مطلع بودن از وضعیت بارندگی و رطوبت منطقه و همچنین میزان ماکسیمم و مینیموم دما نیز در انتخاب رقم مقاوم با شرایط آب و هوایی منطقه کمک کرده و نهال گردوی شما را از تنش‌های آبی یا خطراتی همچون سرمازدگی در بهار و پاییز ایمن می‌سازد.

4)ارتفاع از سطح دریا 

متناسب بودن رقم نهال گردوی انتخاب شده با ارتفاع از سطح دریای هر منطقه باعث می‌شود مقاومت آن نسبت به شرایط آن منطقه تنظیم شده و نهال مورد نظر متناسب با مناطق گرمسیری و سردسیری انتخاب شود، زیرا این واریته‌ها نیاز سرمایی متفاوتی داشته و زمان گلدهی آنها نیز متغیر است.

به عنوان مثال: نهال گردو ژنوتیپ، فرنور، فرانکت در ارتفاع های بالا بسیار پربازده بوده و در مقابل ارقام گرمسیری همچون: لارا، پکان در مناطق کم ارتفاع و گرمسیری سازگارتر و پربارتر هستند.

 

5)سازگاری نهال با شرایط منطقه

با توجه به تنوع ارقام نهال گردو و همچنین به کمک نهالستان‌های معتبری همچون پالیز نهال ارقام سازگار با هر منطقه کشت و ارائه می‌شود که شما می‌توانید با آگاهی از شرایط منطقه سازگارترین نهال را انتخاب کرده و در نهایت کیفیت و باروری بالا را شاهد باشید.

6)خاک مناسب

مناسب بودن خاک هنگام کاشت نهال گردو در نهایت به رشد بهتر نهال و کیفیت محصول دهی آن می‌انجامد. بدین منظور خاک درخت گردو باید نیمه سنگین، ماسه ای و لومی بوده و نباید کلوخ وار یا سنگی بوده و درصد رس آن بالا باشد، زیرا ریشه‌های نهال در سال‌های اولیه جوان بوده و امکان حرکت راحت در خاک‌های سخت را نداشته و نمی‌تواند ریشه زایی و رشد خوبی داشته باشد و املاح و آب را به خوبی دریافت کند.

باردهی درخت گردو

همچنین  زهکشی مناسب خاک تهویه و امکان تنفس بهتر ریشه  را فراهم می‌کند. آگاهی از محصول کشت شده قبل از نهال گردو در این خاک باعث می‌شود از تغییرات بافت و عناصر تغذیه‌ای آن آگاه شوید، زیرا برخی از محصولات جهت باروری باعث تغییر و تحول در بافت خاک شده و به نوعی آن را فقیر می‌کند. آگاهی از قوت خاک و عناصر موجود در آن باعث می‌شود در صورت فقیر بودن خاک، بستر دیگری برای کاشت نهال گردو انتخاب شود.

7)کوددهی مناسب درخت گردو

یکی از اقداماتی که باعث رشد و باروری انفجاری درخت گردو می‌شود تغذیه و تقویت آن با عملیات کوددهی است. کود دهی قبل از کاشت نهال باعث می‌شود نهال جهت باروری و رشد قدرت کافی را داشته باشد، بدین منظور خاک باغ، وسعت و مساحت آن تاثیر مستقیمی بر میزان و نوع کوددهی دارد. البته انتخاب زمان  مناسب برای کوددهی بسیار مهم تلقی می‌شود، چنانچه در زمان نامناسب کوددهی انجام شود علاوه بر عدم افزایش باروری و رشد نتیجه معکوس داده و باعث آسیب به درخت و میوه شود.

در اولین سال‌های کاشت و رشد نهال با استفاده از کودهای حیوانی و ترکیب آن با کودهای شیمیایی به شکل چالکود در سایه انداز درخت  و آبیاری مناسب می‌توان درخت گردو را تقویت کرد. معمولاً بهترین تایم برای کود دهی در فصل بهار و قبل از گلدهی و شروع باروری گردوهای جدید است، در سال‌های بعد  بر حسب سن درخت و نیاز آن در فصول معین کوددهی متفاوت خواهد بود.

در مبحث کوددهی کودهای دانه‌ای  بهتر از کودهای مایع هستند، البته کودهای ارگانیک و حیوانی به عنوان کودهای پایه قبل از کاشت می‌تواند کمک فزاینده‌ای به رشد نهال گردو  کند. در سال‌های بعد کوددهی سالیانه با توجه به نتیجه آنالیز خاک و میزان قطر تنه درخت انجام می‌شود.

انواع کود برای درخت گردو

1)کود نیتروژن

نیتروژن در تشکیل آمینو اسید بسیار نقش بسزایی دارد و وجود این آمینو اسیدها در تشکیل ساختار پروتئین ضروری است، کود نیتروژن در تشکیل میوه و مغز گردو بسیار موثر است.

2)کود فسفر

فسفر از جمله موادی است که باعث رشد هرچه بهتر و سلامت درخت گردو می‌شود، همچنین می‌تواند با بهبود روند فتوسنتز رشد و باروری درخت را تسریع کند.

3)کود پتاسیم

مهمترین مزیت کود پتاسیم ایمن سازی درختان گردو در برابر خشکسالی، عوامل بیماری‌زا و آفت است و این کود در ترکیب با کودهای نیتروژنی بیشترین بازدهی و عملکرد را دارد.

آبیاری اصولی و منظم

درخت گردو به دلیل وجود واریته‌های متنوع بذری و پیوندی نیاز آبی متفاوتی داشته و به کم و زیاد شدن آب حساس است. این آبیاری به دو صورت قطره‌ای و غرقابی انجام می‌شود که معمولاً در روش قطره‌ای سیرابی درخت بهتر انجام شده و از بیماری‌های مانند: طوقه جلوگیری می‌شود. همچنین از هدر رفت آب و هزینه مازاد برای آبیاری جلوگیری می‌شود.

افزایش درخت بگو

البته میزان نیاز آبی هر نهال گردو با توجه به نوع واریته، میزان بارندگی سالیانه، نوع خاک، نوع آب و هوا، میزان دما و رطوبت منطقه، میزان تابش نور خورشید و سن و سال نهال متفاوت خواهد بود. برای آبیاری درختان گرمسیری به دلیل دمای بالای و شرایط اقلیمی آبیاری هفتگی نیاز است، اما برای نهال‌های سردسیری به دلیل آب و هوای منطقه و میزان دمای پایین‌تر فاصله زمانی آبیاری طولانی‌تر بوده و دو هفته یک بار نیاز است. البته این میزان آبیاری در فصول مختلف نیز با توجه به شدت تابش خورشید و میزان بارندگی‌ها متفاوت خواهد بود.

هرس درخت گردو

هرس درخت گردو باعث شکل مطلوب و رشد بهتر نهال می‌شود، این درخت نسبت به نوع هرس و نحوه برش بسیار حساس است. باید اطلاعات کافی از زمان مناسب هرس و نوع هرس مورد نیاز درخت داشته باشید، هرس فرم دهی معمولاً جهت شکل‌گیری و فرم‌گیری اصلی نهال گردو در سال‌های اولیه رشد انجام می‌شود و با حذف شاخه‌های اضافه شاخه‌های زیرین امکان دریافت نور بیشتر جهت رشد پیدا می‌کنند. اما در هرس باردهی که اواخر زمستان هر سال انجام می‌شود با حذف شاخه‌های بیمار و شکسته درخت برای رشد بهتر و افزایش باردهی و بازدهی در فصل شکوفایی آماده می‌شود.

هرس درخت انگور

جمع‌بندی

همانطور که اشاره کردیم باغداران و سرمایه‌گذاران در مقوله  احداث باغ درخت گردو جهت رسیدن به سوددهی بالا و رونق اقتصادی از طریق باردهی و بازدهی بالای محصول، باید عواملی مانند: آبیاری منظم و اصولی، هرس درخت، تغذیه و کوددهی، خاک مناسب و انتخاب رقم مقاوم  جهت کاشت با توجه به شرایط اقلیمی، خامی و آبی رعایت شود.

مهم‌ترین قدم برای موفقیت و رسیدن به بازدهی و سود بالا انتخاب و خرید نهال گردو مناسب از مراکز فروش نهال گردو و نهالستان‌های معتبر است. بدین منظور نهالستان معتبر پالیز نهال معرفی می‌شود که به عنوان بزرگترین نهالستان غرب کشور و با بیش از نیم قرن تجربه با دارا بودن مجوزها و گواهی‌های لازم از جهاد کشاورزی همچون: شناسنامه اصالت و گواهی سلامت نهال از هرگونه آفت و بیماری در زمینه فروش و ارائه انواع متنوع نهال فعالیت می‌کند.

همچنین در خصوص کسب اطلاعات بیشتر از مشاوره‌های رایگان متخصصان و مهندسان این مجموعه می‌توانید  بهره‌مند شوید. این مرکز در کنار فروش نهال‌های بذری و بومی با تولید نهال‌های ژنوتیپ و اصلاح شده و پیوندی با ضمانت نامه کتبی و تاییدیه سلامت این فرصت را به سرمایه‌گذاران حوزه باغداری و کشاورزی می‌دهد که با مناسبترین قیمت نهال گردو واریته مورد نظر را انتخاب کرده و هر ساله از طریق باردهی و کیفیت بالای محصول، با امکان تصاحب بازارهای مالی بیشتر سود چشمگیری را کسب کنند.