یکی از مهم ترین اقدامات برای دستیابی به حداکثر عملکرد در درختان گردو؛ آبیاری اصولی و کافی میباشد. براساس تحقیقات انجام شده؛ راندمان باغ گردو در درختانی که آبیاری منظم میشوند نسبت به باغهای دیمی بسته به رقم و جنس خاک؛ 15 الی 30 درصد بیشتر است. در این مطلب قصد داریم تا درباره میزان و نحوه آبیاری باغ گردو بیشتر بدانیم.
روش آبیاری درخت گردو
روش آبیاری درخت گردو به دو صورت انجام می شود.
- روش آبیاری غرقابی
- روش آبیاری قطره ای
آبیاری غرقابی چیست
در جواب به اینکه «آبیاری غرقابی چیست» باید بگوییم که یکی از بهترین روشهای آبیاری نهال گردو میباشد. به این دلیل که آب به لایههای عمیق خاک نفوذ کرده و تا مدت طولانی ریشه را مرطوب نگه میدارد. البته توجه داشته باشید که زیاده روی در این روش، آسیب زننده است. و خاک نباید مدت زیادی غرقاب بماند.
درختان را براساس سن؛ نوع رقم؛ شرایط آب و هوایی و اقلیمی و فصل و میزان بارندگی آبیاری نمایید. به طور کلی در سال 7 تا 10 هزار متر مکعب آب مورد نیاز است. برای مثال در فصل تابستان درختان را هر هفته آبیاری کنید.
معایب آبیاری غرقابی
از معایب آبیاری غرقابی به موارد زیر می توان اشاره کرد.
- رشد علف هرز در مسیر آب
- شسته شدن مواد معدنی خاک و شور شدن خاک در انتهای مسیر آبیاری
- انتقال بیماریها و آفات در سرتاسر باغ
- آبیاری بیشتر در ابتدای مسیر و آبیاری کمتر درختان در انتهای مسیر
- خفگی ریشه در اثر آبیاری زیاد
- ایجاد بیماریهای قارچی در درختان
- عدم کنترل درست حجم آبیاری برای هر درخت
آبیاری قطره ای درخت گردو
در روش آبیاری قطره ای درخت گردو به صورت سالیانه 3 الی 4 هزار متر مکعب آب مورد نیاز است. و از هر قطره چکان در هر ساعت باید حدود 4 لیتر آب خارج شود.
مزایای آبیاری قطره ای
- افزایش راندمان آبیاری
- امکان تعیین میزان آبیاری با اضافه و کم نمودن قطره چکان
- مصرف کمتر آب
- این روش معایب روش آبیاری غرقابی را به طور کلی از بین میبرد.
زمان آبیاری درخت گردو
زمان آبیاری درخت گردو براساس اقلیم؛ آب وهوا و سن درخت تعیین میشود. برای تعیین زمان دقیق آبیاری نیز لازم است بدانید اگر درخت گردو در زمان مناسب آبیاری نشود. و یا در آبیاری زیاده روی کنیم، درختان از بین خواهند رفت. از این رو بررسی درست خاک برای آبیاری درختان نکته ای ضروری است.
برای تعیین زمان دقیق آبیاری لازم است در محل سایه انداز درخت یک چاله با عمق 40 سانتیمتر حفر نمایید. مقداری از خاک را برداشته و اگر خاک نم داشت و زمانیکه آنرا با دست فشردید، ذرات خاک از هم جدا نشد. یعنی هنوز زمان آبیاری فرا نرسیده است. و اگر پس از فشردن خاک از هم جدا شد، یعنی بهترین زمان برای آبیاری میباشد.
در حالت کلی آبیاری درختان از نیمه دوم اردیبهشت ماه آغاز میشود. و براساس شرایط آب و هوایی و سن درختان؛ هر 12 الی 16 روز یکبار آبیاری درختان گردو تکرار میشود.
آبیاری درخت گردو در زمان گلدهی
آبیاری درختان گردو در زمان گلدهی در زمان گلدهی نباید تنشی به درختان وارد شود. حتی در مناطق خشک نیز باید آبیاری پیش از گلدهی انجام شود.
دوره آبیاری در فواصل زمانی (بهار، تابستان؛ پاییز و زمستان)
آبیاری در فصل بهار
درصورت عدم وجود بارندگی موثر و نزولات جوی؛ زمان آبیاری ابتدایی و انتهایی بسیار مهم است. اولین آبیاری در فصل بهار از ماه خرداد آغاز میشود. البته در سالهای اخیر به علت کمبود بارشها و تخلیه آب در عمق 30 تا 50 سانتی متری، اولین آبیاری در اوایل ماه اردیبهشت انجام میشود.
آبیاری در فصل تابستان
در تیر و مرداد و شهریور باید درختان را آبیاری نمایید. مدت زمان آبیاری در فصل تابستان براساس میزان رطوبت در عمق 5 سانتی متری خاک تعیین میشود. به طور میانگین آبیاری درختان در ماههای گرم سال هر 10 الی 15 روز یکبار انجام میشود.
آبیاری در فصل پاییز
آخرین آبیاری درختان گردو یعنی آبیاری در فصل پاییز در اواسط ماه مهر انجام میشود. البته اگر بارندگی در منطقه وجود نداشته باشد. باید آخرین آبیاری را در اواسط ماه آبان انجام دهیم. تنش رطوبتی وارده بر درختان گردو در ماههای آبان و آذر؛ اثرات منفی زیادی روی مقاومت درخت و عملکرد سال بعد خواهد داشت.
آبیاری در فصل زمستان
در مورد آبیاری در فصل زمستان باید گوییم که بهتر است در فصل زمستان اصلا درختان را آبیاری نکنید.
خسارات ناشی از آبیاری غیر صحیح در درختان گردو چیست؟
درخت گردو در برابر میزان و فواصل و شیوه آبیاری حساسیت بالایی دارد. بنابراین آبیاری بیش از حد باعث مرطوب ماندن خاک و پر شدن فواصل خاکدانه میشود. و در نهایت موجب خفگی ریشهها و پوسیدگی آنها خواهد شد. بی توجهی به آبیاری درخت گردو نتنها به محصول همان سال؛ بلکه میتواند محصولدهی درختان در سالهای بعدی را نیز به خطر بیاندازد.
کمبود آب در ماه خرداد
کمبود آب در ماه خرداد اندازه میوه را کوچک میکند. و برروی رشد درخت اثرات نامطلوب دارد.
کمبود آب در ماه تیر
کمبود در ماه تیر در تشکیل جوانههای میوه برای سال آینده تاثیر گذار است. همچنین باعث پوسیده و چروکیده شدن مغز گردو نیز خواهد شد.
کمبود آب در مرداد و شهریور
کمبود آب در ماه مرداد و شهریور در کیفیت مغز میوه اثر گذار است. و در زمانیکه گردوها را خشک نمودید؛ وزن زیادی را کم میکنند. و روی خشبی شدن شاخهها نیز تاثیر گذار خواهد بود.
در اواسط یا اواخر تابستان زمانیکه پوست گردوهای شما شکل گرفته و استخوانی شد؛ دیگر آبیاری هیچ تاثیری برروی بزرگ شدن میوه نخواهد داشت. البته در رسیدن مواد غذایی به مغز و رشد درخت تاثیرگذار است. در این زمان باید حجم آبیاری را کاهش داده و درختان را در فواصل زمانی طولانی تری آبیاری کنید. در غیر اینصورت موجب سرمازدگی زمستانه و خشک شدن شاخهها و کاهش تعداد گل در بهار میشود.
جمع بندی
در این مطلب درباره 2 روش پرطرفدار آبیاری درختان گردو (آبیاری قطره ای و آبیاری غرقابی) به بررسی پرداختیم. و از خسارات ناشی از آبیاری غیر صحیح درختان گردو آگاه شدیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه پرورش و نگهداری از درختان گردو میتوانید سایر مقالات ما را در سایت پالیز مطالعه فرمایید.
نهالستان پالیز بزرگترین مرکز فروش نهال گردو در شمال غربی کشورمان است. برای خرید نهال گردو و یا کسب اطلاع از قیمت نهال گردو با مشاوران ما در نهالستان پالیز به صورت تلفنی؛ آنلاین و حضوری در تماس باشید.
با سلام.از مطالب خوبتان استاده کردم ممنونم.خوشحال میشوم اگردرمورد درختگردو وبیمریهای آن وسایر مسائل آن ویدئو بگزارید.ممنون وتشکر
با سلام و عرض ادب تمامی بیماری های درختان گردو همچنین آفات و ... بصورت کاملا تخصصی پوشش ویدئویی داده شده است. برای اطلاعات بیشتر به دسته بندی های ذیل مراجعه نمایید. آفات درخت گردو بیماری درخت گردو بیماری درختان (قارچ)
بسیار عالی
سلام درختان گردو در سالهای اولیه هفته ای چند لیتر نیاز به آییاری دارند و ایا جدول آبیاری خاصی در این خهصوص وجود دارد؟ سپاس
با سلام مقدار آب مورد نیاز برای یک درخت گردو در هفتههای اولیه پس از کاشت وابسته به عوامل مختلفی مانند شرایط آب و هوایی، اندازه درخت، خاک، شرایط زمین و نوع درخت است. با این حال، به طور کلی، یک درخت گردو جوان باید در هفته حداقل ۲۵ تا ۳۵ لیتر آب دریافت کند. جدول آبیاری دقیق برای هر درخت گردو نمیتواند ارائه شود، زیرا بسته به شرایط متفاوتی میتواند متفاوت باشد. بهترین راه برای تعیین مقدار آب مورد نیاز درخت، تست خاک و بررسی رطوبت خاک است. به طور کلی، خاک باید در اولین اینچ از سطح خاک رطوبت کافی داشته باشد. برای اینکه خاک رطوبت کافی داشته باشد، معمولاً لازم است که حداقل یک اینچ آب به صورت مستقیم به خاک اضافه شود و سپس بازههای آبیاری باید با توجه به شرایط خاک و هوا تنظیم شود.