درخت انگور از دسته گیاهانی است که مقاومت و سازگاری مطلوبی در مواجهه با تنشهای آبی و کم آبی دارد، البته رقم و واریته انگور، نوع خاک، شرایط اقلیمی و آب و هوایی، میزان بارندگی و سن درخت از جمله پارامترهای موثر در میزان و زمانبندی آبیاری است. از آنجایی که درخت انگور نسبت به شوری آب حساسیت بالایی دارد بالا بودن میزان نمک آب و عنصر بر باعث مسمومیت گیاه شده و عملکرد و میزان رشد آن را کاهش میدهد.
یون سدیم باعث شکسته شدن کلسیم و منیزیم و در نتیجه بروز کمبود عناصر تغذیهای خاک و در نهایت تضعیف بوته میشود. شرایط آبیاری، اطلاع از میزان نیاز آبی درخت انگور و رعایت اصول آن از جمله مولفههای است که افزایش رشد رویشی، راندمان تولید و سلامت و کیفیت محصول دهی را تضمین میکند. درختان انگور در مناطق گرمسیری و بادی به دلیل دمای بالا و افزایش تبخیر سطحی به آبیاری بیشتری نیاز دارند، در مقابل با توجه به میزان بارندگی و پایین بودن دما در اقلیم سردسیری درختان نیاز آبی متفاوتی دارند.
نوع آبیاری نیز در بهرهوری و افزایش بازدهی و باردهی درخت انگور بسیار دخیل است، ما در این نوشتار سعی میکنیم علاوه بر معرفی نشانههای کمبود آب در درختان انگور روش درست آبیاری و میزان نیاز آبی درخت انگور در هر فصل را توضیح دهیم.
نشانههای اولیه کمآبی درخت انگور
پارامترهای زیادی در تضعیف و کاهش باروری و محصول دهی درخت انگور موثر بوده و تامین به موقع نیاز آبی درخت و شیوه آبیاری از مهمترین فاکتورهای تعیین کننده رشد سلامت و محصول دهی درخت انگور است. چنانچه اصول آبیاری با توجه به نوع آب و هوا و نیاز آبی درخت رعایت نشود باعث بروز تنشهای آبی شده و درخت انگور در مواجه با این کمبود آب علاوه بر باردهی کم یا تاخیر در محصول دهی، باعث کوچک ماندن میوه و مواردی از این قبیل میشود.
اما مهمترین نشانههای کم آبی در مراحل اولیه در شاخ و برگهای درخت انگور نمایان میشود که میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مسطح شدن سطح برگ
- کاهش زاویه محور برگ و دمبرگ
- کاهش کارایی برگ
- توقف رشد برگ و شاخهها
- تیره رنگ شدن سبزی رنگ
- خشکی شدید نوک شاخهها و پیچکها
- ریزش برگها و از بین رفتن آنها
علایم کمآبی در مراحل بحرانی نیاز درختان انگور به آبقط
1-مرحله شکفتن و رشد جوانه ها
اولین مرحله در رشد درخت انگور و مو مرحله رشد جوانهها و شکوفایی است که در این مرحله رشد رویشی بالا بوده و تاج بوته در این دوره شکل میگیرد، رشد گل آذین، حبهها و تعداد گلها تحت تاثیر شیوه آبیاری قرار میگیرد و اهمال کاری در تامین نیاز آبی باعث اختلال در رشد این موارد میشود.
۲- مرحله قبل از گلدهی و تشکیل میوه
مهمترین پروسه رشد درخت انگور زمانی است که گلدهی آن آغاز شده و میوه در حال تشکیل شدن است، عدم آبیاری درست باعث میشود میوهها به شکل ضعیف استقرار پیدا کرده و در نهایت حبهها کوچک میماند.
۳- بعد از لقاح و تشکیل میوه
معمولاً بعد از مرحله گلدهی، با سرعت گرفتن رشد تاج و کاهش رطوبت سطحی خاک و افزایش دما نیاز درخت انگور به آبیاری افزایش پیدا میکند و ادامه دار بودن گسترش شاخسارها و رشد اولیه حبهها منوط به آبیاری منظم است. چنانچه نسبت به آبیاری کم توجهی شود و فاصله زمانی آبیاری زیاد باشد و در زمان شکلگیری میوه و رنگگیری آن آبیاری اصولی انجام نشود باعث کاهش میزان محصول و تقلیل گسترش تاج میشود.
۴-مرحله رنگ گیری تا برداشت
در مرحله کامل شدن انگور مقاومت درخت در برابر کم آبی حداکثری است اما در صورت ادامهدار بودن کم آبی با پژمرده شدن برگهای بزرگتر، ریزش آنها اتفاق میافتد.
۵- مرحله پس از برداشت
یکی از مراحل بحرانی درخت انگور پس از برداشت محصول است. آبیاری فقط مختص به مرحله شکوفایی و رسیدن میوه و افزایش آن نیست. وجود درختان انگور در مناطق کم آب و گرمسیری باعث میشود پس از برداشت نیاز مبرم به آبیاری داشته باشند تا تجمع کربوهیدراتها به حداکثر ممکن برسد. کربوهیدراتها در سلامت و افزایش توان درخت برای باردهی در سال باری بعد الزامی است.
بهترین روشهای آبیاری درخت انگور
آبیاری زیرسطحی
ضمانت و گارانتی 2 ساله بیقید و شرط پالیز نهال همراه مشاوره رایگان از کاشت تا برداشت
به دلیل نیاز ریشه درخت انگور به سیرابی کامل، یکی از بهترین روشها روشهای آبیاری زیر سطحی است. این روش در مناطق گرم و کم آب بسیار جوابگو بوده و با کمک این روش نهالهایی با ریشه عمیق و نهالهای جوان به درستی آبیاری میشود، با آبرسانی عمیق و مستقیم به ریشه، درخت سیراب شده و با این روش میزان هدر رفت آب و انرژی کاهش پیدا میکند.
آبیاری قطرهای
آبیاری قطرهای از کارآمدترین و پربازدهترین روشهای آبیاری است، در این روش نیاز آبی درخت با کمک قطره چکان، مخزن و امکان کنترل کم و زیاد آب درخت بهتر و اصولی آبیاری میشود. در این روش فاصله آبیاری برای نهالهای جوان با افزایش قطره چکان میتواند بیشتر باشد. سرعت کافی قطره چکان باید ۴ لیتر در ساعت باشد، با کمک این روش راندمان آبرسانی افزایش پیدا کرده و با کاهش مصرف آب درخت به درستی سیراب میشود. یکی از بهترین روشها در بازدهی و رشد بهتر درخت انگور سیستم آبیاری قطرهای است.
آبیاری بارانی
در سیستم آبیاری بارانی با به کارگیری یک شبکه بارانی متشکل از لولههای در مسیر کاشت، و آبپاشها آب به مانند باران بر روی درخت و شاخ و برگ پمپاژ میشود، در این روش ممکن است بیماریهای قارچی به دلیل خیس شدن برگ درختان بروز پیدا کند البته در این روش همه درختان به اندازه مطلوب سیراب میشود.
مزایای آبیاری قطره ای درخت انگور
- پیشگیری از رشد علفهای هرز در مسیر آبیاری با جلوگیری از خیس شدن سطح باغ
- امکان کنترل میزان آب قطره چکانها
- جلوگیری از فرسایش خاک
- جلوگیری از تجمع آبهای درخت و پیشگیری از بروز قارچ و پوسیدگی تنه درخت
- عدم انتقال آفات در مسیر آب
- کاهش مصرف آب
- کاهش هزینههای باغداری و تامین آب
میزان نیاز آبی درخت انگور در چهار فصل
فصل بهار
فصل بهار مسلماً فصل رشد شاخ و برگ و شکوفایی درخت انگور است و باید آبیاری آن منظم باشد. در این فصل به دلیل وجود بارندگیهای بهاره و دمای متعادل هوا نیاز آبی درختان هر ۱۰ الی ۱۵ روز یک بار باید برطرف شود و خاک تا عمق ۳۰ سانتیمتری مرطوب شود.
فصل تابستان
در فصل تابستان به دلیل افزایش دما و گرمای هوا، کاهش بارندگیها، افزایش تبخیر رطوبت خاک نیاز آبی درخت انگور بالا رفته و باید یک بار در هفته آبیاری آن انجام شود تا میوهها به درستی رسیده و کامل شوند. در این فصل چنانچه درخت انگور بالغ باشد باید خاک تا عمق ۱ الی ۵/۱ متر مرطوب شود.
فصل پاییز
معمولاً فصل پاییز بعد از برداشت محصول تعداد دفعات آبیاری کمتر میشود و درخت انگور به آبیاری دو هفته یک بار و سپس ۴ هفته یک بار نیازمند است. با شروع زمان برگریزی و به خواب رفتن درخت و ریزش تمام برگها دیگر نیاز به آبیاری منظم نیست و نیاز آبی کم درخت با توجه به بارندگیها و آبهای سطحی نیز به طور طبیعی تامین میشود.
فصل زمستان
درخت انگور در زمستان نیاز به آبیاری نداشته و در خواب به سر میبرد و تنها در بهمن ماه به دلیل دمای زیر صفر و سردی هوا آبیاری زمستانه و یخ آب میتواند به از بین بردن آفات و عوامل بیماریزا در خاک کمک کند. به این صورت که به دلیل دمای زیر صفر آب پای درخت یخ زده و آفات موجود در خاک به دلیل عدم تنفس درست به شکل طبیعی و راحت بدون سمپاشی تا حد زیادی از بین میروند.
عوامل تاثیرگذار در میزان نیاز آبی درخت انگور
1-نژاد و رقم نهال انگور
از آنجایی که درخت انگور دارای ارقام و واریتههای متنوعی است و هر کدام از این ارقام خصوصیات و مقاومت متفاوتی به تنشهای آبی دارند، درنهایت ارقام گرمسیری و سردسیری نیاز آبی متفاوتی دارند.
2- جنس خاک
جنس خاک نیز در میزان و نحوه آبیاری درخت انگور تاثیرگذار است، درخت انگور باید در خاکهای دارای شن بالا و سبک کشت شود زیرا در این خاکها آب به راحتی نفوذ کرده و سریعتر به ریشه میرسد، در این خاکها تجمع آب صورت نمیگیرد در نتیجه از بروز قارچ و عوامل بیماری زا نیز پیشگیری میشود.
3- شرایط اقلیمی و آب و هوایی
شرایط اقلیمی و نوع آب و هوا در آبیاری درخت انگور بسیار دخیل بوده و در مناطق گرمسیری به دلیل کمبود ذخایر آب و میزان بارندگی درخت به آبیاری بیشتر نیاز داشته و در مقابل در اقلیمهای سردسیری با بارندگیهای بالا و افزایش آبهای سطحی و زیرزمینی درخت نیاز آبی کمتری دارد.
نتیجهگیری
در نهایت باید عنوان کنیم که درخت انگور علی رغم مقاومت بالا در مواجهه با کم آبی بر حسب نوع رقم، تغذیه، شرایط اقلیمی و نوع خاک باغ نیاز آبی آن متفاوت است. اما بالا بودن اطلاعات و آگاهی باغدار از زمانبندی درست آبیاری و شیوه آن به تضمین سود باغدار با کمک محصول دهی بالا و افزایش کیفیت محصول میانجامد. شما عزیزان میتوانید جهت بالا بردن اطلاعات خود از مراحل کاشت، نگهداری و برداشت و اقدامات لازم در این جهت از دیگر مقالات ما در سایت پالیز نهال استفاده کنید.
نهالستان پالیز نهال با مدیریت آقای سعید قاسمی در زمینه تولید و فروش نهال انگور در ارقام متفاوت و با مناسبترین قیمت نهال انگور یکی از نهالستانهای معتبر و بزرگ در این زمینه است، که شما میتوانید هم به صورت حضوری هم آنلاین و تلفنی از طریق پلهای ارتباطی درج شده یا فرم درخواست مشاوره پس از راهنمایی و مشاوره رایگان متخصصان این مجموعه نهالهای انگور مورد نظر خود را با گواهی عاری از آفات، گارانتی سلامت، کارت قرنطینه و شناسنامه اصالت معتبر با مطلوبترین قیمت دریافت کنید.
مطالب بسیار خوب بودولی ای کاش به شرایط اقلیمی ونوع خاک وکود هم که نیاز آبی درخت آنگوررا تغییرمی دهداشاره وراهکار مناسب رامی فرمودیددرهرصورت مطالب بسیار عالی بودمتشکرم
سلام وقت بخیر ممنونم از حسن توجه شما چشم در این رابطه یه مقاله تخصصی خواهیم نوشت و در سایت درج خواهیم کرد
سلام وقت بخیر از حسن توجه شما متشکریم در مقالات بعدی حتما به این موضوع اشاره خواهیم کرد