3/5 - (1 امتیاز)

اگر می‌خواهید پایتخت سیب ایران را بشناسید و بدانید کدام ارقام سیب بر روی سرمایه‌گذاری مناسبت بوده و چه نوع درخت سیبی را باید بکارید؟ باید گفت استان و شهرهای زیر به عنوان قطب تولید سیب در ایران شناخته شده‌اند:

  • تولید سیب درختی در آذربایجان غربی در شهر اشنویه و ایران
  • سیب استان آذربایجان شرقی در مراغه
  • سیب دماوند صادراتی در کوهپایه‌های دماوند در استان تهران
  • سیب در استان اصفهان در سمیرم
  • سیب استان فارس معروف به سیب گلاب کهن ز تابستان
  • تولید سیب در بار شهر نیشابور در خراسان رضوی

در حالت ایده آل، باغ سیب شما (مهم نیست چقدر بزرگ یا کوچک باشد) برای سال‌های زیادی تولید کننده میوه سیب بود؛ برای اینکه از سرمایه گذاری خود محافظت مرده و به ثمر برسانید، مهم است که خرید نهال سیب را متناسب با نیازهای بازار، علایق شخصی و آب و هوای منطقه انتخاب کنید؛ چگونه درختان سیب مناسب را برای باغ خود انتخاب می‌کنید؟ این به چند چیز مختلف بستگی دارد، از جمله:

  •  آب و هوا 
  • سختی منطقه و چشم انداز
  •  تعداد درخت سیبی که می‌خواهید بکارید.
  • نیاز بازار
  • مشخص کردن هدف از احداث باغ سیب

با اینکه بیشتر درختان سیب پیوندی به رقم گرده افشان احتیاج ندارند؛ ولی به منظور باردهی بیشتر و باکیفیت‌تر از رقم گرده افشان نیز استفاده کنید؛ پس در خرید نهال سیب علاوه بر موارد بالا دقت کنید که برای دو یا سه رقم متفاوت برنامه‌ریزی کنید.

تولید سیب درختی در آذربایجان غربی

باید بگوییم تولید تولید سیب درختی در آذربایجان غربی رکورد خود را شکست در این استان ۶۵ هزار هکتار با مخصوص تولید میوه سیب وجود دارد که ۶۲ هزار هکتار آن فعال بوده و تقریباً در هر هکتار ۲۰ تن میوه با کیفیت تولید شده است؛ معروف‌ترین ارقام تولیدی در آذربایجان غربی نهال سیب گلدن ورد زرد و نهال سیب رد دلیشز است؛ میزان تولید سیب در سال ۱۴۰۲ بالای یک میلیون و ۲۰۰ تن بوده و برلی ۶۰ هزار نفر به صورت مستقیم و ۴۰ هزار نفر به صورت غیر مستقیم اشتغال زایی ایجاد کرده است.

سیب استان آذربایجان شرقی

با آمار سیب استان آذربایجان شرقی و آمار فروش نهال سیب در آذربایجان شرقی هم آشنا شویم، آذربایجان شرقی موفق شده رتبه دوم تولید میوه سیب در کشور را در سال ۱۴۰۱ کسب کند؛ میزان تولید سیب در این استان بیشتر از ۶۰۰ هزار تن محصول با کیفیت بوده و اکثر آنها جز میوه‌های صادراتی هست؛ در این استان بیشتر از ۴۳ هزار هکتار به تولید میوه سیب می‌پردازد که ۴۰ درصد میوه‌های تولید شده در شهر مراغه است.

 در واقع مراغه به عنوان قطب تولید سیب در کشور ایران شناخته می‌شود؛ بخش اعظمی از میوه‌های سیب تولید شده به کشورهای حوزه خلیج فارس، هندوستان، عراق و پاکستان صادر و مابقی برای تولید فرآورده‌ها به کارگاه‌های تولیدی فروخته می‌شود؛ سیب زنوز و سیب قرمز از مهم‌ترین نژادهایی است که در آذربایجان شرقی تولید می‌شود.

سیب استان آذربایجان شرقی

سیب استان فارس

باید بگوییم استان فارس در کشور موفق شده رتبه سوم در تولید سیب را کسب کند؛ جالب است بدانید ۱۳ درصد سیب استان فارس تولید شده در کشور مربوط به باغات استان فارس هست؛ آب و هوای متنوع استان فارس باعث شده تا رقم‌های تولیدی در این استان تنوع زیادی داشته باشد.

 فصل برداشت انواع سیب‌های دیررس از جمله سیب صادراتی که با نام‌های رد دلیشز و گلدن ورد زرد لبنانی شناخته می‌شود را از اواسط شهریور تا اوایل آبان هست؛ در عوض میوه سیب زودرس مانند سیب گلاب کهنز تابستان، قندک و سیب شیخی را اوایل تابستان به بازار عرضه می‌کنند؛ برای آشنایی با احداث باغ سیب استان فارس باید بدانیم سیب‌های تولید شده در این منطقه کیفیت بالایی دارد.

مهمترین شهر تولید کننده سیب در استان فارس و پایتخت سیب ایران، شهر سپیدان بوده و بیشتر از ۷۰۰۰ هکتار باغات سیب بر این شهر مستقر شده است؛ در سال ۱۴۰۱  نزدیک به ۲۱۰ هزار تن میوه سیب صادراتی تولید شده یعنی آمار هر هکتار زمین برای تولید سیب بین ۳۰ تا ۳۵ تن تخمین زده‌اند و رقم قابل توجهی است؛ طبق نظر مسئولین این شهر بیشتر از ۴۰ درصد میوه‌های سیب تولیدی در استان فارس صادر می‌شوند.

سیب دماوند صادراتی

کشاورزان شهر دماوند با احداث باغ سیب حرفه‌ای و مدرن موفق شدند در یک هکتار زمین میزان تولید سیب را به ۴۰ تن در هکتار افزایش دهند، حتما شما هم آوازه سیب دماوند صادراتی را شنیده‌اید و از کیفیت آن خبر دارید؛ نزدیک به ۳۲۰ هزار تن میوه سیب در اراضی کشاورزی استان تهران تولید می‌شود.

 از این مقدار ۲۱۵ هزار تن مربوط به دامنه‌های دماوند هست، در این شهر ۵۸۰۰ هکتار باغ سیب راه اندازی شده اکثر سیب‌های تولیدی نیز به کشورهای آسیایی و اروپایی صادر می‌شود؛ سیب دماوند استان تهران آوازه جهانی داشته و به عنوان برند صادراتی شناخته می‌شود پاییزه بوده و اوایل فصل پاییز به بازار تزریق می‌شود؛ همین موضوع باعث شده تا دماوند را به عنوان پایتخت سیب ایران بشناسند.

سیب در استان اصفهان

حتماً شما هم نام سیب سمیروم را شنیده‌اید؛ بخش اعظم تولید سیب در استان اصفهان مربوط به شهر سمیرم هست؛ طبق آمار به دست آمده در آبان ماه سال ۱۴۰۲ در استان فارس نزدیک به ۲۳۰ هزار تن میوه سیب تولید شده و از این مقدار ۱۹۰ هزار تن مربوط به سیب تولید شده در شهر سمیرم هست؛ کیفیت این میوه‌ها به اندازه زیاد است که ۵۰ درصد میوه تولیدی یعنی نزدیک به ۸۰ هزار تن  برای صادرات به بازار برون مرزی آماده شده است.

به خاطر احداث باغ سیب در استان فارس بیشتر از چندین هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم مشغول به کار شده و تاثیر بسزایی در اقتصاد استان داشته است؛ مهمترین بازار سیب شهر سمیرم که مشتریان مخصوص به خود را دارد مربوط به کشور سودان، شمال آمریکا و هندوستان هست؛ نزدیک به ۱۹ هزار هکتار زمین زراعی شهر سمیرم به تولید میوه سیب اختصاص داده‌اند از اینو به عنوان پایتخت ۳۰ به ایران شناخته می‌شود.

سیب در استان اصفهان

نکته مهم برای خرید نهال سیب

چند نکته مهم برای خرید نهال سیب وجود دارد؛ به هنگام خرید نهال سیب حتماً از کارشناسان نهالستان جثه و ارتفاع سیب را بپرسید؛ درختان سیب در اندازه‌های متفاوتی وجود دارند، از درختان سایز کامل گرفته تا درختان کوتوله که قد آنها 8 تا 10 فوت است؛ شما باید اندازه منطقه کاشت خود را ارزیابی کرده تا تعیین کنید کدام نوع سیب بهترین است و به یاد داشته باشید.

چون هدف شما احداث باغ مدرن و کسب درآمد بالا است باید بدانید درختان سیب چقدر بزرگ می‌شوند؟ و در زمین شما چه تعداد نهال سیب کاشته می‌شود در واقع درآمد باغ شما به تعداد نهادهایی است که در زمین کاشته شده و در عین حال مزاحم یکدیگر نیستند، با این کار اصل تراکم سازی در باغات سیب حرفه‌ای را رعایت خواهید کرد، به خاطر داشته باشید که درختان سیب دارای سه قسمت هستند: 

  • شاخه ها
  •  تنه 
  •  سیستم ریشه.

رشد هر کدام از این‌ها باید به گونه‌ای باشد که به یکدیگر صدمه وارد نکنند؛ درختان سیب پایه کوتاه دارای اندازه کنترل شده بوده و به روش پیوند تولید می‌شوند؛ بیشتر درختان کوتوله ارتفاعی بین ۳ تا ۵ متر دارند که باعث می‌شود آنها را در مناظر کوچک قرار داده و میوه را به راحتی بچینند؛ ولی برای مزارع کوچکتر  است درختانی با رشد طولی  یا درختان سیب ستونی را در نظر بگیرید؛ درختان سیب پایه رویشی طراحی شده برای رشد عمودی بدون انشعاب افقی بوده و برای فضاهای کوچک کمتر از نیم هکتار عالی هستند.

نگهداری از باغ سیب

بعد از آشنایی با پایتخت سیب ایران بهتر از شرایط نگهداری از باغ سیب را بدانیم؛ البته در سایت تخصصی paliznahal.ir اطلاعات کامل و جامعی در مورد انواع نهال سیب درج شده و شما می‌توانید روش‌های گوناگونی برای نگهداری از باغ سیب را مطالعه کرده همچنین قیمت نهال سیب را استعلام بگیرید، ما در ادامه چند نکته مهم برای نگهداری و مراقبت از باب سیب ارائه خواهیم داد:

  • بهترین خاک برای درختان سیب چیست؟ درختان سیب می‌توانند طیف وسیعی از انواع خاک را تحمل کنند، اما آنها خاکی با زهکشی خوب با اسیدیته بالا را ترجیح می‌دهند، توصیه می‌کنیم قبل از خرید نهال خاک باغ را آماده کرده و آنها را در خاک غنی بکارید،
  • کدام کود به صورت عمومی برای درخت سیب مناسب است؟ درخت سیب شما از کود دهی سالانه با فرمول 10-10-10 بیشترین سود را خواهد برد، زمانی که رنگ برگ درختان سیب کمرنگ شده و میزان رشد آن در سال کاهش پیدا کرده حتماً از کود مناسب استفاده کنید.
  • چقدر باید به درختان سیب آبیاری کرد؟  من به آبیاری نهال سیب تازه کاشته شده توجه کنید درختان سیب تازه کاشته شده ۴ الی ۵ روز به آبیاری عمیق احتیاج دارند این میزان در سال بعدی به ۷ الی ۱۰ روز کاهش می‌یابد.
  • استفاده از سموم و آفت کش ‌ها: اسپری قارچ کش را روی درختان در حال رشد بمالید؛ این امر به کاهش احتمال انتشار عفونت در باغ سیب کمک می‌کند یا شاخه‌های مرده، آسیب دیده یا بیمار را بردارید؛ برای استفاده از هرگونه سموم یا آفت کش از متخصصین کمک بخواهید.

کلام آخر

ما در این مقاله پایتخت سیب ایران را به شما معرفی کرده و اعلام کردیم آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، تهران، اصفهان و استان فارس به عنوان پایتخت سیب ایران شناخته شده است؛ اگر شما هم مشتاق احداث باغ سیب بوده و به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید می‌توانید با مراجعه به سایت نهالستان با کارشناسان در تماس بوده و سوالات خود را بپرسید.